De Ochtend: Wat zijn de beste datingsites?

Met kerst en oudejaarsavond voor de boeg gaat het bij veel ‘happy’ singles vaak extra kriebelen: wat zou het toch leuk zijn om die feestdagen romantisch door te brengen. Daarom zoeken ze online een ‘decemberliefje’, zoals deze twee veelbesproken vrouwen uit San Francisco. Datingsites zelf zien juist een nog grotere piek in januari, aldus een rondvraag van Trouw. Lexa.nl heeft in januari 20% meer bezoekers dan normaal, Parship ziet nog een grotere stijging. Bij e-Matching worden begin januari de helft meer berichten verstuurd dan normaal. Reden van die piek: onze goede voornemens. Ook maken datingsites na de jaarwisseling meer reclame. “Dat is in december heel duur”, zegt Thomas Boonstoppel van Relatieplanet, “dus in januari gaan veel sites weer los met spotjes op radio en tv.”

Toch is er onverminderd kritiek op datingsites. Hoewel het al lang niet meer sneu is om online te daten, kun je je sterk afvragen of het werkelijk het ideale middel is om de man of vrouw van je dromen te vinden. Zo blijkt uit onderzoek dat de strenge criteria die vrouwen online hanteren om mannen te selecteren, offline nauwelijks worden toegepast. Dan is een ‘klik’ al voldoende, waardoor de kans groot is dat de ware droomvent in de selectie al is afgevallen.

Verder is een bekend probleem van datingsites dat er veel meer mannen op zitten dan vrouwen (gemiddeld vier keer zoveel), waardoor vrouwen zich nogal eens overvallen voelen door alle aandacht. Zeker aangezien datingsites veel gebruikt worden door mensen die ook in het dagelijks leven vaak wat sociaal onhandig opereren, om het maar diplomatiek uit te drukken. Om nog maar te zwijgen van hufters, stalkers en zelfs pedofielen. Maar goed, dat zijn de overbekende rampverhalen.

Dat datingsites niet altijd meegaan met de trends van een ‘socialer’ internet was begin dit jaar reden voor de lancering van een datingsite die echt anders wilde zijn. Online daters mochten zelf meedenken via het weblog 5Daters.nl, waar leuke filmpjes verschenen over hoe dating beter kon. Uiteindelijk resulteerde dat in de betaalde datingsite Pepper.nl, eigendom van mediaconglomeraat RTL. Dat was dan toch wel weer een afknapper. Net als de hack waarmee Anonymous toegang kreeg tot de gegevens van alle daters op deze site.

Toch hoeven datingsites niet direct te worden afgeschreven. Wie uit de grootste vijver wil vissen, neemt een betaald account op Relatieplanet (of een van de vele andere relatiebemiddelaars), wie liever gratis gaat daten heeft aan Paiq een goeie. Lezers van NRC.next kennen die laatste site wellicht ook als Nextlover, maar die naam komt te vervallen. Meld je vooral níet aan op sites als Badoo, Wayn of IQ Elite, want dat zijn spamboeven.

Voor wie nog wat extra munitie zoekt, zijn er recent ook nog talloze boeken over relaties en dating verschenen. HP/De Tijd somde ze op: De liefdesmarkt, Niet alleen maar single, Liefde in tijden van eenzaamheid, Spontaan, leuk & gezellig, De zomer zonder mannen, Het romantisch misverstand, De onverzadigbare vrouw en de afwezige man, Geluk in de liefde, Wat wil de vrouw (het vervolg op Wat wil de man) en het vertaalde Alles over de liefde. En dan vergeten ze zelfs het vorig jaar verschenen handboek Internetdating van de immer goedgemutste GeenStijl-blogger Bert Brussen.

Overigens kun je je afvragen of datingsites de strijd niet langzaamaan verliezen van sociale netwerken. Zeker Facebook ontpopt zich als de ultieme datingmachine, niet alleen door apps als Zoosk maar ook door de suggesties om geestverwanten te gaan volgen. Bovendien worden mensen die aangeven single te zijn natuurlijk actief gebombardeerd met datingbanners. Behalve Facebook schijnen trouwens ook game-apps als Wordfeud heuse flirt-magnets te zijn. Zo komt het vanzelf goed met de liefde.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

16 Responses to “De Ochtend: Wat zijn de beste datingsites?”

 1. Sasje Says:

  Volgens mij kun je het beste datingsites met elkaar vergelijken op basis van je eigen voorkeuren. Er zijn genoeg websites die dat doen. Laatst nog een gezien, http://www.datingaanbieding.nl ofzo.

 2. Jeroen Mirck Says:

  In Duitsland hebben de grote datingsites eDarling, Parship, Neu (onderdeel van Meetic) en Friendscout, allen ook in Nederland actief, afgelopen week een gezamenlijke gedragscode ondertekend, zo meldt Emerce. Het viertal spreekt af dat ze dezelfde, transparante werkwijzen zullen hanteren bij zaken als het afsluiten en verlengen van abonnementen. Nepprofielen of andere niet-serieuze manifestaties die als misleidend kunnen worden ervaren, worden uitgebannen met de zogeheten Spin Kodex. Ook zeggen de ondertekenaars voortan alle bedrieglijke en criminele praktijken van derden te verbannen van hun website.

  Eigenlijk een schande dit bericht: de vier datingsites zeggen er in feite mee dat ze tot op de dag van vandaag een stelletje boeven zijn. Dat wisten we natuurlijk al lang, maar dat ze daar pas anno 2012 iets aan gaan doen is natuurlijk een aanfluiting.

 3. Raymond Says:

  het beste is om eerst eens goed uit te zoeken welke datingsites er zijn, en wat je zelf verwacht van een datingsite. Enkele voorbeelden van sites die een goed beeld geven van datingsites zijn http://www.dating-start.nl en http://www.welkeonlinedatingsite.nl . maar er zijn vast nog wel meer. Kortom wil je beginnen met datingsites, lees je dan eerst goed in, weet waaraan je begint. Geen enkele datingsite is echt gratis!

 4. Valerie Says:

  Inderdaad is het van groot belang om je echt goed te informeren voordat je je aanmeld bij een datingsite. Ik heb inmiddels al mijn partner gevonden maar dit heeft heel erg te maken gehad met welke datingsite ik gebruikte. Heb een hoop geld verkwist aan datingsites die niet werkte. Ik heb wat datingsites doorgelezen op welkedatingsites.nl.
  En wat Raymond hiervoor mij zegt. Wil je succesvol daten dan moet je vaak wel gaan betalen… ik spreek uit ervaring…

 5. Datingsites Says:

  Zeker voordat je begint met daten is het heel erg verstandig om eerst alle verschillende datingsites op een rijtje te zetten. Dan weet je tenminste wat je wel en niet wil, er zijn veel datingsites gebaseerd op een bepaalde interesse en type mensen. Daar kun je snel en eenvoudig een leuke date vinden met een vrouw die bij jou past.

 6. Pieter Says:

  Dating lijkt misschien een beetje eng. Maar het is tot zover altijd leuk geweest, bij de mensen die ik heb gehoord erover.

 7. speeddating Says:

  Er is niks engs aan dating, Speedydating.nl maakt dat wel duidelijk

 8. moi Says:

  http://www.dateinasia.com is echt geheel gratis en heeft veel profiles uit voornamelijk Asia maar ook nederland

 9. Maris Says:

  Wat ik een voordeel vind van datingsites, in het bijzonder betaalde (om de spammers te vermijden), is dat in ieder geval de intentie over het algemeen duidelijk is. Mensen willen daten, en weten wat ze willen. Dat is op social media, hoewel spontaner in aard, minder het geval.

 10. Megan Says:

  Al is het wel steeds meer in trek met mobiel daten en met social media. Kijk naar facebook, twitter maar nu ook Tinder. De online dating app van dit moment waarbij iedereen aan vleeskeuring doet en eigenlijk alleen maar uit zijn op erotisch getinte dates… ik vind het jammer

 11. Melany Says:

  Leuke post! Ik vind Parship is de leukste datingsite en betrouwbaar. Heb er zelf goede ervaringen mee.

 12. Eve Says:

  Heb via badoo meerdere leuke dates gehad en heb er me nieuwe liefde gevonden nu het vraagd wat gedult en gezond verstand van je om de juist eruit te pikken maakt niet uit op welke sites trouwens!!!

 13. martin Says:

  Een vriend van me heeft goede ervaringen met Relatieplanet. Daar heeft hij zijn huidige vrouw ontmoet.

 14. Erik Says:

  Ik denk, als je er echt bovenuit wilt steken als man, dan moet je eens wat meer gaan lezen over hoe aantrekkingskracht eigenlijk werkt. En dan met name hoe je dat bij online dating of Tinder over brengt natuurlijk.

  Hier vond ik wat leuke tips:
  https://www.attractiongym.nl/tinder-tips/

  Wellicht heb je er iets aan ;)

 15. Vera Says:

  Wat de beste datingsite is? Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Er zijn zoveel datingsites. Het daarom goed om datingsites te vergelijken. Dat kan via: http://datingsitexl.nl.

  Bijna geen enkele datingsite is echt gratis. Uitschrijven bij een datingsite gaat vaak moeizaam. Kijk hiervoor op: http://datingsiteaccountverwijderen.nl.

 16. Alice Says:

  Zelf vind ik http://www.fakedating.nl erg goed, je vindt hier alle fake datingsites van nederland

Leave a Reply