Olympic Twitter Terrorist

Grote kans dat dit bericht gelezen wordt door de Britse geheime dienst. Erger is het dat de regering-Cameron het ook kan lezen als een Brit dit op Facebook achter een slotje heeft staan. Uit angst voor terroristische aanslagen tijdens de komende Olympische Spelen in Londen krijgt de Britse overheid namelijk toegang tot informatie over het bel-, mail- en surfgedrag van haar burgers. Ook communicatie op sociale netwerksites als Facebook en Twitter komt ter beschikking te staan van de autoriteiten, aldus de Volkskrant.

Dat zijn Amerikaanse praktijken, waar Europa lang tegen heeft geprotesteerd. Toen ik het vanmorgen op Twitter aankaartte, verzuchtte Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) direct: “Vraag is niet alleen of het mag, maar of het nodig is. Het zoveelste voorbeeld van de bijna-obsessie met het bespieden van burgers. Helaas worden dit soort maatregelen tamelijk kritiekloos geaccepteerd.” Inderdaad, drie jaar geleden schreeuwden de conservatieven en liberaal-democraten moord en brand vanuit de oppositiebankjes toen Labour iets dergelijks voorstelde, maar als regeringspartijen vinden ze het ineens een prima idee.

Sinds de aanslagen op de Twin Towers van 11 september 2001 laten overheden veiligheid prevaleren boven privacy. Tot op zekere hoogte kun je daar begrip voor opbrengen, maar de grens lijkt steeds verder op te schuiven. Mijn regering hoeft niet te weten wat ik in de privésfeer tegen vrienden zeg. Voor de afwisseling zal ik niet George Orwell citeren, maar Prince: “If a man is considered guilty for what goes on in his mind, then give me the electric chair for all my future crimes.”

Ik wens Londen mooie Olympische Spelen toe, maar wel graag met behoud van basale spelregels. Fair play please!

Dit opiniestuk verscheen ook op Joop.nl, onder de titel ‘Leest u mee, premier Cameron?’

Tags: , , ,

2 Responses to “Olympic Twitter Terrorist”

  1. Neoweed Says:

    Niets nieuws onder de zon: http://nl.wikipedia.org/wiki/ECHELON

  2. Jeroen Mirck Says:

    Naar aanleiding van deze column ontspint zich op LinkedIn een interessante discussie over veiligheid versus privacy. Een citaat uit dat debat:
    “Zijn we als burgers van Nederland bereid om een rest-risico te lopen op het missen van potentiële criminele activiteiten om onze open samenleving te kunnen houden? Ik ben persoonlijk van mening dat het antwoord daarop ja moet zijn. Een totalitaire samenleving inrichten uit een soort proactieve angst is ongewenst. Een mens lijdt tenslotte het meest door het lijden dat hij vreest.”

Leave a Reply