Fuck ACTA!

Stop ACTA! Big Brother! Fuck ACTA! Censuur!” De taal van de actievoerende Anonymous-hippies is niet mijn taal, maar we strijden in principe wel dezelfde strijd. De Anti-Counterfeiting Trade Agreement wordt gevreesd en gehaat omdat hij de piketpaaltjes slaat om de privacy van internetgebruikers grondig in te perken. De demonstranten hebben in zoverre hun zin gekregen dat ze de politiek wakker hebben geschud. Dinsdag 29 mei 2012 was voor Nederland een historische dag: de Tweede Kamer steunde nagenoeg unaniem een motie van D66’er Kees Verhoeven (bepaald géén hippie) om het anti-piraterijverdrag te verwerpen. Sterker nog: een tweede motie, van de PVV, om ACTA ook in de toekomst niet te tekenen, haalde het eveneens. Een mooi resultaat.

“Het gevaar dat individuele internetters zomaar in het cachot kunnen verdwijnen is verleden tijd”, zegt Kees Verhoeven op D66.nl. “Nederland toont zich met dit signaal terecht een voorloper op internetvrijheid en blokkeert verdragen die daar afbreuk aandoen. Een vrij en open internet is een recht.” Om misbruik en piraterij op internet van muziek en films te voorkomen, wil Verhoeven verder dat de overheid nieuwe manieren voor legaal aanbod stimuleert. “Je ziet gelukkig al een verschuiving van bijvoorbeeld de videotheek op straat naar een videotheek online. Dat soort initiatieven kunnen er niet genoeg zijn. Dat levert de makers geld op. En zorgt voor gezonde concurrentie.”

Ik ben trots op partijgenoot Verhoeven die deze kwestie heeft doorgezet in de Kamer. Een andere D66’er strijdt voor dezelfde zaak in Europa, namelijk Marietje Schaake. Internet verbindt ons met de rest van de wereld, dus moet onze toegang én onze privacy goed worden bewaakt. Een maand geleden debatteerde ik zelf met lobbyist Robbert Baruch van Buma Stemra, dat als beschermheer van auteursrechten fanatiek voorstander is van ACTA. Het was alsof we twee totaal verschillende verhalen vertelden: Buma redeneert vanuit de commercie, een politicus primair vanuit de burger.

De burger voelt zich bedreigd door ACTA. Daarom is het een goede zaak dat ACTA ook in andere landen van tafel wordt geschoven. Natuurlijk vraagt de downloadproblematiek om een internationaal verdrag. Prima, schrijf dan gewoon een andere, betere, minder beangstigende tekst. Wellicht zijn de hippies daar nog steeds tegen, maar ziet de politiek er wel brood in. Je kunt problemen immers ook oplossen zonder de privacy van burgers te grabbel te gooien. No more ACTA, so act now!

Eerder schreef ik over ACTA in de terugblik op privacyjaar 2011.

Tags: , , , ,

5 Responses to “Fuck ACTA!”

 1. Robbert Baruch Says:

  Jeroen, heb je de moeite nu al eens genomen om ACTA te lezen, en je er zelfstandig een oordeel over te vormen?

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Robbert: Ik heb ACTA inderdaad gelezen en kan onmogelijk meegaan in jouw stelling tijdens ons debat op 19 april dat er niks bijzonders in zou staan. Goed, aangaande de aanpak bij de grens van nagemaakte merkproducten kan ik me er net als jij in vinden, maar op het vlak van downloaden en thuiskopiëren zie ik behoorlijk wat ‘hinderpalen voor legitiem handelsverkeer’, zoals het in de inleiding wordt genoemd. Ik moet nu naar een afspraak toe, maar morgen zal ik een aantal artikelen citeren waar ik veel kwaad in zie en die voor mij bevestigen dat het goed is dat dit verdrag ook in andere landen wordt verworpen.

 3. Trackback: Wat er niet deugt aan ACTA Says:

  De Tweede Kamer heeft deze week de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) verworpen. Volgens lobbyist Robbert Baruch van Buma Stemra hebben veel critici de tekst van ACTA nooit gelezen en maken ze zich druk over een verdrag waar ‘niks bijzonders’ in staat. Hij daagde Jeroen Mirck uit om inhoudelijk op de verdragstekst te reageren. Dit is diens antwoord:
  http://tinyurl.com/acta-analyse

 4. Hello democracy, goodbye ACTA Says:

  […] Good news from Brussels: the European Parliament has rejected the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) with huge numbers: 478-39. The proposed agreement claims to fight piracy, but is also criticized for threatening online freedom. The rejection vote followed a failed attempt to postpone the decision because of ongoing investigations into ACTA by the European Court of Justice. […]

 5. Cool Articles Says:

  May I simply just say what a relief to find somebody who truly knows what they are discussing on the internet. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to read this and understand this side of the story. I was surprised you aren’t more popular since you definitely possess the gift.

Leave a Reply