R.I.P. MCA Adam Yauch (1964-2012)

En passant herdacht ik gisteren ook Adam Yauch, een van de drie Beastie Boys, die uitgerekend die dag kwam te overlijden aan kanker. Heeft niks met de oorlog te maken, maar ik hoorde het een uur voor de kranslegging. Ik heb altijd een zwak gehad voor de B-Boys (nummer 6 in mijn All Time Last.FM Library), maar dan vooral voor MCA. Waarom? Omdat hij soms een beetje verdwaald leek in de hiphopwereld: een lange slungel die meer punk was dan hiphop. Het is mede aan hem te danken dat de Beasties ook rock maakten, en jazzy instrumentals. Ook zette hij zich in voor Tibet en was hij de regisseur van veel weirde video’s van het raptrio. Al op To The 5 Boroughs (2004) kon je horen dat MCA er misschien wel een beetje klaar mee was. Het plezier was er nog wel, maar de stem haperde. Al was dat ongepolijste geluid juist zijn kracht. The Beasty Boys waren stiekem meer punk dan hiphop.

Gisteren veel Licensed To Ill (hun debuutalbum uit 1986) en Ill Communication (1994) geluisterd, vandaag juist Paul’s Boutique (1989) afgestoft. Hun acommerciële tweede plaat, die uiteindelijk toch een classic werd. Miles Davis was een fan, Chuck D van Public Enemy onthulde dat dit toch echt de vetste beats waren en The Beatles klaagden The Beasties aan vanwege een lange sample uit ‘The End’. Met dat laatste waren de B-Boys dolblij: “What’s cooler than getting sued by The Beatles?”

Tags: , , ,

Leave a Reply