De Ochtend: Google+ of leven zonder internet

Denkend aan internet zie ik brede glasvezelkabels traag door oneindig laagland gaan. Rijen ondenkbaar ijle chats, mails en tweets als hoge pluimen aan de einder staan.

Hendrik Marsman parafraseren doe je alleen op momenten dat je nadenkt over existentiële levensvragen. Zo vroeg ik me dit weekend af: wat is een leven zonder internet? Vroeger was dat doodnormaal, maar tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder. Dat merkte ik de afgelopen weken, toen de modem van mijn oude provider definitief afhaakte op de steeds sneller en zwaarder wordende internetsnelweg. De overstaptijd naar mijn nieuwe provider duurde een kleine maand, dus was het flink behelpen voor mij als homo digitalis.

Steeds meer communicatie verplaatst zich naar internet. Neem nou de overheid: de Staatscourant verschijnt niet meer op papier, terwijl veel gemeenten de verleende kap- en bouwvergunningen niet langer in het lokale sufferdje maar louter nog op de eigen website publiceren. Ook het bedrijfsleven kan er wat van: mijn oude provider vermeldt geen telefoonnummer of mailadres op zijn brieven en facturen, dus moest ik naar de website om het nummer van de helpdesk te vinden. Een hele klus als je juist wil klagen dat internet het niet doet…

Het kan trouwens altijd nog erger: toen ik ooit eens mijn mailaccount bij Wanadoo wilde stopzetten, liet de nieuwe eigenaar Orange doodleuk weten dat dat alleen per brief kon. De algemene voorwaarden waar dat in stond, kon ik natuurlijk op internet vinden, net als de adresgegevens waar die brief naartoe moest, maar een opzeggingsmail was toch echt onmogelijk.

Hoe lastig het ons tegenwoordig ook wordt gemaakt, toch is leven zonder internet voor 8,2 procent van de Nederlandse bevolking de normaalste zaak van de wereld. Zo groot is het aandeel van mensen die nog nooit online is geweest. Het is bijna niet meer voorstelbaar, maar ze bestaan echt. Vermoedelijk zijn het vooral ouderen die het allemaal veel te ingewikkeld vinden. Toch zullen ook hun zaken regelmatig online worden behartigd, door hun kinderen wel te verstaan. Maar of ze het zelf missen? Vast niet.

Terwijl ik me een voorstelling probeer te maken van dat leven zonder internet, verzamel ik de online nieuwtjes voor mijn wekelijkse internetrubriek op Radio Noord-Holland. Het gaat deze week vooral over de twee zaken die internet juist zo alom vertegenwoordigd maken in ons leven van nu: smartphones en social media. Afgelopen week bestond de iPhone (smartphone der smartphones) precies vier jaar en kregen we er weer een om onze permanente aandacht smekend sociaal medium bij: Google+. Deze opvolger van de mislukte diensten Buzz en Wave deelt je vriendengroepen op in cirkels, iets dat Facebook nalaat.

Of Google daarmee eindelijk voet aan de grond krijgt in de wereld van sociale netwerken? De tijd zal het leren. Marketingfacts geeft alvast tien redenen. Ik ben voorzichtiger. Mijn eerste indruk is dat het concept van de verschillende vriendencirkels een intelligente manier is om verschillende soorten connecties te beheren in hetzelfde overkoepelende netwerk. Tegelijk is de uitdaging voor Google+ om op te boksen tegen netwerken die zich inmiddels krachtig gevestigd hebben: LinkedIn voor zakelijk contact, Facebook voor persoonlijk contact en Twitter voor de permanente dialoog. Ik verwacht dat het veel tijd zal kosten om de massa (die je nodig hebt om als netwerk écht succesvol te zijn) naar Google+ te laten overstappen. Als dat al lukt.

Spoedig zal ik hier langer bij Google+ stilstaan. De stormloop op invites was wereldwijd zo enorm, dat Google die mogelijkheid al snel blokkeerde. Ook moest het bedrijf direct een aantal privacy-lekken dichten. Tot die tijd doe ik het even zonder Google+. Dat lijkt me een stuk eenvoudiger dan een leven zonder internet als geheel.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , ,

One Response to “De Ochtend: Google+ of leven zonder internet”

  1. De Ochtend: aan de slag met Google+ Says:

    […] Google+ is the talk of the town called internet. Iedere fanatieke websurfer is nieuwsgierig naar deze nieuwe tegenhanger van Facebook en Twitter. Gaat het Google dan eindelijk (na het floppen van Buzz en Wave) lukken om de markt van social networking open te breken? De toeloop voor de huidige testfase is zo enorm dat de alras haastig gesloten voordeur tussentijds geregeld weer op een grote kier wordt gezet. Naar verluidt zijn wereldwijd al zeker vijf miljoen (of misschien zelfs al 10 miljoen) Gmail-gebruikers toegelaten. Zelf had ik pech bij de eerste shift van ruim een week geleden, want al gauw blokkeerde Google+ de toeging voor nieuwe toetreders vanwege de niet te behappen stormloop. Verschillende pogingen later lukte het dan toch om door te dringen tot het nieuwe internet-mekka. Zijn alle hooggespannen verwachtingen terecht? Een verslag vanuit Google+. […]

Leave a Reply