De Ochtend: mobiel bankieren

Er komt een tijd dat mobiel bankieren de gewoonste zaak van de wereld is. Twee van de grootste banken in Nederland bieden het al actief aan: nadat Rabobank er al eerder meer kwam, maakt ook ABN Amro momenteel actief reclame voor het doen van je bankzaken via een app op je smartphone. Het oogt simpel en is het ook. Toch is er bij de consument nog veel terughoudendheid: veel mensen hebben nog steeds geen smartphone, maar bovenal vreest men de veiligheid van het transactieverkeer.

Die angst voor onveilig bankverkeer via je telefoon is natuurlijk begrijpelijk. Afgelopen week bleek dat hackers via DigiNotar moeiteloos toegang kunnen krijgen tot de websites van de Nederlandse overheid. Daar verwacht je toch van dat ze goed beschermd zijn. Dagblad Metro kwam maandag bovendien met het bericht dat smartphones een populaire doelwit zijn van cybercriminelen.

Maar hoe zit het dan met die mobiele bank-apps? Rabobank biedt haar applicatie Mobielbankieren al meer dan een jaar aan, maar het is aan een reclame-offensief van concurrent ABN Amro te danken dat mobiel bankieren nu wederom in de schijnwerpers staat. In verschillende commercials zien we mooie jonge vrouwen winkelen, saldo checken en transacties doen. Het gemak spat ervan af.

Mobiel bankieren is bij deze beide banken ook doodeenvoudig. Wachtwoord invoeren, toegang tot meerdere rekeningen en een snel doorzoekbaar ‘adressenboek’ om de persoon te vinden aan wie je nog geld verschuldigd bent. Ter vergelijking: hun beider grote concurrent ING loopt op dit vlak gruwelijk achter: de bank met de leeuw heeft wel een app, maar daarmee kun je alleen je saldo checken. En ja, ING-vestigingen vinden. Daar heb je zo’n app niet voor. Banken letten echter nauwlettend op elkaar, dus mag je aannemen dat ook ING binnenkort met een volwaardige applicatie komt.

De vraag in natuurlijk hoe snel mobiel bankieren gemeengoed gaat worden. In het rapport Monetizing Mobile concludeert KPMG dat mobiele betalingen op het punt staan de de bankensector te transformeren. Volgens onderzoeksbureau Gartner groeit het aantal gebruikers dat mobiel betalingen doet in 2011 wereldwijd naar 141 miljoen, maar verloopt de groei trager dan verwacht. Dat is een stijging van 38%. Het wereldwijde volume aan mobiel betalingen zal in 2011 met 76% groeien naar ruim 86 miljard dollar.

Indrukwekkende cijfers dus. Dat is ook logisch, want onze smartphone wordt steeds meer de digitale spil van ons leven. Behalve sommige banken spelen ook PayPal en Google Wallet er op in. Natuurlijk is nog lang niet iedere consument ‘om’, maar dat is een kwestie van tijd. Hopelijk wordt in de tussentijd ook de veiligheid verbeterd.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , ,

6 Responses to “De Ochtend: mobiel bankieren”

 1. madbello Says:

  Wou je je eigen record verbreken van de korste blogpost aller tijden? :-)

 2. madbello Says:

  Zeker met de ABN-AMRO app? Hij is cool.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Madbello: Haha, foutje. Ik schrijf deze radioblogs altijd op maandag, maar had geen tijd. Toen heb ik automatisch de dag van de posting veranderd in dinsdag… en vervolgens ook ‘s avonds geen tijd gehad om ‘m te schrijven. Ga ik nu snel even doen. :)

 4. madbello Says:

  Mijn RSS Reader is genadeloos ;-)

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Madbello: Artikel is inmiddels aangevuld. :)

 6. Pascal Spelier Says:

  Jeroen,

  Bedankt voor de links naar Finno. Ik hoop dat ik je enige inspiratie heb kunnen bieden ;-)

  gr. Pascal

Leave a Reply