Viva-forum versoepelt moderatiebeleid

Het Viva-forum versoepelt vanaf 1 maart het eigen moderatiebeleid. Dat beleid leidde de laatste paar jaar tot heftige ruzies, die ook op dit weblog uitvoerig zijn uitgevochten. Afgelopen weekend verscheen in Het Parool een uitgebreid artikel over het Viva-forum, waarvoor journaliste Marjolein van Trigt ook met mij belde over alle commotie. In haar artikel omschrijft ze de versoepeling van het moderatiebeleid als “de laatste in een serie ingrepen waarmee mediabedrijf Sanoma Media de rust in de community wil laten terugkeren”. Wat gaat er precies veranderen?

“Het forum is een heel emotioneel platform”, zegt Sanoma’s content publishing director Eric Ariëns in Het Parool. Hij benadrukt dat de problemen door een kleine groep worden veroorzaakt, waarbij uiteraard de term ‘forumfossiel’ valt. “Er waren ongeveer honderd mensen bij betrokken, op een totaal van 1,8 miljoen gebruikers.”

Hoewel het volgens Ariëns slechts om enkele incidenten ging, trok de uitgeverij zich de kritiek op de strenge regels wel aan. Forumgebruikers kregen het verzoek om een enquête over het moderatorbeleid in te vullen. Een kleine groep werd uitgenodigd om op het Sanoma-hoofdkwartier te praten over het forum.

Het resultaat is een nieuw ban-systeem, dat vanaf donderdag van kracht zal zijn. Was het voorheen zo dat je na drie overtredingen definitief werd verbannen, nu zijn dat er vier. Een first offender wordt voor 24 uur geblokkeerd, bij een tweede waarschuwing is dat 48 uur en bij een derde een hele week. Wie vier keer in de fout gaat wordt voorgoed van het forum verwijderd.

Anders dan in het oude systeem blijven overtredingen niet ‘levenslang’ aan je profiel gekoppeld. Wie zich na een waarschuwing drie maanden lang goed gedraagt, ‘gaat een treetje terug op de ladder’. “Beloning dus, in plaats van straf”, aldus Het Parool. Sanoma hoopt dat zo de sfeer op het forum ten goede keert. Wat mij benieuwt: zijn ook de Viva-forumleden blij met dit nieuwe moderatiebeleid? Discussie is welkom.

Viva-forum in Het Parool

Tags: , , , , ,

11 Responses to “Viva-forum versoepelt moderatiebeleid”

 1. VivaXangel Says:

  Het nieuwe banbeleid is helemaal niet duidelijk. Permanente bans worden gehandhaafd. Proxy mag niet, maar worden gedoogd.

  Zij zouden geloofwaardiger zijn als ze een consequent beleid zouden voeren, vrij van vriendjespolitiek.

  En een ander heikel punt is het toestaan van antisemitisme en het demoniseren van andersdenkenden.

  Ook de aanwezigheid en alert reageren van het moderatieteam bij trollen is meer dan belabberd. Zo staan er uren de meest abjecte foto’s op het dagelijkse forum. Je kind zal maar even meekijken.

 2. Ook een forummer Says:

  Oude wijn in nieuwe zakken. Het nu ingezette beleid is hetzelfde als hoe het vóór de grote rel was, de vriendelijker en persoonlijker toon idem dito. Er wordt weer (de suggestie van) inspraak gegeven, zoals vóór de rellen en het is weer toegestaan om het op het forum over het beleid te hebben, óók al precies zoals voor Angelgate. Het enige verschil is dat er nu twee moderators zijn in plaats van vijf. Nou ja en ze heten geen “Angel” meer, maar dat is slechts een detail.

  Verder was ons na (of tijdens of voor, ik weet het niet meer precies) Angelgate beloofd dat de angels/moderators betaalde, professionele krachten zouden worden. Maar in de laatste geruchten die ik las werd alweer gesproken over het inschakelen van forummers op vrijwillige basis, voor het uitvoeren van bepaalde moderatortaken. Als die verandering erdoor is, hebben we precies wat we hadden.

  Mijn conclusie? Het lag dus blijkbaar allemaal niet aan ons, want zoals het was, zo krijgen we het precies nu weer. Of het excuus moet natuurlijk zijn dat de “fossielen” inderdaad (en nog steeds) aan de macht zijn. Al zou ik dat van Sanoma een enorm zwaktebod vinden. Wij waren namelijk nooit het probleem. Wij werden pas een probleem, toen bleek dat Sanoma er achter de schermen een zooitje van maakte. Ook daarin is niets veranderd trouwens.

 3. Sannew Says:

  Heej Jeroen,

  Als ik het goed begrijp komt de uitspraak ‘Het forum was een anarchistische bende’ van jou. Ik ben erg benieuwd waar je je dan op baseert.

  In de 9 jaar dat ik (tot eind 2009) verantwoordelijk was voor Viva.nl heb ik het nl nooit op die manier ervaren. Ja, er was in de begindagen weinig ervaring en we hebben een hoop gaandeweg en met beperkte middelen moeten uitvinden. Maar het beleid van Viva was een voorbeeld voor veel andere vrouwenfora. Incluis de inzet van vrijwilligers uit de community. Daarnaast nam Viva als een van de eerste NL communities een vaste communitymanager in dienst en werd het forum 24/7 in de gaten gehouden door angels èn redactie. Er was destijds geen forum zo schoon van spam en trollen als dat van Viva. Mede daardoor heeft het forum de kans gehad uit te groeien tot het grootste vrouwenforum van NL.

  Enfin, graag nuancering. Want je zelfverklaarde expertise komt nu over als zijlijn commentaar van de bovenste plank, waarbij je bovendien de expertise van een aantal -jou ook nog bekende- mensen onterecht naar beneden haalt.

  Succes met je boek Jeroen.
  Groet,
  SanneW

 4. Ook een forummer Says:

  Het is nog erger, Sanne, want wat nu als *nieuw!*, *verbeterd!* en *de oplossing!* naar voren wordt gebracht, is niets anders dan hoe het altijd al was. Hoe jij het opgebouwd hebt dus. Jouw inspanningen (en die van de mensen na je) worden de grond in getrapt, terwijl tegelijkertijd geconcludeerd wordt dat het blijkbaar toch de beste manier was om een community te managen: gebruik maken van de kracht van die community, in plaats van ‘m tegen je in het harnas te jagen.

  Maar daar moet je misschien wel gestudeerd voor hebben om dat te snappen, hoe je enerzijds manier A in periode A af kunt fakkelen, terwijl je anderzijds manier A in periode B als dé oplossing aandraagt. Het geeft het meten met twee maten wel weer een heel nieuwe dimensie, dat wel. ;)

 5. Jeroen Mirck Says:

  Beste Sanne,

  Ik merkte al op Twitter dat er bij enkele (ex-)Viva-medewerkers onvrede bestaat over het Parool-artikel waarin ik word geciteerd. Vooropgesteld: alles wat ik daar zeg is gebaseerd op wat direct betrokkenen mij over het Viva-forum hebben gemeld. Je suggereert dat ik mensen bekritiseer, maar dat ben ik totaal niet met je eens. Ik heb gewoon een tijdsbeeld geschetst van hoe een vrouwenforum als dat van Viva zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

  De uitspraak ‘anarchistische bende’ is bij sommige mensen een eigen leven gaan leiden. Ik bedoel niets anders dan wat Eric Ariëns in het artikel ook zegt, namelijk dat Viva in de loop der jaren ‘veel dingen gaandeweg heeft moeten leren’. In het prilste begin was er nog geen (ervaring met) moderatie, dus was het Viva-forum vrijer. Dat hebben alle betrokkenen mij bevestigd. Daarbij hebben verschillende mensen die begintijd ook gekenschetst als ‘anarchistisch’. Dat vond ik een treffende uitdrukking, dus heb ik die overgenomen. Dus nogmaals: op basis van bronnen uit de community zelf.

  Wellicht vallen sommigen over het woord ‘bende’. Ik weet niet of ik dat woord letterlijk heb gebruikt (het artikel is niet door mij geschreven, ik ben alleen geïnterviewd), maar ik bedoelde iets te zeggen in de trant van ‘boel’. Jullie lijken er ‘rotzooi’ in te lezen, maar dat zeg ik er helemaal niet mee.

  Verder suggereer ik allerminst dat de vrije begintijd van het forum direct verband houdt met de conflicten van de afgelopen paar jaar. Ik heb de indruk dat jij en enkele anderen meer in het artikel lezen dan ik heb gezegd. Vervelend om te horen dat sommige (ex-)Viva-medewerkers zich blijkbaar bekritiseerd voelen, maar dat is totaal niet mijn bedoeling geweest. Sterker nog: ik bekritiseer ook helemaal niemand in het artikel. Wel schets ik enkele zaken die verkeerd zijn gelopen. Misschien niet leuk om nogmaals te horen, maar het zijn wel gewoon de feiten. Dat doet verder niets af aan de waardering die ik heb voor de pioniersrol die het Viva-forum heeft gespeeld.

  Tot slot: we hebben het hier over een artikel dat niet door mij is geschreven. Ik heb mijn uitspraken nu toegelicht, over de rest van de tekst ga ik niet. Als de teneur van dat verhaal je niet bevalt, kun je je pijlen ook richten op Het Parool. Ik hou me graag bij de feiten. Daarom gaat bovenstaande blogpost gewoon over het heden, oftewel: het nieuwe moderatiebeleid.

  Groet,
  Jeroen

 6. SanneW Says:

  Wanneer je een tijdsbeeld wil schetsen, zoals je zelf zegt, is het wel handig om daarvoor alle partijen te horen. Buiten een paar korte DM’s hebben wij elkaar nooit over deze kwestie gesproken en ik betwijfel dat je een van de andere betrokkenen of verantwoordelijken uit de eerste 10 (!) jaar hebt gesproken. Jouw beeld is dan ook gebasseerd op een terugblik in het verleden en kan simpelweg nooit volledig zijn.

  Buiten dat, je distantieert je van de Parool tekst, maar wilt maar wat graag met de kwestie kokketeren. Daarin spreek je jezelf ook tegen. Enerzijds is het niet jouw tekst, anderzijds zijn je uitspraken gebasseerd op jouw gesprekken met betrokkenen.

  Dat je zegt niemand te willen bekritiseren zie ik dan maar als een excuus aan zowel mijzelf als de andere voormalig medewerkers, die al dan niet in het openbaar, zich terecht aangesproken voelen door bepaalde uitspraken en onwaarheden.

  Maar in een ding heb je gelijk: het is inderdaad tijd om vooruit te kijken. Ik heb mijn punt gemaakt en wens de Viva community meer dan het beste toe. Er zijn maar weing plekken op het NL’se web waar de community zo hecht en betrokken is. Dat is een zeer waardevol goed.

 7. Jeroen Mirck Says:

  Goed lezen, Sanne: ik distantieer me niet van het artikel. Wel vind ik dat jij en enkele anderen er dingen in lezen die ik niet heb gezegd. Daarom heb ik uitgelegd wat ik precies heb bedoeld. Daarmee zeg ik ook dat ik vind dat ik geen mensen persoonlijk bekritiseer. Tegelijk heb ik gezegd dat ik het vervelend vind als dat wel zo is overgekomen. Dat is alles wat er door mij over dit artikel te zeggen is. Als dat antwoord voor jou onbevredigend is, kan ik daar weinig aan doen. Laten we inderdaad vooruit kijken.

 8. Roos Says:

  Dat treetje terug op de ladder na een periode van goed gedrag was al jaren zo, hoor. Dat is met het wisselen van de wacht plotseling afgeschaft pak ‘m beet een jaar geleden, maar men komt daar nu weer op terug. Prima, maar doe dan niet alsof het wiel opnieuw is uitgevonden.

 9. Eva Says:

  Hallo,

  Ik lees hier dat een ban je niet je hele leven wordt nagedragen. Laat ik dat even rechtzetten. Meer dan een jaar geleden kreeg ik een ban van 48 uur omdat ik iets geschreven zou hebben dat provocerend over kon komen op de topic opener. Nu heb ik dus een ban gekregen omdat ik menselijk contact probeerde te zoeken met een mod. In de mail werd mij duidelijk gemaakt dat ik 48 uur had gekregen omdat dit mijn tweede ban is, dus die 3 maanden zijn een onzinverhaal en voor zover ik heb kunnen nagaan zijn de regels nog steeds zo strak, dat je je kont niet kunt keren. Wat ik er erg aan vind is dat Sanoma altijd gelijk heeft en de forummer het er maar mee heeft te doen, ongeacht de argumenten. Jammer dat een stel zuurpruimen de sfeer bepaalt, het maakt het forummen er niet leuker op.

 10. Jeroen Mirck Says:

  Of het VIVA-forum geleerd heeft van oude fouten is nog maar de vraag. De afgelopen dagen was er veel heibel over een verwijderde column die het marketingfeestje Pink Ribbon (van dezelfde uitgeverij) bekritiseerde. Lees hieronder wat columnist/blogger Karin Spaink erover schrijft:

  “Op het Viva-forum schreef ene LeonieV op 12 oktober een column over Pink Ribbon. Dat was een kritisch verhaal – redelijk in lijn met stukjes die ikzelf al eerder over Pink Ribbon heb geschreven. Maar Leonie had buiten de waard gerekend. Viva wordt uitgegeven door Sanoma, en Sanoma is de maker van de jaarlijkse Pink Ribbon glossy. En dus? Dus verwijderde Viva het kritische stuk. Kennelijk mag je binnen Sanoma-kringen geen kritiek op Pink Ribbon uiten. Met die geste maakt Sanoma de titel van LeonieV’s artikel – “De roze kanker maffia” helaas waar.”
  http://www.spaink.net/2012/10/17/censuur-door-viva/

 11. johanna Says:

  Ik ben een viva forum lezer, heb nog nooit gereageerd, nu blijkt dat ik ook een ban heb gekregen, hoe is dat mogelijk als je alleen maar mee leest. Ik vind dit heel erg, ik mis het echt. Johanna.

Leave a Reply