Sunday View: Gay Pride 2011

Gay Pride 2011: Under The Bridge

Gay Pride 2011 beleefde zaterdag in Amsterdam zijn traditionele hoogtepunt met de Canal Parade. Vorig jaar stond ik langs de kant naar de botenparade te kijken, dit jaar voer ik zelf mee op de D66-boot. Dat geeft een heel ander perspectief. Fotoverslag vanaf het water.

Gay Pride 2011

Dit jaar bestaat het homohuwelijk tien jaar in Nederland. Om dat te benadrukken werd de D66-boot bevolkt door bruiden en bruidegommen. Speciale gast was Boris Dittrich, die zich al sinds jaar en dag inzet voor homo-emancipatie, tegenwoordig namens Human Rights Watch. ‘s Avonds na de Canal Parade was hij te gast in Nieuwsuur.

Het homohuwelijk heeft de taal dit jaar een nieuw woord opgeleverd: zogenaamde ‘weigerambtenaren’ verzetten zich tegen het huwen van homo’s en krijgen zelfs steun van CDA-minister Marja van Bijsterveldt. De bewindsvrouw voer zelf ook mee en kreeg veel kritiek, met name van het COC. Overal langs de route hingen spandoeken met de tekst: ‘Weiger de weigerambtenaar!’

Weiger de weigerambtenaar!

De hele discussie over de weigerambtenaar maakte Gay Pride extra politiek geladen, maar zowel voor de opvarenden als het massale publiek langs de kant is het vooral ook een heel leuk feest. Zelfs een hoosbui tegen het einde van de parade kon de pret niet drukken.

De volgende dag was er pas tijd om terug te lezen en kijken hoe de botentocht de media had gehaald. Bijzonder is de perspectiefwisseling die je dan ineens ondergaat: van deelnemer verander je dan ineens in publiek. Zo te zien heeft dat publiek ook een topdag gehad. Tot volgend jaar!

Gay Pride 2011: #D66 vaart ook mee, proost! #AGP11

Foto’s: Jeroen Mirck (uitgezonderd de bruidsfoto van Roy van der Linden)

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply