Bloggen over katten

Vermist: Psycho

Poezen en katten. Er is geen populairder thema voor weblogs te bedenken dan deze viervoetige huisdieren. Het is net zo’n hardnekkig cliché als de omschrijving van weblogs als ‘online dagboek’, maar feit is dat er ook echt enorm veel over katten wordt geblogd. En gefotoblogd. En gemicroblogd. En ge-YouTubed. Katten zijn alom aanwezig. Is dat de zegening van de social media?

Katten zijn dankbare objecten om te fotograferen. Ze zijn gek op de aandacht en de ‘baasjes’ zijn dol op hun ijdele huisdieren. Kinderen roepen eenzelfde enthousiasme op, in nog veel sterkere mate, maar met foto’s en filmpjes van kinderen zijn velen van ons toch iets terughoudender op internet. “Zet die foto’s van de jongste maar niet online, want je weet nooit wat voor viezeriken daar allemaal mee aan de haal gaan,” zei mijn broer laatst. Katten beroepen zich nooit op hun privacy, net zo min als hun baasjes. Vandaar wellicht dat katten zo massaal op het web te vinden zijn.

Bij de prille opkomst van Twitter signaleerde weblog Mashable een vierde fase in de bloglust over katten. “Clearly, Twitter is an amazing new way to blog about your cat.” Aanvankelijk blogden we over katten (vanaf 1999), vervolgens deelden we massaal onze kattenfoto’s (Flickr, vanaf circa 2004), toen dook ook video op (YouTube, 2005) en sinds 2007 is er dus ook Twitter, om letterlijk iedere scheet van onze kat te delen. (O ja, er is zelfs van MySpace een kattenvariant ontwikkeld: MyCatSpace.)

Op Flickr heb je talloze fotogroepen waar mensen elkaars kattenfoto’s becommentariëren. Sterker nog: sommige groepen stellen zelfs als eis dat je op de foto van je voorganger moet reageren. Doe je dat niet, dan wordt je foto doodleuk weer verwijderd. Een foto van mijn gapende kat Mike leverde talloze verzoekjes op om hem door te plaatsen in andere Flickr-groepen.

Waarom delen mensen hun katten met de hele wereld? Omdat het lief en onschuldig is, denk ik. Het toont iets van jezelf, maar ook weer niet te veel. Wel zit er een quotum aan dit exhibitionisme: wie dag in, dag uit de wereld lastigvalt met zijn katten, riskeert een spoedig verzadigingsmoment bij zijn lezers. Overdaad schaadt. Zoals ook de LOLcats al vele jaren écht niet meer kunnen.

Gouwe ouwe: deze kattenblog verscheen vier jaar geleden, in april 2008, op mijn oude weblog Nieuwe Media.

Mike Yawns

Tags: , , , , , , ,

7 Responses to “Bloggen over katten”

 1. Mirjam Says:

  Ik zie eigenlijk niet zo heel vaak blogs over katten. Aan de andere kant, ik ben toevallig zelf net bezig met een stukje over het nachtelijke praatgedrag van één van mijn monsters… ;)

 2. elsbeth Says:

  Ik schreef er zondag nog eentje. Maar dat was omdat mijn katten me hadden opgesloten op mijn balkon. En toen ik net kittens had…. toen heb ik ook wel een paar keer een cute-blog geschreven, dat moet ik toegeven. Maar kittens zijn dan ook te schattig uiteraard (nee, ik ben geen crazy cat lady).

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Mirjam: Tegenwoordig staan die foto’s vooral op Facebook.

  @Elsbeth: Kinderen schijnen ook té schattig te zijn. Vooral als je ze hebt.

 4. Joan Says:

  Ben zelf eens begonnen met een “homepage”over onze katten. Later omgezet naar een weblog over katten,maar zelf zie ik ook niet zoveel weblogs over katten.Ze bestaan nog wel ,maar heel veel worden al lang niet meer bijgehouden….De berichten en foto’s staan nu op facebook etc…
  Zelf heb ik mijn kattenweblog omgezet in een weblog met meerdere onderwerpen.

 5. labrador Says:

  Begrijp niet waarom er zo veel wordt geblogd over katten, maar dat komt misschien omdat ik meer een hondenliefhebber ben.

 6. BiBi Says:

  Ikzelf ben echt een katten liefhebber en vind blogs over katten dan ook erg leuk om te lezen.

 7. Leon Says:

  Ik ben beide een honden en katten liefhebber en vind het heel leuk om foto’s en video’s te zien van huisdieren. Graag meer bloggen over katten! Vind het vooral leuk om tips te lezen over hoe ik ze een beter leven kan geven. https://www.dierengemak.nl/

Leave a Reply