Zinloos geweld? Basta!

Genoeg is genoeg. Gisteren ging Hein van Meeteren in tv-programma Pauw & Witteman het debat aan met de NS over onveiligheid in de trein. Hein werd daags voor kerst in elkaar geslagen door twee dronkaards en moest lijdzaam toezien hoe de daders ontkwamen, de conducteur veel te laat arriveerde en de spoorwegpolitie hem aan zijn lot overliet. Van Meeteren vindt dat omstanders via een codewoord gezamenlijk in actie zouden kunnen komen en startte om die reden de Facebook-groep Basta! Aangezien ik eveneens rond kerst slachtoffer van zinloos geweld was, zocht ik direct contact met hem. Uit steunbetuiging ben ik ook met hem meegegaan naar de uitzending.

Het woord Basta! was gisteren direct trending topic op Twitter. Wat opvalt is dat deze positieve actie naast veel sympathie ook het nodige cynisme oproept. Logisch, want gedrag van mensen aanpassen is enorm ingewikkeld. Toch hebben publiekscampagnes er ook toe kunnen leiden dat omstanders steeds gemakkelijker hulplijn 112 bellen. Sommige cynici vragen zich af of dit een beweging van buttons met lieveheersbeestjes wordt. Daar gaat het natuurlijk helemaal niet om. Het gaat erom dat mensen in actie durven te komen. Iets wat we allemaal graag zouden willen als we slachtoffer waren van zinloos geweld.

Na afloop van de uitzending hebben Hein en ik nog even gesproken met Ingrid Thijssen, directeur Reizigers van de Nederlandse Spoorwegen. Hoewel ze voor de camera’s wat omslachtig reageerde op het voorstel om samen aan de slag te gaan met een publiekscampagne, toonde ze daartoe na de uitzending absoluut haar bereidwilligheid. De praktijk zal leren of de NS daar ook echt een vervolg aan geeft. Hopelijk wel. Basta! zelf gaat ondertussen gewoon door, op Facebook maar ook op Google+ en Twitter. Wordt vervolgd dus.

Tags: , , , ,

7 Responses to “Zinloos geweld? Basta!”

 1. Natasha Says:

  NS gaat toch niets doen, ze moeten al bezuinigen. Er is ook huiselijk geweld, homogeweld, geweld tegen hulpverleners, etc. Ik zie je niet voor deze opkomen…

  Ik werd aangevallen uit het niets in de Jordaan in 1999 door twee niet-Hollanders en heb ik GEEN hulp gekregen, ook niet van de politie. Ik moest 4 keer aangifte doen. Verzwikte enkel. Eind verhaal, nobody cares. Leven gaat door.

  Waarom is dit incident bijzonder? Een Hollander gaat op TV omdat hij in elkaar werd geslagen – niet leuk natuurlijk maar ja, vanavond praten ze al over iets anders op P&W.

 2. HanzChristian Says:

  Het gaat er niet alleen om dat de NS wat doet, of de politie, of de overheid in het algemeen, maar dat mensen samen besluiten dat dit soort verschijnselen Basta! is.

  Massaal

  Een lieveheersbeestje op een stoeptegel is mooi voor de bewustwording, maar Basta! kan wel degelijk leiden tot gezamelijke actie. Het is een volgende stap in de goeie richting.

 3. Capuccino Says:

  Ik zeg basta, ik straal kracht en zekerheid uit, ook al ben ik 1.57. Angst en onzekerheid, geeft deze soort( mens) individuen alleen maar meer kracht, ze ruiken de Angst zoals dieren en primaten!

 4. Natasha Says:

  Capuccino: je bent vast een man? Ouderen, zwangeren, veel vrouwen én veel mannen kunnen zich zelf niet verdedigen.

  En toen ik werd aangevallen – jawel – twee vrienden (mannen!) zijn weggerend want ze waren bang. Ik heb wel gevochten.

  En tegen meer dan 2 mensen red je het ook niet. En nooit tegen een pistool.

 5. Jeroen Mirck Says:

  UPDATE: Hein van Meeteren meldt zojuist in de Facebook-groep Basta:

  “Hallo Basta-leden: hier een bericht van Hein. Ik ga op 19 januari naar de NS. Ze hebben me uitgenodigd voor een gesprek en houden zich dus vooralsnog aan hun afspraak met me bij Pauw en Witteman.
  Omdat we een breed gedragen burgerplatform/initiatief vormen houd ik jullie uiteraard geheel en al op de hoogte. Openheid is een groot goed. Op deze wijze werken we allemaal goed samen en hebben we geen geheimen voor elkaar.
  Weg met bedreiging en bruut geweld, Basta! Leve de veiligheid en ontspannen reizen, lopen en uitgaan.
  Vriendelijke groet, Hein Westerouen van Meeteren”

  Zie ook zijn blogpost op de site van Pauw & Witteman: http://bit.ly/Amuzoj

 6. Trackback: Basta tegen de hufters Says:

  […] Bij Pauw en Witteman was een gesprek met Hein Westerouen van Meeteren. Die was in de trein ‘om niks’ in elkaar geslagen door een paar dronkelappen. En niemand deed iets om hem te helpen. Hein is nu een initiatief gestart met de naam ‘Basta!’. Met de bedoeling zo veel mogelijk mensen bewust te maken dat we elkaar moeten helpen tegen de hufters. Al tijdens de uitzending kwamen de eerste reacties van de hufter-posse op twitter. Zeer voorspelbaar aangevoerd door de grootste antifatsoensactivist van digitaal Nederland: Bert Brussen. Zoals gewoonlijk voerden sarcasme en cynisme de boventoon […]

 7. NS: "Handen af van OV-personeel!" Says:

  […] Al een tijdje niks meer gehoord van Basta!, het burgerinitiatief tegen zinloos geweld. Zo gaat dat wel vaker met dit soort initiatieven, maar toch: Hein van Meeteren zat dit voorjaar daadwerkelijk om de tafel bij de Nederlandse Spoorwegen om een actieplan te ontwikkelen. Daarna werd het stil. Tot vandaag: inhakend op meerdere recente geweldincidenten in het openbaar vervoer roept NS-directeur Ingrid Thijssen treinreizigers op in actie te komen als NS-medewerkers slachtoffer worden van geweld. “Hoeveel NS ook investeert in mensen en middelen, we kunnen het nooit alleen”, schrijft Thijssen in een open brief op NS.nl. […]

Leave a Reply