Vijf jaar op Twitter

Twitter-logo 2007

Vandaag zit ik vijf jaar op Twitter. Geen brekend nieuws, maar net als in 2011, 2010 en 2009 sta ik even bij deze ‘verjaardag’ stil. Toeval of niet: uitgerekend vandaag gaf ik in het AD en op Radio Noord-Holland commentaar op de (door Multiscope gesignaleerde) stagnerende groei van Twitter. Nou ja, stagnerende groei… Vorig jaar maakte een kwart miljoen Nederlanders een Twitter-account aan. Beduidend minder dan in 2010 (toen waren het er 430.000), maar ik ken online diensten die voor een fractie van deze groei zouden tekenen.

Wel gaat Twitter op deze manier natuurlijk nooit Facebook inhalen. De verklaring daarvoor is wellicht dat Twitter voor velen toch vooral het zenden van berichten is en dat Facebook (en Hyves) echt draait om het digitaal bijhouden van (letterlijk!) je sociale netwerk. Menselijke interactie is meer dan alleen met elkaar praten. Dit maakt dat Facebook een rijkere en dus populairdere omgeving is dan Twitter.

Interessant aan het Multiscope-onderzoek is trouwens de constatering dat een kwart van alle Nederlandse twitteraars achter een slotje opereert. Dat had ik niet verwacht, zeker niet in deze tijden dat privacy zozeer aan inflatie onderhevig lijkt. Of is privacy stiekem een revival aan het beleven?

Zie ook het stuk van Henk-Jan Winkeldermaat (@Punkmedia) over zijn vijf jaar op Twitter: van priv√©strandje tot Zandvoort aan Zee. Henk-Jan was degene die mij overhaalde om ‘op Twitter’ te gaan. Een van de beste adviezen die ik ooit kreeg!

Volg mij op Twitter via @JeroenMirck.

Tags: , , , , ,

3 Responses to “Vijf jaar op Twitter”

 1. Punkmedia Says:

  Ik dacht al, jij een dag eerder dan ik, neeeee… en inderdaad zit jij net als ik morgen pas 5 jaar op twitter, jij een halve dag later maar dat maakt niet uit :-)

  Ik kreeg vanmorgen ook al – onterecht een felicitatietweet van @TwBirthday. Dus voor morgen, van harte gefeliciteerd Jeroen!

  (En dan zit Adformatie zaterdag waarschijnlijk 5 jaar op Twitter, door jou… door mij dus :-))

  Jaja.

 2. Jeroen Mirck Says:

  Klopt Henk-Jan, ik raakte inderdaad in verwarring door die tweet van @TwBirthday. Sowieso raakt mijn besef van tijd (als in: “De hoeveelste is het vandaag?”) de laatste tijd een beetje sleets. Zou dat de ouderdom zijn?

  Jij ook alvast gefeliciteerd, ‘Punk’! Ook namens Adformatie. :)
  http://weblog.highprofile.nl/2007/04/adformatie_en_h.html

 3. Ondertussen, bij de #TwitterLunch Says:

  […] Nederland twittert alweer ruim vijf jaar. De early adopters troffen elkaar medio 2007 al in de kroeg, voor een eerste eigen twitterborrel. Later kwamen de TwitNick in het Vondelpark en de Twitterlunches, vaak georganiseerd door @Puur. Werkt zoiets nog wel, anno 2012? Het antwoord is volmondig: ja! […]

Leave a Reply