Hoe veilig is Amsterdam?

Jeroen Mirck in De Telegraaf

Veiligheid is een veelbesproken onderwerp in Amsterdam. Ook deze drukke politieke week kwam ik er meermalen over te spreken, met als kers op de taart vandaag een interview in de Amsterdamse katern van De Telegraaf. Gelukkig ben ik eind vorig jaar (zie mijn eerdere verhaal) niet ‘halfdood geschopt’. Die Telegraaf-kop slaat op een jonge docent van het Meridiaan College in Nieuw-West. Vreselijk wat hem is overkomen. Goed dat de discussie over straatgeweld wordt gevoerd.

Als woordvoerder Veiligheid heb ik het als duo-raadslid van D66 in stadsdeel Nieuw-West deze week vaker over dit thema gehad. Vorige week ging ik in de raadscommissie de discussie aan met stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud over cameratoezicht in Nieuw-West. Zes pleinen in mijn stadsdeel worden bewaakt door camera’s, maar dat leidt lang niet altijd tot meer veiligheid. Met name de opvolging van gesignaleerde criminaliteit door politie en andere handhavers laat te wensen over. Baadoud heeft me beloofd hier extra aandacht aan te geven.

Deze week stelde ik commissievragen over een vermeende bakfietsbende die actief zou zijn in Slotervaart. Ditzelfde onderwerp speelde al eerder in stadsdeel Oost, waar collega-D66’er Jan-Bert Vroege er al vragen over stelde. Via hem werd ik afgelopen week geïnformeerd door bewoners in Nieuw-West over de diefstal van minimaal vijf bakfietsen in één nacht, bij het woningcomplex Andreas Ensemble. Volgens de bewoners in Oost en Nieuw-West wijst alles erop dat er een professionele bakfietsenbende actief zijn. Ook dagblad Metro schreef hier onlangs over. Wethouder Ronald Mauer beloofde dit probleem nauwlettend in de gaten te houden en zegde toe dat er samen met de bewoners gekeken gaat worden naar extra fietsnietjes om bakfietsen en ook scooters (eveneens zeer gewild onder dieven) aan vast te kunnen zetten.

Het gaat in de stadsdeelraad trouwens over veel meer dan veiligheid. Zo heb ik vorige week ook vragen gesteld over obesitas op scholen en heeft de fractie afgelopen dinsdag traditiegetrouw een Valentijnstaart uitgereikt aan vrijwilligers in de buurt. In dit geval ging die taart naar de initiatoren van de sympathieke en ongesubsidieerde activiteitenwebsite Nice Nieuw-West. Want er komt ook veel goed nieuws uit dit stadsdeel.

Tags: , , , , ,

3 Responses to “Hoe veilig is Amsterdam?”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Interessant plan inzake veiligheid in de hoofdstad: Amsterdammers moeten meer aangifte gaan doen van delicten als het ligt aan de gemeenteraadsfracties van VVD en D66. Vandaag lanceren de twee partijen daarom een actieplan om de aangiftebereidheid fors te verhogen, zo meldt Het Parool. Volgens de liberalen doet slechts 25% van de Amsterdammers aangifte van delicten en in het geval van geweldsdelicten wordt slechts in 10% van de gevallen aangifte gedaan. Door deze lage percentages is er een vertekend beeld van de omvang van de criminaliteit in de stad. Dit maakt een effectieve criminaliteitsbestrijding moeilijker.

  VVD en D66 willen daarom aangifte doen gemakkelijker, meer lonend en anoniemer maken. Zo stellen de partijen voor om meer digitale mogelijkheden in te zetten, zoals een aangifte-app en de inzet van Skype. Ook moet het mogelijk worden om aangifte te kunnen doen in het Engels en om anoniem aangifte te doen. Volgens de politieke partijen lopen Amsterdammers niet naar de politie uit angst voor represailles. Uit onderzoek zou blijken dat de aangiftebereidheid hoger is als dat anoniem gedaan kan worden.

 2. Jeroen Mirck Says:

  Update over de ernstige mishandeling van de Meridiaan-docent: na het vrijgeven van enkele foto’s zijn inmiddels twee verdachten opgepakt. Goed zo!
  http://www.depolitiezoekt.nl/gezocht/zaak/2012032200/docent-zwaar-mishandeld

 3. Jeroen Mirck Says:

  Het aantal ernstige mishandelingen is in Amsterdam het afgelopen jaar met een vijfde toegenomen ten opzichte van 2010. Dat blijkt uit de regionale veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland 2011, die vandaag is gepubliceerd. Vaak zijn mannen tussen de 18 en 24 jaar oud verantwoordelijk voor dit soort delicten.
  Het onderzoek laat echter ook goed nieuws zien. Zo is het aantal meldingen van overlast door jongeren met 10% afgenomen en daalde ook het aantal hinderlijke, criminele jeugdgroepen van 40 in 2010 naar 31 in 2011. Ook waren er beduidend minder overvallen; een daling van 26%. Verder toont het onderzoek aan dat vorig jaar iets minder aangiften binnenkwamen van ernstige delicten dan het jaar ervoor: 3275 tegen 3337.
  Zie Het Parool: http://bit.ly/HE7NcB

Leave a Reply