De Ochtend: Ahold koopt Bol.com

Het internetnieuws van de dag is natuurlijk de overname van Bol.com door Ahold. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall betaalt 350 miljoen euro voor de succesvolle webwinkel.

Zelf brengt de overgenomen webshop het nieuws als volgt: “Bol.com hoort vanaf nu ook bij de Ahold-familie. Voor jou verandert er niets in het vertrouwde winkelgemak! En wij blijven – met steun van deze sterke partner – elke dag bouwen aan een nog betere winkel.”

Ahold aasde naar verluidt ook op webwinkel Wehkamp, maar die viel af vanwege de beduidend hogere prijs. Het moet gezegd: 350 miljoen euro is leuk om op je bankrekening te hebben, maar voor de crisis werd er doorgaans rustig vijf maal de jaaromzet betaald voor een succesvol internetbedrijf. Nu betaalt Ahold slechts één jaar aan begrote omzet, want Bol.com zette 355 miljoen euro om in 2011.

“Bol.com biedt ons het platform, de schaal en de expertise die we nodig hebben om onze groei in online retailing te versnellen”, zegt Ahold-topman Dick Boer in De Telegraaf. Zijn nieuwe collega Bol.com-directeur Daniël Ropers voorspelt verdere verbreding van het assortiment en doorgroei in met name België:

“Dit is nog maar het begin. Wij barsten van de ambitie, als je na de gesprekken van afgelopen jaren met de grootste retailer kunt samengaan, dan is dat voor een bedrijf met de grootste kennis van webverkopen ideaal.”

Toch klinkt er ook kritiek. Zo zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen: “Het is niet totaal onverwacht, ze hadden al aangegeven in online retailing te willen stappen. Maar of je dat nu moet doen met de verkoop van boeken en cd’s? Ik had liever gehad dat ze bleven retailen, dus bijvoorbeeld uitbreiden in België. Dit is wel een gokje.”

Of zoals een redacteur van het NOS Journaal het samenvat: “Kruidenier blijf bij je leest.” Toch valt niet te ontkennen dat Ahold en Bol.com allebei toppers zijn in hun eigen markt. Die ervaring gaat beide partijen ongetwijfeld verder brengen.

In mijn internetrubriek op Radio Noord-Holland had ik het vandaag ook over privacy-afspraken voor apps, de pijnlijke hack van YouPorn en het 500 miljoenste lid van Twitter. Luister de uitzending terug via het radio-archief.

Tags: , , , , ,

One Response to “De Ochtend: Ahold koopt Bol.com”

  1. Har Says:

    Alleen maar mooi.. Een Hugh Grant film bestellen op Bol.com, de chocolade bij AH, het wijntje bij Gall&Gall en de zakdoekjes van de Etos.. Goede packagedeal dacht ik zo. Nu nog wachten op de plaid van de Wehkamp… ;)

Leave a Reply