De Ochtend: Nederland van boven

Vandaag is het nog even Sinterklaas (de webwinkels draaien overuren), maar morgen staat ons alweer wat anders moois te wachten: het VPRO-programma Nederland van boven, vol prachtige luchtbeelden en datavisualisaties van ons kikkerlandje. Lezers van de VPRO-gids worden alvast getrakteerd op een interactieve versie van hun lijfblad: de cover is voorzien van de techniek ‘augmented reality’, waardoor op een satellietfoto van Nederland alle treinbewegingen zichtbaar worden als je de cover voor je webcam houdt. Prachtig gedaan!

Dit soort digitale technieken maken het mogelijk om print en online media écht op elkaar te laten aansluiten. “We hoefden geen code op de pagina te embedden”, vertelt art director Jurriaan Schalken tegen Emerce. “De software herkent het fotomateriaal. Je krijgt video te zien die in de uitzending wordt gebruikt.” Dat materiaal is gebaseerd op een enorme dataset van Prorail met doorkomsttijden van treinen. “Die hebben we in speciaal perspectief eruit gehaald en in de cover verwerkt. Die data leggen we in Flash over de gids heen.”

Behalve de Prorail-data kreeg de VPRO toegang tot nog veel meer databases, waaronder die van Port of Rotterdam, RIVM, Vodafone, Kadaster en Natuurmonumenten. Hun data over Nederlandse activiteiten zijn omgewerkt, geanalyseerd en verwerkt tot prachtig geanimeerde visualaties, gecombineerd met fraaie helicoptershots. Volgens eindredacteur Jasper Koning biedt deze vorm van datajournalistiek onbegrensde mogelijkheden.

Ook andere media doen aan ‘augmented reality’. Zo lanceerde de glossy LINDA onlangs een editie die via de app Layar toegang gaf tot allerlei digitale extra’s. In een video legt hoofdredfactrice Jildou van der Bijl uit hoe het tijdschrift ‘helemaal tot leven komt’.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply