Wikipedia op zwart

Wikipedia op zwart

De Engelstalige versie van Wikipedia is vandaag op zwart gezet. Daarmee protesteert de online encyclopedie tegen plannen in de Verenigde Staten voor strenge anti-piraterijwetgeving. Vandaag zou de omstreden Stop Online Piracy Act (SOPA) door het Amerikaanse Congres worden behandeld, maar het onderwerp is vanwege te veel tegenstand doorgeschoven naar februari.

Het Nederlandse Wikipedia is wel gewoon bereikbaar. Daar meldt Sue Gardner, bestuursvoorzitter van de Wikipedia Foundation:

“Al meer dan tien jaar voegen vrijwilligers over de hele wereld miljarden feiten samen in artikelen en worden er miljoenen uren geïnvesteerd in het bouwen van Wikipedia. We doen dit omdat we onze kennis graag met anderen delen. Dat lukt ons alleen maar omdat het internet vrij en open is en geen censuur kent.

Momenteel overweegt het Amerikaans Congres twee wetsvoorstellen die vergaande maatregelen beschikbaar stellen om internationale websites te censureren. Als de wetten Stop Online Piracy Act (SOPA) of de Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act (PROTECTIP) in het congres worden goedgekeurd, zou dat de vrijheid en openheid, die Wikipedia hebben gemaakt tot wat ze is, vernietigen.

De Engelstalige Wikipedia is daarom, uit protest, vandaag de hele dag gesloten, om te laten zien wat er kan gebeuren als de twee wetten ooit goedgekeurd worden. Ook in Nederland en België zullen de gevolgen merkbaar zijn. De Europese Commissie heeft namelijk plannen om bij klachten over auteursrechtinbreuk het mogelijk te maken om websites af te sluiten zonder tussenkomst van de rechter.

We nodigen je daarom graag uit om na te denken of een open en vrij internet iets is waar jij belang bij hebt.”

Het is een goede zaak dat belangrijke internetspelers een lans breken voor een open internet, al is het jammer dat marktleider Google vooralsnog helemaal niets meldt op haar (vaak voor acties gebruikte) homepage. Toch staat ook Google op de lange lijst van deelnemers aan SOPA Strike.

Fotoplatform Flickr doet ook mee: het vroeg me ‘to symbolically darken’ bovenstaande screenshot. Sympathieke support aan Wikipedia, al heb ik het toch maar niet gedaan. Anders kunnen jullie namelijk het protest niet lezen.

Terechte vraag trouwens van Jeremiah Owyang: “The list of websites going dark for SOPA is extensive, but will regular citizens and consumers give a damn?”

Tags: , , ,

8 Responses to “Wikipedia op zwart”

 1. Bert Kommerij Says:

  Ook het fantastische online “museum” http://www.ubu.com op zwart vandaag. Doodeng.

 2. Mike van Hoenselaar Says:

  Google heeft inmiddels https://www.google.com/landing/takeaction/ opgezet. Maar daadkracht is als de top 10 websites zoals Facebook, CNN, Google, Twitter volledig op zwart gaan. Enige nadeel is dat men er dan niet meer iets over kan zeggen :-).

  Maar ik zie niet in waarom meneer en mevrouw US nu ineens zullen zeggen. Nee wacht dat SOPA is geen goed idee. Waarom creëren we niet gewoon een backup internet :-).

 3. en-Wikipedia Benaderbaar Says:

  De Engelstalige Wikipedia is ook gewoon benaderbaar en alles is leesbaar als je Javascript uit hebt staan in je browser…

 4. Jeroen Mirck Says:

  In het licht van dit protest is het interessant dat Europa een parlementair onderzoek start naar internetvrijheid. Gisteren werd bekend dat dit onderzoek geleid gaat worden door de Nederlandse Europarlementariër Marietje Schaake (D66), die zich al langer inzet voor digitale burgerrechten. Het rapport van deze commissie moet vorm geven aan het buitenlandbeleid van de Europese Unie op het gebied van internet. Centraal staat daarbij de vraag welke invloed technologie heeft op burgerrechten.

 5. Edwin Korver Says:

  Interessant in dit geheel is dat recent nog het Europese Hof van Justitie zich tegen internetfilters uitsprak (http://www.mediareport.nl/wp-content/uploads/2011/11/persbericht-scarlet-sabam.pdf), maar dat desondanks afgelopen week de rechtbank in Den Haag oordeelde dat Nederlandse providers Ziggo en XS4all The PirateBay wel moeten blokkeren.

  Vraag me dus af waar dit heen gaat en verwacht eigenlijk ook niet veel van het door jou aangehaalde parlementair onderzoek in Europa.

  Feitelijk hebben de VS het grootste deel van het Internet al in handen en kunnen ze met SOPA, PIPA en de Patriot Act in handen het gehele Internet verder aan banden leggen.

 6. De Ochtend: MegaUpload Says:

  […] De aanpak van digitale piraterij was uiteraard het hottest topic van afgelopen week. In reactie op de behandeling van de Stop Online Piracy Act (SOPA) in het Amerikaanse congres ging Wikipedia op zwart en ondernamen ook duizenden andere websites actie. Zelfs Eurocommissaris Neelie Kroes sprak zich uit tegen SOPA. Daags na al deze ophef wilden de autoriteiten blijkbaar bewijzen dat het hen menens is, want er volgde een inval bij MegaUpload, een van de grootste filehosters ter wereld. De site is offline gehaald, de mensen erachter opgepakt (waaronder de Nederlander Bram van der Kolk) en hun enorme rijkdom in beslag genomen. Als vergelding voor dit grootschalige politie-optreden heeft hackersclub Anonymous diverse overheidssites aangevallen. Het bleef nog lang onrustig op internet. […]

 7. Branko Collin Says:

  Maar ik zie niet in waarom meneer en mevrouw US nu ineens zullen zeggen.

  Ik vermoed dat veel Amerikaanse parlementariërs gewoon de ‘partyline’ zullen volgen. Dus als de commissie Vieze Hippies aangeeft dat SOPA een ‘voor’-stem vereist, stemmen ze voor, ook al weten ze niet precies waarvoor.

  Als echter hun assistent vraagt waarom de baas het werk onmogelijk heeft gemaakt door Wikipedia zo kwaad te maken dat deze offline is, dan zal er wellicht hier een daar een of zelfs beide wenkbrauwen worden opgetrokken.

  Politici zijn wat dat betreft raar volk, want de hardste schreeuwers (waaronder de beste betalers) hebben hun oor.

 8. Hoe bang moeten we zijn voor ACTA? Says:

  […] Veel Europese politici hebben hun twijfels over de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), die de oorlog verklaart aan piraterij. Moeten wij als incidenteel downloadende burgers nu ook vrezen voor gevangenisstraf of afsluiting van internet, zoals in Frankrijk? Hoe staat het eigenlijk met onze privacy en vrijheid van meningsuiting? Over ACTA ging ik donderdag bij het D-café van D66 Amsterdam in debat met ICT-jurist Arnoud Engelfriet, digitaal trendwatcher Vincent Everts en manager Public Affairs Robbert Baruch van Buma/Stemra. […]

Leave a Reply