In Therapie is terug, met iPhone-app

In Therapie, de zomerhit van de Publieke Omroep, is terug. Op maandag 25 juli start een tweede serie dagelijkse uitzendingen, ditmaal met Peter Blok als psychotherapeut Jonathan Franke. De hoofdpersoon van vorig jaar, Paul Westervoort, schuift aan als een van Jonathans patiënten: hij wil met een vakgenoot zijn schorsing door het tuchtcollege bespreken. Een ander bekend gezicht op de sofa is Jeroen Krabbé. Vorig jaar schreef ik al over de creatieve inzet van social media door het productieteam van In Therapie, die soms wat over het randje ging. Ook dit jaar gaat In Therapie ‘sociaal’, met een eigen iPhone-app.

Het bijzondere aan deze app is dat hij de suggestie wekt dat je ‘inbreekt’ in de mobiele telefoon van psycholoog Jonathan Franke. Of zoals iPhoneClub het verwoordt: “Je leest details over zijn liefdesleven, luistert naar voicemails van zijn cliënten, ontdekt wat Jonathan na zijn sessies op internet doet en je ontrafelt zijn familiegeheim. Wil je Jonathan pas echt goed leren kennen, dan is deze app een aanrader.” Met de disclaimer erbij dat deze app bedoeld is als entertainment en dat ‘alles fictie’ is.

Wilko van Iperen, eindredacteur van NCRV Interactief, laat via het ANP weten:

“De app wordt dagelijks aangevuld met nieuwe informatie, voicemails, e-mails en sms’jes. Er is zelfs een exclusieve verhaallijn voor de app.”

Uiteraard heb ik de iPhone-app meteen gedownload. Als achtergrondfoto heeft Jonathan een stoere motor ingeladen, dat geeft al een beeld van hem. In zijn mailbox treffen we onder meer de bevestiging van een afspraak met de tandarts, op de voicemail staat een wat rusteloze Paul Westervoort. Heel veel verder gaat het allemaal niet. Vermoedelijk wordt de app pas echt leuk als er gedurende de uitzendingen updates bijkomen die hints geven welke kant het drama op zal gaan.

Drama is in ieder geval verzekerd, want net als voorganger Paul Westervoort lijkt ook Jonathan Franke een relatie te hebben (gehad) met een patiënt, in dit geval Marit Kroon (Monic Hendrickx). Althans, dat suggereert de trailer. Op de iPhone-app zijn nog geen seksuele toespelingen te vinden, maar die volgen ongetwijfeld.

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses to “In Therapie is terug, met iPhone-app”

 1. Jeroen Mirck Says:

  UPDATE: Er is ook een app voor Android en de computer.
  http://intherapie.ncrv.nl/applicatiedownloaden

 2. De Ochtend: Gamification Says:

  […] Ook tv-programma’s voegen interactieve elementen toe die de kijkbeleving moeten verrijken. In feite is dit ook een soort gamificatie. Afgelopen week behandelde ik al de speciale app van NCRV-drama In Therapie, die je zogenaamd stiekem laat meekijken in de gehackte (?) telefoon van de hoofdpersoon. Gisteren lanceerde het VPRO-programma Zomergasten ook een nieuwe applicatie: het Tweede Scherm. Op computer, iPad of telefoon kun je tijdens de uitzending direct doorklikken naar aanvullende informatie of er met geestverwanten over twitteren. […]

 3. athe Says:

  klopt het dat er een facebookaccount is van marit kroon, een personage van ‘in therapie’ met meer dan 1200 ‘vrienden’?

  wie heeft deze geopend en wie houdt deze (nog) bij?
  de foto van de actrice monic hendrickx staat erbij- het kan toch niet de bedoeling zijn dat zij na deze rol nog wordt vereenzelvigd met een personage?
  volgens mij roepen deze ‘interactieve elementen’ doordat ze online blijven (en er dus geen tijdlimiet aan zit) verwarring op die geen enkel doel meer dient. als ik monic was, zou ik willen dat bv de facebookaccount werd opgeheven na de uitzending.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Athe: Verschillende personages uit In Therapie hebben een Facebook-account, ook Paul Westervoort. Die worden bijgehouden door de programmamakers.
  Zie ook: http://www.jeroenmirck.nl/2010/08/in-therapie/
  En: http://www.jeroenmirck.nl/2010/08/paul-westervoort-op-linkedin/

Leave a Reply