Minder twitteren als goed voornemen?

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2012? Of heb je ze inmiddels alweer overboord gegooid? Voor mijn wekelijks internetrubriek op Radio Noord-Holland vroeg ik me deze week af wie zich heeft voorgenomen om dit nieuwe jaar te gaan minderen met Twitter, Facebook of andere sociale media. Fanatieke gebruikers krijgen immers vaak de vraag: “Heb jij niks beters te doen?” Zeker bij familiefeesten als Sinterklaas en Kerstmis zal die vraag weer regelmatig zijn gesteld. Ik stelde de vraag op Facebook, Twitter en Google+, met zeer uiteenlopende antwoorden tot gevolg. Ook mailde, eh, facebookte ik Kim Spinder, die een jaar geleden rigoureus stopte met e-mail. Hoe vergaat het haar nu, een jaar later?

Allereerst zet ik even de antwoorden op een rij die ik kreeg op mijn online gestelde vraag “Wie heeft er het ‘goede’ voornemen om te minderen of stoppen met Twitter of Facebook?” Of Google+ natuurlijk, al is dat medium nog zo nieuw dat het me nog te vroeg leek voor afkickverschijnselen.

“Ik heb elke dag het voornemen om te stoppen met Facebook.” (Michael Minneboo)

“Ja, Facebook eerder dit jaar opgedoekt, Twitter is nog een twijfelgevalletje. Houd niet van cesuren als 1 januari, maar toch.” (@Geomares)

“Ik ben de afgelopen maanden al minder actief, en mijn offline leven vaart er wel bij.” (@mmarjolein)

“And then what? Gewoon weer werken ofzo!?!” *op voorhoofd tikt* (@bruikbaar)

“Gewoon alles van je telefoon verwijderen!! Kan je ook niet meer twitteren enzovoort.” (@A_Takkie)

“Stoppen? Ben jij gek! @Astro_Andre wil me volgen!? Alleen geen idee hoe ‘m te accepteren vanaf m’n Blackberry.” (@heidi020)

“Naast me lacht iemand.” (@gripje)

“Ik wil juist meer twitteren. Maar ook een hogere kwaliteit per tweet.” (@voorbindsnor)

“Jij wel?” #socialsoulsearching (Judith Ploegman)

“De afgelopen maanden ben ik meer geleefd door mijn Twitter-feed en Facebook-notifications, dan dat ik de tijd nam om nog eens boek te schrijven. Of een essay, desnoods! Wat ik bedoel: voor je het weet heb je tientallen jaren later een oeuvre aan tweets en linkblogs opgebouwd, en heb je er niks anders aan over gehouden dan een netwerk – wat je zonder excessief twitteren ook wel kan bereiken. Ik kijk liever terug op creaties waar ik langer dan tien minuten over nagedacht heb. Hoe is m’n leven nu veranderd? Wat heeft zelfhulpgoeroe Leo Babauta bij me gedaan gekregen? Twitter, Facebook en mail zijn van m’n telefoon af. Drastisch ja. Maar ik moet cold turkey. Ondanks dat ik zoveel mogelijk probeer te lezen op mijn telefoon, ben ik ook verslaafd aan twittermentions en veelbelovende mailtjes. Die oppervlakkige behoeftebevrediging moet ik afleren.”
(Ernst-Jan Pfauth, op zijn blog)

“Ga je stoppen met werken?” (Roy van der Linden)

“Nee, ik heb vorig jaar fout gemaakt om mijn Twitter-account te verwijderen. Nu heeft een of andere Meltem Kaya mijn account ingepikt… Pfff, waarom heeft zij recht van bestaan? Damn!” (Meltem Kaya)

“Nou, ik niet!” (Jojanneke van den Bosch)

“Twitteren is toch voor politici? Wat moeten ze anders doen met hun vrije tijd?” (Gerbrand Kranendonk)

“Ik zie mezelf nog wel een keer een Facebook-account openen dit jaar.” (Jules Stuifbergen)

“Stoppen met Hyves, telt dat ook? Ik was al tijden niet actief meer daar. Ik zou ‘m ook allang verwijderd hebben maar helaas staan er nog een paar foto’s die ik terug wil en allemaal handmatig downloaden zie ik niet zitten. Zijn er meer dan 100. Zoek eigenlijk een goed programma ervoor. Alle foto’s eraf account verwijderd heb ik in gedachten.” (Bianca Hey)

“Twitterstop is een optie. De meeste deelnemers zijn slecht in oneliners.” (Jan Zandbergen)

“Mijn statement is de uitnodigingen voor NetLog te weigeren. Is een hele klus want ze vliegen me om de oren. Of mis ik hier (naast LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+ en Hyves) toch wat mee? Ik houd het in ieder geval op deze vijf. Waarbij Hyves relatief (en dat is een understatement) passief is.” (Joost Boers)

“Niet minderen en niet meren met beide, ik denk dat ik een mooi evenwicht heb gevonden. Maar misschien moet je wel een oudere jongere (lees: moi) zijn om gedoseerd om te kunnen gaan met social media.” (Inge Pont)

Kortom: de meningen lopen sterk uiteen. Bovendien zal iemand die net is begonnen met twitteren zich misschien juist ten doel stellen om eens wat actiever met die (voor hem of haar) nieuwe medium aan de slag te gaan. Hoe anders is dat met Kim Spinder. Deze digital native leeft en ademt social media en besloot precies een jaar geleden acuut te stoppen met dat ‘oude’ medium e-mail. Ze startte zelfs de beweging We Quit Mail (#wqm). Ik vroeg haar (uiteraard níet per mail) hoe dat mailloze jaar haar is vergaan.

Kim Spinder: “Ik heb er geen spijt van, sterker nog ik zou het iedereen aanraden. Communiceren kan veel effectiever en efficiënter met de online beschikbare tools, en ik wil graag iedere dag het verschil maken. Tot mijn verbazing reageren mensen heel erg positief. Velen willen tips over hoe ze ook kunnen stoppen of in ieder geval beter met hun mail kunnen omgaan. Veel mensen worden gek van die trillende smartphone. Het is natuurlijk ook aangeleerd gedrag: veel mensen gebruiken mail verkeerd, dat ligt niet aan het medium maar vooral aan de gebruikers ervan.”

Hoe werk je in de praktijk samen met anderen?
“Bij de opstart van projecten stel ik nu altijd de vraag: ‘Hoe communiceren we met elkaar’. Afhankelijk van het doel gebruiken we meestal een setje aan tools. Mensen vinden dat heel erg fijn. Soms help ik ze op weg, bijvoorbeeld hoe je online samenwerkt. Dan zijn ze vaak heel blij: ‘Waarom heeft niemand mij dit ooit laten zien?.’ Niet iedereen is namelijk even digivaardig, maar staat er vaak wel voor open, mensen zijn vaak nieuwsgierig. Het scheelt voor hen ook de helft aan communicatie in een project wanneer je online je taken neerzet ipv ze de hele dag naar elkaar te mailen en erop te reageren. Denk ook aan documenten heen en weer sturen, waardoor verschillende versies ontstaan of je niet kan voortborduren op elkaars reacties en input.”

Levert het nooit problemen op?
“Bevestigingsmails krijg ik niet, maar met een printscreen heb ik alle gegevens ook. Met klantenservices krijg ik vaak wel grappige scenario’s. ‘Zet het maar even op de mail’ is aan mij niet meer besteed. Eigenlijk wordt daar vrij vertaald ook mee bedoeld: ‘Ik heb geen zin om nu naar je te luisteren.’ Een paar keer heeft een bedrijf een aparte inlogaccount voor mij aangemaakt zodat ik toch kon meedoen. Bij Amazon en veel andere webwinkels kun je alles online nakijken, ik weet eigenlijk niet of zij normaal een mail sturen. Toch zitten veel organisaties nog in papier. Dat is eigenlijk best een treurige conclusie.”

Hoe reageren mensen?
“Ik zie het vooral als uitdaging. Tot nu toe vinden mensen het eigenlijk wel leuk, soms schrikken ze en dan hebben ze het er thuis over, het maakt wel wat los en heeft volgens mij in 1 jr tijd veel mensen tot nadenken gezet. Komend jaar gaan er nog een aantal mensen stoppen.”

Vraag aan mijn lezers: hoe kijken jullie aan tegen de overload aan informatie waarmee we dagelijks worden overstelpt? Zou je ook graag anders met e-mail om willen gaan, of er zelfs helemaal mee willen stoppen? Wat vinden jullie eigenlijk van de actie van student Bram van Montfoort die een jaar offline ging? En hoe efficiënt vind je zelf dat je omgaat met sociale media? Om te laten zien hoe extreem het gebruik van sociale media kan zijn, publiceer ik morgen voor het vijfde jaar op rij de Twitter Top-40 van meest actieve twitteraars in Nederland.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , ,

7 Responses to “Minder twitteren als goed voornemen?”

 1. Michael Minneboo Says:

  Interessante blogpost Jeroen. Ik denk er het mijne van: volgens mij maken we van sociale media, e-mail en bloggen een groter probleem dan nodig is. Het is een kwestie van in de hand houden. Gebruik het waar nodig en als je merkt dat het te veel tijd opslokt, dan wordt het tijd om eens bij jezelf te raden te gaan hoe je je tijd anders kunt indelen. Daar heb je toch geen goeroe voor nodig? Als ik met mensen afspreek en ze zitten om de haverklap koortsachtig op hun smartphone te kijken of er nog een tweet of mail te lezen valt, dan zeg ik daar iets van. Ik erger me daar behoorlijk aan, maar als je dat dan even zegt is het weer oké.

 2. Koos de Heer Says:

  Ik ben gisteren aan een klein projectje begonnen: elke dag een analoge brief schrijven. Ik ga dus niet stoppen met online media, maar ik voeg iets toe wat ik een beetje was kwijtgeraakt. Ik vind het ontzettend leuk om een handgeschreven brief te krijgen en ik merk dat veel meer mensen dat erg leuk vinden. Maar haast niemand doet het nog.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Koos: Brieven schrijven, leuk dat je die traditie in ere herstelt!

  @Michael: Gezond verstand brengt de mens heel ver, maar vaak zijn we dat gezonde verstand heel even kwijt. Dan helpen wellicht een blogpost of de goedbedoelde tips van een zelfhulpgoeroe. Maar ook die zal je vertellen dat werkelijke verandering van gedrag uit jezelf moet komen. Als je er al toe in staat bent, want zoals psychiater Bram Bakker vandaag in de Volkskrant zegt over goede voornemens: “Het onderscheid tussen ‘willen’ en ‘kunnen’ is flinterdun.”

 4. Michael Minneboo Says:

  Tips en blogposts kunnen inderdaad helpen. Ben ik ook voor. Interessant stuk in de Volkskrant. Ik denk dat wat voornemens betreft je het jezelf vooral niet te moeilijk moet maken: het is een kwestie van realistische doelen stellen en niet te veel te gelijk willen.

 5. Jeroen Mirck Says:

  Aha, de Volkskrant haakt vandaag ook in op dit fenomeen, in een artikel over de vijf belangrijkste trends op social media in 2012. Voor de huidige overload is betere filtering de oplossing:

  “Hoewel er steeds vaker wordt geklaagd over mensen met ‘twitterdiarree’ wordt het oversharen van sociale netwerkers niet minder. Integendeel, we checken niet alleen meer in op de locatie waar we zijn, maar met tools als Get Glue, waarmee je incheckt op films, tv-programma’s en welke muziek je luistert, delen we nog veel meer. En met de Facebook-ticker delen we welk gerecht we koken, welke muziek we op dit moment luisteren en welke nieuwsartikelen we nu lezen. En dat allemaal realtime en grotendeels geautomatiseerd.

  Help, denk je nu, hoe moet ik deze stroom van informatie verwerken? Of: ik wil dit helemaal niet weten van mijn vrienden. Deze terechte vrees kan worden weggenomen met het opkomen van veel betere filtertools. Iedereen kan steeds beter zelf bepalen wat voor soort updates je wel of niet wilt of wanneer. Op Facebook kun je al steeds specifieker zeggen hoeveel updates je van een bepaald persoon wilt en Twitter zet bij zoekopdrachten de belangrijkste tweets bovenaan. Het zal niet lang meer duren of je kunt ook een filter zetten op die ene twitteraar die soms leuke dingen meldt, maar waar geen rem op lijkt te zitten.”

 6. Twitter Top 2012: wie twittert het meest? Says:

  […] De meest gestelde vraag aan twitteraars is al jaren: “Heb je niks beters te doen?” Om die reden hou ik als grap alweer vijf jaar lang de Twitter Top-40 bij, met meest actieve ‘tweeps’. Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008, 2009 (met @rotjong bovenaan) en 2010 (geleid door de Amsterdamse scholier KiDKiD2) is de lijst ditmaal compleet (en dan ook echt COMPLEET) OVERHOOP GEGOOID. Geen Slijterijmeisje meer, geen @erwblo, geen Marketingfacts, geen @ThE_ED, geen Jojanneke, geen @rotjong, geen Kruithoph, zelfs geen Robert Engel. Al deze semi-bekende veeltwitteraars zijn voorbij gestreefd door de Nieuwe Generatie: pubers, scholieren en een verdwaalde student. Wat opvalt: deze youngsters twitteren ALLES wat in ze opkomt, in een taaltje dat ouwe lullen (lees: mensen boven de 24 jaar) nauwelijks nog begrijpen. Vorig jaar was KiDKiD2 (toen met stip nieuw binnen op één) al een statement van die nieuwe generatie, maar de nieuwe lijst staat vol met tientallen KiDKiD’s. Sterker nog: we hebben een nieuwe kampioen veeltwitteren! Staan er nog wel een paar bekende tweeps in de lijst? Jawel, vier om precies te zijn: @VanMaanen, Bert Brussen, @ChristineZegt en Bas Paternotte. Zij houden de eer van de babyboomers hoog. Hoe hoog ze staan? Bekijk hieronder de hele Twitter Top-40, met 32 (!) nieuwe binnenkomers. Hashtag: #TwitterTop40. Over de uitslag wordt niet ge-DM’d. […]

 7. Dokter, heb ik twitterdiarree? Says:

  […] We worden steeds actiever op internet. Door het toenemende aantal apparaten, functies en applicaties kunnen we steeds vaker en steeds meer dingen doen online. Dat leidt tot een overdaad aan berichten, zo bleek afgelopen week toen ik de Twitter Top-40 van meest actieve twitteraars bekendmaakte. Deze vijfde editie leidde tot de vraag: waarom hebben zo veel mensen last van twitterdiarree? De lijst werd namelijk gedomineerd door jongeren die dagelijks honderden nietszeggende berichtjes naar hun vrienden sturen. Winnaar @CliffBundy stuurt omgerekend zo’n 340 berichten per dag. Het lijkt erop dat Twitter door de nieuwe generatie wordt gezien als een publiek kanaal voor sms, ping en chat. Voor de buitenstaander leest het inderdaad als twitterdiarree. Maar er zijn meer cijfers over ons razendsnel toenemende internetgebruik. […]

Leave a Reply