Sunday View: Restaurant Pyongyang Amsterdam

Bye-bye, Restaurant Pyongyang!

Geen Amsterdamse eettent is zo veelbesproken als het eind januari geopende Noord-Koreaanse restaurant Pyongyang. Ik had alle reden om er heen te gaan: niet alleen is deze Europese noviteit een nieuwe attractie in mijn eigen stadsdeel, maar bovendien gaan enkele vrienden van mij binnenkort daadwerkelijk op reis naar het communistische Noord-Korea. Ik was bijna meegegaan, maar kan helaas niet. Dan is een bezoek aan Pyongyang in Amsterdam Osdorp een goede troost.

Verwacht geen in het oog springend horecapand vol Aziatische gevelornamenten: Pyongyang Amsterdam is gevestigd in een voormalig buurtcentrum. Ook het interieur is niet spectaculair, met fel licht en een systeemplafond. Wel zijn de muren overladen met prints van Noord-Koreaanse kunst. De overleden leider Kim Jong Il hangt er overigens niet, naar het schijnt omdat zijn beeltenis niet gefilmd mag worden.

De serveersters van Pyongyang zijn gekleed in klassieke zijden jurken en glimlachen aan één stuk door. Tussen de gerechten door – Pyongyang kent een vijf- en negengangenmenu – zingen ze traditionele liedjes begeleid door elektronische muziek en een karaoke-band. Meelezen is lastig, tenzij je Koreaans spreekt.

Aangezien negen gangen wat veel is (ook qua prijs: 79 euro) kozen wij voor het kleinere menu. Dat bestaat uit een aardappelsalade, pompoensoep, op stenen geserveerd barbecuevlees, beef saté met rijst en een dessert van vier zoete hapjes. Allemaal heel smakelijk, maar niet heel spectaculair. Wat een bezoek aan Pyongyang echter onvergetelijk maakt, is het idee dat je je werkelijk even ver weg in Noord-Korea waant.

Gouden tip: vraag eigenaar Remco van Daal of hij je ook even kan rondleiden door het cultureel centrum dat op de eerste etage is gevestigd. Daar hangt nog veel meer Koreaanse kunst en is er even tijd om nader bijgepraat te worden over Noord-Korea. Van Daal benadrukte tegen ons dat zijn restaurant geen staatseigendom is. Hij en zakenpartner Remco Hellingman hebben enkele jaren geleden gewoon het verzoek ingediend en kregen steun van de Noord-Koreaanse overheid bij het rekruteren van negen personeelsleden uit het land zelf. Die zijn gedurende drie jaar actief in Nederland op een werkvisum.

“Veel van wat er over Noord-Korea wordt gezegd is niet waar”, zegt Van Daal, met een erespeld van Kim Jong Il op de revers van zijn colbert. “Al was het maar omdat Noord-Korea doorgaans niet om een reactie kan worden gevraagd. Er is sowieso een verschil tussen de bevolking en de politiek, net als in ieder ander land. Koreanen zijn gewone mensen, net als jij en ik.”

Mijn vrienden gaan het binnenkort met eigen ogen bekijken, net als Floortje Dessing onlangs namens 3 Op Reis. Ik ben hondsjaloers. Voor diegenen die zo’n spannende reis naar een extreem gesloten land (smartphones afgeven bij de grens, geen telefoon en internet ter plaatse) ook niet gaan maken, is een bezoek aan restaurant Pyongyang Amsterdam absoluut een aanrader.

Zie ook de artikelen op 24 Oranges en Amsterdam Centraal.

Tags: , , , , ,

25 Responses to “Sunday View: Restaurant Pyongyang Amsterdam”

 1. Adriaan Ribbeling Says:

  Wat buitengewoon chamant, zeg. Ik neem aan dat het barbecue-vlees niet van vermoorde Noord Koreanen komt. De mensen daar krijgen zo weinig te eten dat er nauwelijks soep van te koken is.

  Het moet een ware belevenis zijn door zorgvuldig door het enige necrocratisch regime geselecteerde bedienden te worden geserveerd. Zo dicht bij genocide ben je nog nooit geweest. Spannend hoor, dat geeft vast een pikant smaakje aan het geschroeide vlees.

  Fantastisch ook die bescheidenheid van het staatshoofd. Daar moet je bij een Oranje om komen, niet gefilmd te willen worden.

  Maar wat een sof voor je dat niet niet mee kan. Inderdaad indrukwekkend hoe Noord Korea helemaal geen obesitas kent. Sterker, het lijkt wel of ze thuis nauwelijks iets eten. Ze hebben dat met zijn allen zo goed gedaan dat zij gemiddeld bijna 20 cm korter zijn dan hun zuiderburen. Moet je eens denken hoe hard zij in Noord Korea aan het CO2 probleem hebben gewerkt.

  Geweldig gewoon. daar wil echt iedereen graag naartoe. Die Koreanen kunnen niet anders dan dat een beetje indammen. Straks komt er niets meer van de arbeid. Dat kan natuurlijk niet.

  Dat je niet met Noord Koreanen kan praten is gewoon omdat ze hard aan het werk zijn. Zoals al eerder geconstateerd, een staatshoofd dat zo bescheiden is niet te willen worden gefilmd, kan niet anders dan het beste met zijn volk voor hebben.

  En dat ze daar geen internet en telefoon hebben: dat willen de mensen gewoon niet. Daarvoor hebben ze het echt te druk. dat de overheid daar ten koste van alles zo goed aan meewerkt is echt geweldig. Zoveel toewijding kennen we in het westen niet.

  Leuk dat er nog mensen als Van Daal bestaan. Echte idealisten die nog willen samenwerken met regeringen met het hart op de goede plek.

  Zelf hoop ik erg dat er binnenkort in samenwerking met het regime in Zimbabwe een leuk Zimbabwiaans restaurant wordt geopend. Alleen al bij de gedachte aan een Mugabe-burger wordt ik helemaal wild.

  Maar goed, klagen heb ik niet hoor. Volgende week ga ik spannend een paar daagjes hordelopen in Homs (natuurlijk tijdens een bestandje, ik ben niet gek), want toekijken bij genocide is leuk, maar participeren is helemaal te wow.

  Zie je wel: idealisme leeft!

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Adriaan: Hoe fraai geformuleerd ook, ik vind je reactie wel heel erg cynisch. Natuurlijk sluit ik mijn ogen niet voor de misstanden in Noord-Korea, maar om een restaurantbezoek gelijk te stellen met steun aan genocide slaat echt nergens op. Gezien jouw principiële ergernis heb je vast ook nooit de Berlijnse muur bezocht of een reis gemaakt naar onze voormalige koloniën.

  Het dilemma van reizen naar Noord-Korea werd trouwens ook besproken door Floortje Dessing in 3 Op Reis. Tegenover de kritiek dat je daarmee een dictatuur steunt, staat het argument dat je als toerist bijdraagt aan de welvaart van de arme burgers in het land.

 3. Eugene Says:

  Kan de cynische reactie van Adriaan me wel enigszins voorstellen. Ergens rond de opening heb ik gelezen, dat Pyongyang de naam is van een Noord-Koreaanse keten. In het buitenland actief – neem aan vooral Azië – en opgezet door het regime om buitenlandse valuta te verkrijgen. In het radio-interview benadrukt Van Daal me iets te vaak naar me zin dat het het om een Nederlandse BV gaat. Het zal hier ongetwijfeld om een franchise-constructie gaan. De negen Noord-Koreanen zullen tien tegen één in een Pyongyang restaurant in China zijn opgeleid. Een goede vraag zou hier dan ook van de presentator zijn geweest: wie heeft die jaar opleiding betaald? Van Daal in ieder geval niet.

  Daarnaast hoor je als journalist kritisch te zijn, Jeroen. Niet klakkeloos van Van Daal aannemen dat er niets aan de hand is in Noord-Korea. Zelfs Floortje Dessing weet beter. Of is de toevoeging van dat speldje bedoeld als cynisch? Zo niet, dan ga je hier flink de mist in. Zo’n erespeldje van de grote leider krijg je niet zo maar. Daar moet je wel wat voor doen.

  En dan de hulpprojecten die van Daal wil gaan opzetten. Met de opbrengst van een restaurant? Waarom vraagt niemand daar op door? Denk hij een paar ton per jaar over te kunnen houden per jaar? Dat lijkt me toch wel moeilijk met zo’n restaurant in Nieuw-West. Wie heeft overigens dit project gefinancierd? Waarom willen die Noord-Koreanen zo graag weer terug na drie jaar? Met achterlating van hun laptops, mobiele telefoons en iPad’s?

  Natuurlijk, Jeroen. Je hebt er lekker gegeten. Fantastische ervaring opgedaan. En dan mag je ook na afloop nog een paar uur praten met Van Daal (volgens het Facebook-bericht van je tafelgenoten). Een fantastische avond. Maar je slikt de woorden van Van Daal als zoete koek. Laat veel vragen onbeantwoord. Als je er over schrijft, maar je wel kritisch blijven. En daar ga je de mist in.

  Overigens ben ik het wel met Jeroen eens, dat je een bezoek aan een restaurant los moet zien van de politieke situatie in het gerelateerde land.
  We eten hier in Nederland al meer dan 60 jaar Chinees, terwijl daar ook al die tijd lak heeft gehad (en nog heeft) aan mensenrechten. Neem aan dat Adriaan hier nooit aan gedacht heeft toen hij zat te genieten van een loempia…

 4. Eugene Says:

  Hier en daar een foutje, maar ik doe het niet meer opnieuw. Moest ik vroeger op school al te vaak.

 5. Adriaan Ribbeling Says:

  In Noord-Korea is er geen vrij toerisme. Je reist daar rond als “gast” van de staat, met door de staat en jou toegewezen personeel en gids, met door de staat toegestane reisroutes. Contact met de “gewone burger” is verboden, en zou bovendien een Noord-Koreaan in grote problemen brengen. De gedachte dat toerisme de arme burger ten goede kan komen is absurd.

  Noord-Korea is met stip de meest verachtelijke en verwerpelijke dictatuur die de afgelopen 100 jaar heeft bestaan. De organisatie van het hele leven van alle burgers is volstrekt door de staat gecontroleerd en geregeld. De staat trekt zich van het lot van zijn eigen mensen niets aan. De staat ziet er geen been in ze bij honderdduizenden tegelijk te laten verhongeren voor politieke speeltjes of spelletjes van de toevallige leider. Dit nog los van de massale terreur en moordzucht van het regime.

  Omdat revenuen van toerisme onmiddellijk en uitsluitend in de staatskas (de familie Kim en trawanten) vloeien, en deze staat genocide als een van zijn hoofd hobbys heeft, is dat toerisme inderdaad als ondersteunend voor genocide te bestempelen (tenzij dat wordt gebruikt om undercover wantoestanden aan het licht te brengen).

  Als het restaurant werd gerund door mensen die uit Noord-Korea gevlucht waren zou dat iets heel anders zijn geweest. Hier gaat het om mensen die onder het mom van idealisme zaakjes doen met een van de meest abjecte regimes uit de geschiedenis. Het gaat om bedienend personeel wat kennelijk door de mangel kon om een uitreisvisum te krijgen. Normaal hebben zelfs muggen moeilijkheden dat land uit te komen.

  Onbeschaamd wordt het gebeuren doordat ze ook nog een “cultureel centrum” blijken te hebben ingericht. De “cultuur” bij uitstek is één van de belangrijke indoctrinatiemachines van communistische regimes in het algemeen, en van dit idiotenregime in het bijzonder.

  Ik begrijp echt niet dat je welke vorm van enthousiasme dan ook voor kan opbrengen voor dit restaurant. Er zijn uitstekende Koreaanse restaurants die geen enkele associatie met dit regime hebben. Het enige wat afwijkend zou kunnen zijn aan de door dit restaurant aangeboden (NOORD Koreaanse) keuken, is een afwijking van de gebruikelijke Koreaanse keuken die alleen maar ontstaan kan zijn in de abjecte en absurde communistische ‘hofcultuur van de Noord-Koreaanse massamoordenaars.

 6. Jeroen Mirck Says:

  @Eugene: Dit is geen journalistieke analyse van de Noord-Koreaanse politiek, maar een blogpost bedoeld als restaurant-review. Natuurlijk hebben ook wij Van Daal vragen gesteld over bemoeienis van de Noord-Koreaanse overheid, met name waar het betreft de toewijzing van deze Noord-Koreaanse medewerkers (die inderdaad voorheen in China werkten). Dat is inderdaad een onduidelijk aspect in het hele verhaal. Over een eventuele connectie met de corrupte Pyongyang-keten is Van Daal wél heel expliciet: die ontkent hij ten stelligste. Mocht jij bewijzen hebben dat dat niet klopt, dan hoor ik het graag. Ik heb ze niet.

 7. Han EunJa Says:

  @Adriaan; het is wel duidelijk dat je geen malle moer weet van (N)Korea maar daarnaast ook niet van je eigen land, het Nederlandse aandeel in mensenrechten schendingen wereldwijd inclusief de False Flag koreaanse oorlog en genocide en meer dan 60 jaar internationale oorlogstrategie en embargo’s door Nederland gesteund, die miljoenen koreanen het leven hebben gekost en nog steeds kosten tot op de dag van vandaag.

 8. Eugene Says:

  Wie is hier nu de internetjournalist?

  Pyongyang is a chain of restaurants in Asia operated by the North Korean government, for whose capital (Pyongyang) the restaurants are named.The first Western outpost of the restaurant chain was officially opened in Osdorp, a residential neighborhood in the outskirts of Amsterdam, the Netherlands, in February of 2012. The menu and policies of this restaurant differ from its Asian counterparts, with no dog meat or ginseng wine being served and photography allowed.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pyongyang_(restaurant_chain)

 9. Eugene Says:

  According to Swedish journalist Bertil Lintner, the restaurants are one of several overseas business ventures of Room 39, a North Korean government organization dedicated to acquiring and laundering foreign currency for the North Korean leadership.[1]
  North Korean defectors report that the restaurants are run by local middlemen who are required to pay between US$10,000 and US$30,000 each year to the North Korean government.[1][3] The North Korean staff, who live on the restaurant premises, are said to be thoroughly screened for political loyalty and to be closely watched by on-site North Korean security agents.[1] In the 2000s, according to Daily NK, several attempted escapes by waitresses in China led to the closure of several restaurants and the repatriation of their staff.

 10. Andy Says:

  Goed te lezen dat er wat gevonden wordt van de politieke toestand in Noord Korea, dat lijkt me goed. Maar waar ik benieuwd naar ben is in hoeverre de critici zich in de situatie hebben verdiept. Zijn ze er geweest? Hebben ze onderzoek gedaan? Kennen ze Noord-Koreanen?

  Afgaan op het algemene beeld, verhalen en beeldvorming is één, maar daarop je oordeel baseren en direct goede intenties in twijfel trekken is twee. Als Van Daal zegt dat hij geen banden heeft met de Pyongyang keten en goede bedoelingen heeft met het cultuurcentrum, wie zijn wij dan om te stellen dat hij liegt en zijn intenties onderuit te halen. Je kan ze in twijfel trekken, maar zorg dan dat je uitzoekt hoe de vork in de steel zit, tot die tijd is enige nuance in je mening op z’n plaats. Veroordeling lijkt me iig uit den boze.

  De reden voor mij om naar Noord-Korea te gaan is niet omdat ik het zo op heb met de Noord Koreaanse overheid, ik ken ze alleen van verhalen veelal eenzijdig belicht en vaak betrekking hebbende op de politieke situatie. Ik wil echter zelf met eigen ogen zien, meemaken, ervaren hoe het is om in dat land ‘te gast’ te zijn. Ik wil met eigen ogen zien wie de mensen zijn die er leven en in hoeverre het echt zo is dat contact totaal onmogelijk is. Mensen die zich ook maar enigszins verdiepen in de situatie daar weten dat dit waarschijnlijk, wellicht beperkt, maar in zekere mate mogelijk is.

  Als ik weer terug ben, hoop ik een beter beeld te hebben van de situatie daar. Mijn doel is zeker niet om vervolgens een keihard oordeel klaar te hebben, maar om de situatie ‘as is’ te kennen en zelf te hebben beleefd. Mocht ik er dan toch iets van vinden, dan hoop ik dat deze beter is gefundeerd dan dat hij is met de kennis van nu.

 11. Eugene Says:

  Restaurants worden gebruikt voor witwassen en zijn nauw verbonden met buitenlandse operaties.

  http://www.slate.com/articles/news_and_politics/foreigners/2010/03/kingdom_kims_culinary_outposts.html

 12. Andy Says:

  @Eugene

  Deze link gaat over de keten, de uitbaters van dit restaurant zeggen daar niet bij te horen. Dit bericht gaat dus niet over het restaurant in Amsterdam. Je draagt hiermee uitstekend bij aan beeldvorming.

  In een wiki post zie ik ook staan dat het Amsterdamse restaurant hierbij hoort, er is echter geen bron die dit bevestigt. Wel een uitbater die het ontkent.

  Kijk vol belangstelling uit naar iemand die het tegendeel bewijst. Hiervoor sta ik absoluut open, maar ga hier simpelweg niet per definitie vanuit omdat ‘dat logisch is’ of wat dan ook.

 13. Hans Says:

  “Van Daal, met een erespeld van Kim Jong Il op de revers van zijn colbert.”

  Tsja. Ik weet het niet hoor. Een restaurant genaamd “Berlin” waarvan de eigenaar met een Adolf Hitler “erespeld” op zijn revers zou lopen zou niet op veel bijval mogen rekenen denk ik.

 14. Eugene Says:

  @Andy Ik zou de uitbater met een erespeldje van de grote leider op zijn revers ook zeer zeker geloven. Maar vraag hem maar eens waar zijn personeel is opgeleid en wie daarvoor betaald heeft. Wie financiert het cultureel centrum? Wie heeft zijn personeel geselecteerd? Zijn ze vrij om te gaan en te staan waar ze willen in Nederland? Laten we ze samen eens uitnodigen voor een tripje naar Volendam op hun vrije dag. Wedden dat dit niet gaat? Wie betaalt hun salaris en hoeveel krijgen ze? En wat mogen ze er mee? En als ze niets met de Noord-Koreaanse keten te maken hebben, waarom dragen ze dan wel dezelfde naam? Wat was de reden van zijn meerdere bezoeken aan Noord-Korea? En hoe denken ze met de opbrengst van zo’n restaurant projecten daar op te zetten. Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer het verhaal van de uitbater begint te rammelen.

  Andy – Andrea toch?

 15. Eugene Says:

  Het gaat hier dus om een joint-venture met de Noord-Koreaanse overheid.

  http://nkleadershipwatch.wordpress.com/2012/02/05/pyongyang-restaurant-opened-in-amsterdam/

 16. Andy Says:

  Niet té achterdochtig worden Eugene, blijf ademen, geen paniek. :-) Andy is niet Andrea, maar gewoon Andy. Laat ik bewijzen dat ik echt besta, check Facebook: Andy List.

  Ik heb hem niet alle vragen gesteld die jij stelde, maar toevallig wel die over bewegingsvrijheid. Volgens hem zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen in NL en toevallig zijn ze al in Volendam geweest, of Zaanse Schans ofzo geloof ik. Dus dit kan gewoon. Geen probleem dus, die weddenschap heb je alvast verloren.

  Voor zover ik begreep zijn ze in Noord-Korea geselecteerd waarbij mijn vraag was of dit vrijwillig was. Dit was zo, ik zou niet weten op welke gronden ik dit in twijfel zou kunnen trekken. Wat ik ook begreep is dat DPRK graag haar beste mensen stuurt. Ze werkten daar in een restaurant. Ik weet niet door wie ze zijn getraind en wie dat betaald heeft. Zou een goede vraag zijn geweest, heb ik niet gesteld, volgende keer dus. Tot die tijd, geen reden om te veroordelen, bij twijfel, hooguit gezonde scepsis.

  Het cultureel centrum wordt geexploiteerd onder de BV waaronder ook het restaurant valt, daarboven zit een stichting. Geen gekke constructie, gebeurt vaker. Ze zitten in dit pand om de kosten laag te houden. Wat in een opstartfase nog steeds niet raar is.

  Ik moet zeggen dat ik je sceptische houding goed begrijp, maar wat ik je dan zou willen voorstellen, ga erheen, ga met ze in gesprek en stel de vragen die je hebt. Je insinueert nu een boel dingen, draagt niet bij aan een objectief beeld. Als dat je doel niet is is dat prima zo, het komt hoogstens wat onhandig en schreeuwerig over. Als je wel graag een objectief beeld wilt om je oordeel op te baseren, wat let je om contact op te nemen of erheen te gaan??

 17. Eugene Says:

  Ik insinueer helemaal niets. Kom alleen met heel veel sterke aanwijzingen die ik van internet haal. Heeft ook niets met achterdocht te maken. Vindt het alleen leuk om dit eens uit te zoeken. Het is nu eenmaal onmogelijk om zo’n restaurant te openen zonder goede contacten met de Noord-Koreaanse overheid te hebben. Dat heeft Van Daal, zoals blijkt uit deze reportage. Ook herkennen twee specialisten in deze documentaire het logo van het restaurant. Is van de keten.
  http://content1b.omroep.nl/8f5071a1e3cb64c7dc1062eda45a93ec/4f672b1e/portal/radiomanager/archive/radio1/2011/01/19/10644-radio_1_de_korea_connection.mp3

 18. Andy Says:

  Ik ga die uitzending beluisteren. Zij hebben goede contacten met de overheid, zeggen ze zelf ook. Dit betekent niet direct dat ze dikke vrienden zijn met het regime. Ik weet niet of hun goede contacten zijn gebaseerd op puur zakelijke belangen danwel op verregaande vriendschappen. Daar zit een groot verschil in.

  Ik zou je nogmaals aanbevelen, ga langs, eet er (of niet), ga op onderzoek uit, praat met hem. Doe ik ook en is heel leerzaam.

 19. Eugene Says:

  @Andy Daar te gaan eten staat al sinds de eerste berichten op het programma.

 20. Jeroen Mirck Says:

  @Eugene: Dank voor het uitzoekwerk. Noord-Korea roept veel vragen op en dat geldt zeker ook voor een Noord-Koreaans restaurant in Nederland. Tegelijkertijd weten we ook allemaal dat politieke fronten elkaar in eerste instantie bestrijden met propaganda. Koreaanse propaganda versus westerse propaganda dus. De waarheid ligt meestal ergens in het midden. Alleen daarom al geloofde ik niet alles wat George W. Bush indertijd zei over Irak. Alleen daarom al geloof ik niet alles wat (vooral door Amerikanen) op Wikipedia wordt gezet. En alleen daarom al sluit ik niet uit dat Van Daal de waarheid spreekt. Ook al blijft Noord-Korea voor mij een regime waar ik zelf nooit onderdaan van zou willen zijn.

 21. Natasha Says:

  Niemand had in pakweg 1970-1980 zo fel gereageerd op bijvoorbeeld een Russisch restaurant en er vallen genoeg vergelijkingen te maken met het Noord-Korea van vandaag. Lekker overdreven allemaal.

 22. Eugene Says:

  Even los van de politieke discussie. Heb er gisterenavond gegeten. Ben gelijk voor het 9-gangen menu gegaan. Is in meerdere opzichten een échte belevenis. Met de sfeer en het eten is hier in ieder geval helemaal niets mis.

 23. Jeroen Mirck Says:

  Hier het videoverslag van Eugene: http://youtu.be/xzoaXy7Hggs

 24. Henk Says:

  Ondergetekende heeft zich de laatste 2.5 jaar op afstand ondergedompeld in de Koreaanse cultuur dankzij de zegeningen van internet: Het bekijken van Koreaans TV-drama. Modern en historisch.
  ( waarschuwing: “K-Drama” is verslavend !)
  Fascinerende cultuurbelevenis , waarbij tegelijk de kennis en begrip van Confucius een beetje bijgeschaafd wordt.

  Daardoor ben ik toch de twee Korea’s als twee kanten van dezelfde medaille gaan zien. Een oudere sluimerende hype van mij is het oude Engeland door de eeuwen heen. Wie de normen en waarden uit de Regency-periode een beetje aanvoelt beseft dat het verschil tussen het Engeland van toen en het Korea van nu niet zo groot is.

  Confucius sluimerde toen ook in Europa, en doet dat zelfs weer in sterkere mate in het Engeland van nu.
  Dit restaurant is een brug. Een beetje smal misschien, maar het is een brug.

  Onze middelen zijn beperkt, we hebben nog niet in Pyongyang-Osdorp gegeten. Maar ik ben zelf in het late najaar jarig, en heb ons zelf f beloofd om met mijn vrouw dit bruggetje te bewandelen.

 25. BREAKING: Restaurant Pyongyang is failliet Says:

  […] Tegenstanders kunnen weer rustig ademhalen: de Noord-Koreaanse invasie van Nederland is gestopt. Het veelbesproken Pyongyang Restaurant in Amsterdam Osdorp is namelijk failliet verklaard, zo meldt de Volkskrant. Het faillissement was aangevraagd door het Noord-Koreaanse personeel, dat nog salaris tegoed had van de Nederlandse eigenaren. Daarmee komt er na ruim een half jaar alweer een einde aan het eerste restaurant van de Volksrepubliek Korea in Europa. […]

Leave a Reply