Hoe bang moeten we zijn voor ACTA?

D66-debat over ACTA

Veel Europese politici hebben hun twijfels over de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), die de oorlog verklaart aan piraterij. Moeten wij als incidenteel downloadende burgers nu ook vrezen voor gevangenisstraf of afsluiting van internet, zoals in Frankrijk? Hoe staat het eigenlijk met onze privacy en vrijheid van meningsuiting? Over ACTA ging ik donderdag bij het D-café van D66 Amsterdam in debat met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, digitaal trendwatcher Vincent Everts en manager Public Affairs Robbert Baruch van Buma/Stemra.

Het werd een levendige discussie, waarin later ook oud-Kamerlid Gerrit Jan Wolffensperger aanschoof. Samen met Baruch weersprak hij het negativisme wat rond ACTA hangt. De man van Buma/Stemra wapperde zelfs nadrukkelijk met de uitgeprinte verdragstekst. Baruch botste stevig met Engelfriet, door te beweren dat die ACTA nooit gelezen had en onwaarheden verkondigde.

Toch kon Baruch de angst niet wegnemen dat het beleid veel strenger wordt en burgers steeds meer worden gecriminaliseerd. Wat dat betreft zetten de veel strengere Amerikaanse verdragen SOPA en PIPA de toon, evenals de Cybercrime Act CISPA. Hoe lang zal het duren voordat zulk beleid ook in Europa gemeengoed is? Volgens Buma-lobbyist Baruch hoeven we ons geen zorgen te maken, maar met name Vincent Everts en ik blijven alert op overmatige inperking van onze digitale burgerrechten.

Het laatste nieuws is trouwens dat na alle kritiek op ACTA (zoals van EU-rapporteur David Martin) de acht grootste economische wereldmachten inmiddels met elkaar praten over alternatieve maatregelen, die verdacht veel zouden lijken op de harde lijn die de VS voorstaat. Inmiddels heeft Europarlementariër Marietje Schaake (D66) hier schriftelijke vragen over gesteld aan de Europese Raad.

Foto: Jan-Allard Slurink (via Twitter)

Tags: , , , , , , ,

2 Responses to “Hoe bang moeten we zijn voor ACTA?”

  1. Tweede Kamer stemt tegen ACTA Says:

    […] Een maand geleden debatteerde ik zelf met lobbyist Robbert Baruch van Buma Stemra, dat als beschermheer van auteursrechten fanatiek voorstander is van ACTA. Het was alsof we twee totaal verschillende verhalen vertelden: Buma redeneert vanuit de commercie, een politicus primair vanuit de burger. De burger voelt zich bedreigd door ACTA. Daarom is het een goede zaak dat ACTA ook in andere landen van tafel wordt geschoven. Natuurlijk vraagt de downloadproblematiek om een internationaal verdrag. Prima, schrijf dan gewoon een andere, betere, minder beangstigende tekst. Wellicht zijn de hippies daar nog steeds tegen, maar ziet de politiek er wel brood in. Je kunt problemen immers ook oplossen zonder de privacy van burgers te grabbel te gooien. No more ACTA, so act now! […]

  2. Wat er niet deugt aan ACTA Says:

    […] De Tweede Kamer heeft deze week de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) verworpen. Volgens lobbyist Robbert Baruch van Buma Stemra hebben veel critici de tekst van ACTA nooit gelezen en maken ze zich druk over een verdrag waar ‘niks bijzonders’ in staat. Hij daagde me uit om inhoudelijk op de verdragstekst te reageren. Vooruit, ik ben de beroerdste niet. […]

Leave a Reply