Twitter Top 2012: wie twittert het meest?

De meest gestelde vraag aan twitteraars is al jaren: “Heb je niks beters te doen?” Om die reden hou ik als grap alweer vijf jaar lang de Twitter Top-40 bij, met meest actieve ‘tweeps’. Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008, 2009 (met @rotjong bovenaan) en 2010 (geleid door de Amsterdamse scholier KiDKiD2) is de lijst ditmaal compleet (en dan ook echt COMPLEET) OVERHOOP GEGOOID. Geen Slijterijmeisje meer, geen @erwblo, geen Marketingfacts, geen @ThE_ED, geen Jojanneke, geen @rotjong, geen Kruithoph, zelfs geen Robert Engel. Al deze semi-bekende veeltwitteraars zijn voorbij gestreefd door de Nieuwe Generatie: pubers, scholieren en een verdwaalde student. Wat opvalt: deze youngsters twitteren ALLES wat in ze opkomt, in een taaltje dat ouwe lullen (lees: mensen boven de 24 jaar) nauwelijks nog begrijpen. Vorig jaar was KiDKiD2 (toen met stip nieuw binnen op één) al een statement van die nieuwe generatie, maar de nieuwe lijst staat vol met tientallen KiDKiD’s. Sterker nog: we hebben een nieuwe kampioen veeltwitteren! Staan er nog wel een paar bekende tweeps in de lijst? Jawel, vier om precies te zijn: @VanMaanen, Bert Brussen, @ChristineZegt en Bas Paternotte. Zij houden de eer van de babyboomers hoog. Hoe hoog ze staan? Bekijk hieronder de hele Twitter Top-40, met 32 (!) nieuwe binnenkomers. Hashtag: #TwitterTop40. Over de uitslag wordt niet ge-DM’d.

Twitter Top-40 (2012)

 1. (–) CliffBunDy (CliffBundy) 212.776
 2. (01) KiDKiD2 (Défano Holwijn) 207.496
 3. (–) Perzische (Proprius&Fluffy) 177.378
 4. (–) RWB_ (RWB) 171.599
 5. (–) LorKhalifa (James Bonoe II) 170.614
 6. (–) bbyrasz (Babyrasz) 170.444
 7. (–) Nickevelli (Nick Goedhart) 165.639
 8. (–) Nuelw (Nuel Weinchard) 161.047
 9. (–) DieLastige (Gio) 155.981
 10. (–) MrSilvanoo (Silvano Trinidad) 155.392
 11. (–) AngeloSylvano (Angelo Sylvano) 152.731
 12. (–) CelestialBeard (Thom J.) 152.045
 13. (–) Rafsenice (Rafie) 144.970
 14. (36) Irma18 (Irma) 144.621
 15. (–) SuperMari0Bros (Gemuteerde Bakroe) 142.134
 16. (–) Kiesenice_ (T’keyshaAOT) 139.887
 17. (–) KiiDTRiEU (Last Kings) 139.763
 18. (–) RasDtje (HOvA) 137.933
 19. (–) NigelLord_ (Nigel Lord) 137.985
 20. (03) VanMaanen (Marc van Maanen) 135.488
 21. (–) MrYeaah_ (Rai-Lee) 134.099
 22. (–) ssayenne (SayBundy) 131.547
 23. (–) MelodyKusje (Opdonderen) 130.143
 24. (–) DDCP7 (Scofield) 130.035
 25. (–) Nihnooo (Nino Ráoul) 129.839
 26. (02) RichRoyceIV (Richello) 129.307
 27. (–) Jaskelis (Jasmine Igwe) 129.063
 28. (–) Wietdelekkerste (Wiet Reid) 127.535
 29. (06) BertBrussen (Bert Brussen) 126.170
 30. (–) RaffaelloMAS (Raffaëllo Sylvester) 124.907
 31. (–) BobAnthonyOC (Albert C. Dijkstra) 124.792
 32. (04) ChristineZegt (Christine) 124.314
 33. (–) Nickelodeonn_ (Nick) 123.840
 34. (–) BlessTheDay (Ilse) 123.629
 35. (–) Pr0w (Erwin) 123.510
 36. (–) SwaggerMain_R (Raymon) 121.900
 37. (–) DiamondBiseswar (Biseswar) 120.898
 38. (–) Steeffoon (Stefan) 119.446
 39. (20) BasPaternotte (Bas Paternotte) 119.232
 40. (14) Pietstra (Pietstra) 119.161

Dit jaar is de Twitter Top-40 wederom samengesteld door Jeroen Mirck, met hulp van de statistische gegevens op de website Twittergids.nl van Michiel Berger, waar ook een lijst te vinden is met de meest actieve Nederlandse twitteraars. Uit het overzicht van Twittergids zijn accounts weggestreept die vooral uit automatisch gegenereerde blogfeeds bestaan of niet specifiek Nederlands lijken te zijn.

En voor de discussies weer gaan losbranden: deze lijst heeft niet de pretentie om de meest INVLOEDRIJKE twitteraars op een rijtje te zetten. Qua invloed zegt het aantal followers waarschijnlijk meer, maar dan krijg je een lijst met vooral BN’ers, die meer teren op roem dan op tweets. Zo’n lijst vind je hier. Invloed wordt ook uitgedrukt door de Klout-score, maar dat is een tool voor marketeers die de laatste tijd veel kritiek krijgt. Doen we dus ook niet.

Ander discussiepunt: ondanks veler verzoek is de Twitter Top-40 geen lijst geworden met alleen de tweets van het afgelopen jaar (in dit geval dus 2011), omdat dat simpelweg ondoenlijk bleek om uit te rekenen. Gezien de jeugdigheid van de huidige toppers zou dat vermoedelijk voor de uitkomst ook niet veel hebben uitgemaakt.

Tot slot nog even de mededeling dat dit de laatste Twitter Top-40 was. Na vijf jaar stop ik ermee. Wat begon als een lijstje met louter bekenden, is een hitparade geworden van mensen die het woord twitterdiarree letterlijk lijken te nemen. Werkelijk iedere scheet storten ze over ons uit, terwijl meer ervaren twitteraars inmiddels veel gedoseerder met het medium omgaan. Die groep zien we dus nauwelijks nog terug in deze lijst, die ooit als grap is begonnen. De grap is nu mooi geweest. Twitter groeit groter en groter. Ik laat het vogeltje weer vrij vliegen. Tot ziens, op Twitter!

Nieuw op Twitter? Handige do’s en don’ts vind je hier.

Tags: , , , , ,

12 Responses to “Twitter Top 2012: wie twittert het meest?”

 1. jvdheuvel Says:

  LOL wat een volhouders die Brussen en Paternotte tussen de KiDKiDs.

 2. Twittermania: twitteraar stuurt 340 tweets per dag Says:

  […] Jeroen Mirck heeft voor de vijfde keer de top 40 gepubliceerd van meeste actieve Nederlandse twitteraars. Misschien zouden we beter kunnen spreken van een lijst van hyperactieve twitteraars, want het aantal tweets dat deze twitteraars achter hun naam hebben staan, grenst aan het ongelooflijke. De top 40 wordt aangevoerd door @cliffbundy met meer dan 212.000 tweets. Een indrukwekkend aantal, zeker gezien het feit dat hij nog maar twittert sinds 22 april 2010. @cliffbundy stuurt dus gemiddeld meer dan 340 tweets per dag. […]

  Zie Twittermania.nl en ook WebSonic.nl.

 3. Trackback Sargasso Says:

  […] Wie zijn Neerlands grootste kwebbelaars op Twitter in 2012? […]

 4. Margo Says:

  Ik heb wel ‘s iemand geunfollowed omdat ‘ie non stop tweette. Wie te veel tweet staat dit lot te wachten, bij mij dan. Zelf tweet ik vooral foto’s.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Krapuul: Twitter is soms een soort speelkwartier…

  @Margo: Ik neem dus aan dat je geen van deze veertig mensen volgt? ;)

 6. Kyrill Says:

  Ehmm. 212.000 tweets? Dat is iedere halve minuut een tweet, uitgaande van 18 uur per dag en 365 dagen per jaar. Dat is een drukke baan zullen we maar zeggen. Of een hoop automatisch publiceren?

 7. Jeroen Mirck Says:

  @Kyrill: Koploper @CliffBundy twittert sinds april 2010, dus dat scheelt een beetje. Toch blijft het natuurlijk een onnavolgbare hoeveelheid tweets. De vele jongeren in de lijst lijken Twitter als een alternatief voor sms of ping te gebruiken: de reacties zijn vaak extreem kort en voor een buitenstaander meestal onbegrijpelijk. Ook retweeten jongeren elkaar voortdurend. De winnaar van vorig jaar, @KiDKiD2 (nu tweede), retweette bijvoorbeeld alle tweets waarin zijn naam voorkwam. Dat schiet lekker op. Hoe ze zich verder ook nog op andere dingen kunnen concentreren blijft een groot raadsel.

 8. Chantal Says:

  Dank voor je uitzoekwerk, Jeroen!

 9. De Ochtend: Heb ik twitterdiarree, dokter? Says:

  […] We worden steeds actiever op internet. Door het toenemende aantal apparaten, functies en applicaties kunnen we steeds vaker en steeds meer dingen doen online. Dat leidt tot een overdaad aan berichten, zo bleek afgelopen week toen ik de Twitter Top-40 van meest actieve twitteraars bekendmaakte. Deze vijfde editie leidde tot de vraag: waarom hebben zo veel mensen last van twitterdiarree? De lijst werd namelijk gedomineerd door jongeren die dagelijks honderden nietszeggende berichtjes naar hun vrienden sturen. Winnaar @CliffBundy stuurt omgerekend zo’n 340 berichten per dag. Het lijkt erop dat Twitter door de nieuwe generatie wordt gezien als een publiek kanaal voor sms, ping en chat. Voor de buitenstaander leest het inderdaad als twitterdiarree. Maar er zijn meer cijfers over ons razendsnel toenemende internetgebruik. […]

 10. Jeroen Mirck Says:

  Leuk, mijn Twitter Top-40 is inmiddels ook opgepikt door taalwetenschapper Marc van Oostendorp:

  “De internetjournalist Jeroen Mirck kwam vorige week met een verrassing, die het leven van de taalonderzoeker nóg weer opwindender gaat maken. Mirck maakt al sinds 2007 jaarlijks de lijst van actiefste Nederlandse Twitteraars op. Tot nu toe stonden op die lijst altijd min of meer bekende gebruikers van het netwerk, maar die waren dit jaar ineens bijna allemaal weggevaagd door scholieren. (…)

  Nog maar twee jaar geleden, toen de wedstrijd van Jeroen Mirck gewonnen werd door ‘Twittergoeroes’, moesten collega-taalkundigen halsbrekende toeren uithalen om dit soort constructies op het spoor te komen. Nu stromen ze, als je Mircks hele top-40 followt, met een snelheid van honderden per minuut je computer binnen. Een nieuw fenomeen ontstaat: de massaschrijver. Cliff Bundy is er het eerste voorbeeld van. Dat móét iets gaan veranderen aan het onderzoek naar taal.”
  http://nederl.blogspot.com/2012/01/col-20-tweets-per-uur.html

 11. Scholen worstelen met social media Says:

  […] Veel scholen en ouders worstelen met sociale media. Het internet is immers een plaats waar door sommige kinderen keihard gepest wordt. “Ruzies kunnen als een veenbrand woeden”, aldus diverse regionale kranten afgelopen week, waaronder BN/De Stem en De Gelderlander. Het artikel viel me op omdat naast enkele ervaringsdeskundigen ook ikzelf word opgevoerd als expert. […] De auteur van het stuk heeft geput uit mijn analyse van de Twitter Top-40 van meest actieve twitteraars, die ik eerder deze maand publiceerde. Jongeren hebben daarin de macht gegrepen.

 12. M... Says:

  @SwaggerMain_R heeft 280000 tweets

Leave a Reply