De Ochtend: hoe mediawijs ben jij?

Afgelopen week stond in het teken van de mediawijsheid. Kinderen lijken redelijk mediawijs, maar ze onderschatten vaak hun mediagedrag en het effect ervan. “Media ervaren en er samen met hun opvoeders over praten maakt kinderen wijzer”, dat is de boodschap van de Week van de Mediawijsheid. De hele week zijn duizenden scholieren van groep 7 uitgedaagd om klassikaal het spel MediaMasters te spelen. Vrijdag ontvingen ze hun ‘Master-diploma’.

Uiteraard was mediawijsheid deze week volop in de media. Maar er kwamen ook enkele onderzoekjes in de pers die duidelijk maakten hoe we in de praktijk met (digitale) media omgaan. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat we online gemakkelijker liegen dan in een face-to-face gesprek. Het aantal leugens in e-mails is groter dan bij chats, vermoedelijk omdat er meer tijd is om een verhaal te verzinnen.

Nederlanders blijken behoorlijk mediawijs als het gaat om online reclame, zo blijkt uit twee onderzoekjes. Zo lopen we op Facebook niet warm voor contact met een merk, zeker als je het vergelijkt met andere landen. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders volgt een merk op Facebook, waar dat percentage wereldwijd op 40% ligt. Dit blijkt uit het internationale onderzoek ‘Digital Life’ van TNS Nipo. In de VS heeft maar liefst 57% van de Facebook-gebruikers een merk als vriend.

Uit ander onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders geen webreclame willen zien die gepersonaliseerd op basis van klik- en surfgedrag. Ze vinden behavioural targeting ongewenst. De helft van de consumenten voelt zich al aangetast in zijn privacy door dialoogmarketing van bedrijven. Het opvallende is dat deze conclusies afkomstig zijn uit een onderzoek dat Synovate uitvoerde voor de DDMA, die deze marketeers juist vertegenwoordigt.

We worden dus steeds mediawijzer, maar het blijft belangrijk dat we kinderen waarschuwen voor de risico’s en consequenties van mediagebruik. Goed dus dat er een Week van de Mediawijsheid is.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , ,

Leave a Reply