Verhuftert de tv-journalistiek?

Behalve over de Elfstedentocht was er afgelopen week ook veel consternatie over Journaal-presentatrice Sacha de Boer die NS-topman Bert Meerstadt ‘onbeschoft’ zou hebben ondervraagd over de ernstige treinvertragingen door het winterweer. Je doet het niet snel goed bij de critici: meestal klagen ze dat de zogenaamde ‘staatstelevisie’ kritiekloos is, maar bij het tegendeel is het dus ook al verkeerd.

Misschien komt het doordat traditionele media doorgaans redelijk beleefd blijven. Hoe anders is dat op internet, waar boze bloggers, tierende twitteraars, razende reaguurders, furieuze forumdeelnemers of rancuneuze recensenten op reviewsites van beledigen een kunstvorm hebben gemaakt. Weblog GeenStijl zette de afgelopen jaren op dat vlak de toon. Berucht was hun videojournalist Rutger Castricum, die min of meer het graf groef voor PvdA-minister Ella Vogelaar die minutenlang zweeg voor zijn camera.

Rutger werkt tegenwoordig bij de Publieke Omroep, voor het bijtertje onder de zendgemachtigden genaamd PowNed. Met de komst van deze omroep naar het publieke bestel lijkt de digitale verhuftering zich ook steeds meer meester te maken van televisieland.

Zo begint mijn vijfde column op NUzakelijk. Lees verder…

Tags: , , , ,

Leave a Reply