BAM! Tofik Dibi torpedeert GroenLinks

GroenLinks is in crisis. Het partijbestuur wilde het jonge Kamerlid Tofik Dibi niet voordragen als tegenkandidaat van Jolande Sap in de strijd om het lijsttrekkerschap, maar zwichtte uiteindelijk voor kritiek van partijprominenten als Femke Halsema en Ineke van Gent (en vele, vele andere smalende commentaren) op Twitter. Nu de stofwolken een beetje zijn opgetrokken rest de vraag: waarom in vredesnaam moest dit zo gierend uit de klauwen lopen?

Het (te) makkelijke antwoord is natuurlijk: de schuld ligt bij het partijbestuur. Schrijnend waren de optredens van GroenLinks-voorzitter Heleen Weening bij Nieuwsuur en Knevel & Van den Brink, waar ze zich bleef verstoppen achter ‘de procedure’ en bovenal een negatief stemadvies afgaf jegens Dibi (om dat vervolgens weer glashard te ontkennen). Ook de kandidatencommissie wrong zich in vreemde bochten, bij monde van senator en ‘hoofd P&O’ Tof Thissen. Verder waren er natuurlijk de diverse partijprominenten die karaktermoord pleegden op Dibi in diverse media. Met zulke partijvrienden heb je als GroenLinkser geen vijanden meer nodig.

Maar laten we niet vergeten dat Tofik Dibi zelf de aanstichter is van deze pijnlijke rel. Sinds het uitlekken van zijn kandidatuur is hij niet meer van de buis weg te slaan, een overdosis Dibi lag direct op de loer. Bizar eigenlijk, want  zijn sollicitatie voor het leiderschap is vrij kansloos. Sap heeft net flink gescoord met het Kunduz-akkoord (ook al draagt het de naam van haar grootste fout, de bij haar achterban zeer impopulaire Kunduz-missie), dus wordt ze geheid de lijsttrekker. Haar uitdagen kan natuurlijk altijd, maar gezien de beperkte kans op succes is het niet wijs om de gedoodverfde leider hard aan te pakken. Dibi deed dat wel: hij vond de stijl van Sap ouderwets en niet aansprekend.

Zelf profileerde Dibi zich onhandig op de dag dat hij zijn kandidatuur officieel bekendmaakte: eerst was er die wat knullige persconferentie (waar hij de slogan “BAM!” lanceerde), later op de dag werd hij in een talkshow pijnlijk de mond gesnoerd door voormalig DNB-directeur Nout Wellink. Gisteren schoot hij helemaal door: hij fileerde zijn eigen bestuur en hun ‘rotzooi’ die hij nu moest opruimen. Grote woorden, waarbij je je soms afvraagt in hoeverre het allemaal echt is gezegd. Dit kan niet meer samen, er moeten koppen rollen. Die van Weening, die van Dibi? Beide wellicht?

Vooropgesteld: het is goed dat de leden van GroenLinks zelf hun leider kunnen kiezen. Het partijbestuur had het zichzelf makkelijk kunnen maken door Dibi gewoon te kandideren voor het referendum onder de partijleden. Sap was toch vrijwel zeker de winnaar geworden, so what could possibly go wrong? Alles, zo blijkt nu, want er is best kans dat veel leden nu uit protest tegen de gang van zaken op Dibi gaan stemmen. Daarmee valt de overwinning van Sap veel kleiner uit dan zonder al dit gedoe. Dat schaadt nou juist haar positie.

GroenLinks had kunnen leren van het CDA: daar moest de gedroomde kandidaat Sybrand van Haersma Buma het opnemen tegen maar liefst vijf tegenkandidaten, maar toch won hij glansrijk. Sterker nog: de strijd om het leiderschap lanceerde het nieuwe talent Mona Keijzer en rekende af met stoorzender Henk Bleker. Als Tofik Dibi inderdaad zo incapabel is als Thissen en Weening beweren, had een eclatante zege van Sap hun gelijk bewezen. In plaats daarvan is het partijreferendum nu een moddergevecht geworden met alleen maar verliezers. Inderdaad: BAM! Een knock-out, voor GroenLinks.

Jeroen Mirck is D66-politicus en opiniemaker op Joop.nl.

Update 21-05: Het eerste debat tussen Sap en Dibi (video hier).

Update 22-05: De derde kandidaat was Oscar Dijkhoff, de vierde zou een verkeerd ingevuld formulier zijn. Dijkhoff beklaagde zich vandaag in NRC.

Update 23-05: Bekijk de video van het tweede debat.

Update 25-05: Bij Nieuwsuur zag (en vindt) u debat drie.

Update 30-05: Tot slot hier het laatste debat tussen Dibi en Sap.

Update 06-06: Sap wint verkiezing (85%) overtuigend van Dibi (12%).

Tags: , , , , ,

5 Responses to “BAM! Tofik Dibi torpedeert GroenLinks”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Inmiddels heeft GroenLinks iets meer openheid gegeven. Daaruit blijkt dat de kandidatencommissie nog twee aanmeldingen voor het lijsttrekkerschap heeft ontvangen, maar deze (onbekende) kandidaten niet heeft voorgedragen. Over de gevolgde procedure zegt de Commissie voor Geschil en Beroep:

  “De Commissie voor Geschil en Beroep heeft in de beroepsprocedure die is aangespannen door de heer Tofik Dibi, onderzocht en beoordeeld of de kandidatencommissie in alle redelijkheid en zorgvuldigheid tot haar besluit is gekomen. Dit heeft zij gedaan aan de hand van het vastgestelde profiel en de werkwijze van de kandidatencommissie. Wij constateren dat er onevenredig zware druk op de kandidatencommissie is uitgeoefend van binnen en buiten de partij. Deze druk is vooral uitgeoefend vanwege de discussie over een lijsttrekkersreferendum. Dit gebeurde op manieren waarbij fatsoensnormen ver zijn overschreden.”

  Tot slot, voor de liefhebber, de beoordeling van Tofik Dibi door de kandidatencommissie:
  “De commissie ziet Tofik als een fris, leuk en aansprekend persoon. Hij heeft een goed ontwikkelde intuïtie voor het agenderen van voor vele GroenLinksers aansprekende onderwerpen. Hij nodigt uit tot het politieke en publieke debat en heeft gevoel voor (media)trends en kansen. Hij geeft aan nieuwe politiek te willen bedrijven, maar heeft de commissie hierin inhoudelijk niet kunnen overtuigen. Hij is concreet in zijn voorbeelden maar weet deze onvoldoende te vertalen naar tactisch en strategisch niveau; op politiek-inhoudelijk gebied mist hij het voor het politiek leiderschap benodigde strategisch inzicht. Tofik weet te weinig diepgaand verbinding te leggen tussen de kernwaarden van de partij. De commissie acht zijn leidinggevende ervaring en potentie onvoldoende om op een goede wijze de fractie aan te sturen. Zijn optreden is vaak solistisch en soms onvoorspelbaar. Hij is geen verbindende factor maar een creatieve buitenspeler met aanstekelijk enthousiasme. De commissie oordeelt hem ongeschikt voor het politiek leiderschap.”

  Zie de uitgebreide toelichting: http://verkiezingen.groenlinks.nl/node/83676

  Bonustip: interessante analyse van Bas Paternotte op GeenStijl over de dubieuze rol van Jolande Sap: “Lijkt het voor de buitenwereld een schisma tussen de fractie en het partijbestuur, de situatie ligt gecompliceerder. De kwestie is namelijk dat Sap nooit een referendum wilde hebben. Op vrijdag 11 mei maakte ze bekend uit te zien naar een eventuele strijd met Dibi over het partijleiderschap. Het was een leugen. Er was namelijk al een kongsi gevormd tussen Jolande Sap, Tof Thissen en Heleen Weening. Ook na die bewuste vrijdag legden zij druk op de jonge parlementariër. Het zou beter zijn deze droom niet na te jagen, Sap moest het worden.”

 2. Jeroen Mirck Says:

  BAM! GroenLinks heeft zojuist bekendgemaakt dat Jolande Sap met overmacht tot lijsttrekker is gekozen: de zittende fractieleider haalde 85% van de stemmen, uitdager Tofik Dibi slechts 12%. Zelfs de proteststemmen tegen het bestuur (dat hem als kandidaat wilde passeren) wogen niet op tegen de kritiek van veel leden op zijn solistische manier van opereren.
  http://nos.nl/artikel/380837-sap-lijsttrekker-groenlinks.html

 3. Jeroen Mirck Says:

  De nieuwste schreeuw om aandacht van Tofik Dibi: hij wil geen tweede plaats op de lijst, maar op plek 10. “Het werd een tweestrijd. Dibi versus Sap in plaats van Dibi en Sap voor GroenLinks. Net als een eventuele nieuwe strijd voor de nummer 2 op de kandidatenlijst leidt dat de aandacht af van het grotere verhaal dat meer dan ooit de voorgrond verdient. Om die reden heb ik – na eindelijk wat momenten van rust – een eigenstandige andere afweging gemaakt. Ik heb de kandidatencommissie verzocht mij op nummer 10 van de kandidatenlijst te plaatsen. Tijdens het congres zal ik de leden eenzelfde verzoek doen.”
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3268924/2012/06/11/Tofik-Dibi-Daarom-wil-ik-op-nummer-tien-staan.dhtml

 4. GroenLinks Blues Says:

  […] Geen Dibi, geen Weening, geen Sap
  Geen ‘Tini, geen Thissen, geen grap. […]

 5. Jeroen Mirck Says:

  Deze maand vond het GroenLinks Requiem plaats:

  UPDATE 05-10: Jolande Sap opgestapt na opgezegd vertrouwen door bestuur.

  UPDATE 06-10: Bestuur GroenLinks stapt op na kritiek partijraad.

  UPDATE 10-10: Andrée van Es treedt af als voorzitter van de commissie die de verkiezingsnederlaag zou gaan onderzoeken, omdat ze vooraf intern al had gepleit voor het opstappen van Sap én partijvoorzitter Heleen Weening.

  UPDATE 23-10: Jolande Sap is afwezig bij haar eigen afscheid in de Tweede Kamer, maar laat de voorzitter wel een afscheidsbrief voorlezen. Daarin noemt ze als werkelijke reden van haar vertrek ‘het interne en partijpolitieke conflict dat volgde op een slechte verkiezingsuitslag en dat u via de media nauwkeurig heeft kunnen volgen’. “Mijn verblijf hier was niet zonder rumoer, mijn opvattingen waren af en toe omstreden, daar ben ik me van bewust. Maar volksvertegenwoordiger word je niet om te behagen maar om te strijden voor je idealen en voor de mensen om wie je geeft.”

Leave a Reply