Nieuw-West pakt weigerambtenaren aan

Als reactie op alle ophef over de twee weigerambtenaren in stadsdeel Nieuw-West heeft D66-wethouder Ronald Mauer vandaag besloten deze kwestie elk jaar bij alle trouwambtenaren in een evaluatiegesprek aan te kaarten. Ook laat hij momenteel onderzoek doen naar de twee weigerambtenaren.

Sinds 2007 wordt alleen trouwambtenaren benoemd die ook homo’s in de echt willen verbinden. Een van beide weigerambtenaren trad pas in 2010 in dienst en gaf indertijd aan geen bezwaren te hebben. Afhankelijk van het feit of ze toen gelogen heeft of pas later tot andere inzichten is gekomen, wordt deze vrouw ontslagen of overgezet naar een andere functie, zo meldde Mauer zaterdag al voor de camera van AT5.

Mauer, met in zijn portefeuille onder meer dienstverlening, personeelszaken en homo-emancipatie, neemt de kwestie hoog op. Hij hoorde het nieuws op een homo-conferentie in Nieuw-West, waar hij zelf een van de sprekers was. Homo-emancipatie wordt in het stadsdeel gepropageerd met de slogan ‘Jezelf kunnen zijn in Nieuw-West.’

In een eerdere verklaring liet het stadsdeel weten: “Scheiding van kerk en staat geldt ook voor de ambtenaar. Als ambtenaar werk je in feite voor de democratie, iedereen moet bediend kunnen worden. In Amsterdam gaan we nog een stapje verder, namelijk dat elke ambtenaar iedere bewoner moet kunnen bedienen. Dat blijft ook het uitgangspunt in Nieuw-West.”

D66 is als een van de eerste partijen in Nederland een pleitbezorger geweest van gelijke rechten van homoseksuelen, met name ook het homohuwelijk. Mauer laat weten deze rechten met hand en tand te zullen verdedigen. Hij vindt dat ook andere stadsdelen deze kwestie jaarlijks met de eigen trouwambtenaren zouden moeten evalueren.

Tags: , , , , , , ,

6 Responses to “Nieuw-West pakt weigerambtenaren aan”

 1. Eugene Says:

  Volgens mij helemaal overgenomen door De Telegraaf…

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Eugene: Ik zie het! News travels fast…
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/9929746/__Weigerambtenaren_aangepakt__.html
  Het ANP maakte er dit van: http://bit.ly/mpcmNG
  RefDag heeft een uitgebreide analyse: http://bit.ly/iWUU7w
  En zelfs de Wereldomroep brengt het nieuws: http://bit.ly/lr5SkB

 3. Sunday View: Gay Pride 2011 Says:

  […] Het homohuwelijk heeft de taal dit jaar een nieuw woord opgeleverd: zogenaamde ‘weigerambtenaren’ verzetten zich tegen het huwen van homo’s en krijgen zelfs steun van CDA-minister Marja van Bijsterveldt. De bewindsvrouw voer zelf ook mee en kreeg veel kritiek. Overal langs de route hingen spandoeken met de tekst: ‘Weiger de weigerambtenaar!’ […]

 4. Jeroen Mirck Says:

  Amsterdam is weer een ‘weigerambtenaarvrije gemeente’. Enkele maanden geleden ontstond een rel toen bleek dat de gemeente twee ambtenaren in dienst had die weigerden homohuwelijken te sluiten. Voor een van de ambtenaren is een andere functie gevonden. Van de andere eindigt het contract eind oktober. Dat heeft het COC Amsterdam vandaag bekendgemaakt. Een woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West, waar beide personen als trouwambtenaar werkten, heeft het nieuws bevestigd.
  (Het Parool, http://bit.ly/piyGPv )
  Zie ook: http://tinyurl.com/weigerambtenaren

 5. Jeroen Mirck Says:

  Goed opiniestuk op Joop.nl van Ewout Klei over weigermambtenaren. Citaat:

  “Waar ik mij enorm aan kan ergeren, is dat de zaken compleet worden omgedraaid. In Nederland worden christenen niet gediscrimineerd. Er mogen hier kerken worden gebouwd en er zijn geen blonde politici die zeggen dat ze kruisjes rouw lusten en de Bijbel willen verbieden. Ook mogen orthodox-christelijke kerken gewoon hun eigen visie op het huwelijk verkondigen, en hoeven ze geen homohuwelijken in te zegenen. Ten slotte dwingt niemand orthodoxe christenen om trouwambtenaar te worden. De keuze om dat te worden, is geheel vrijwillig. Sterker nog, het werk van de ambtenaar van de burgerlijke stand geen volledige baan, maar een vorm van vrijwilligerswerk, zodat er niet opeens mensen met werkloosheid worden bedreigd in deze moeilijke tijd van economische crisis.”
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/overspel/

 6. Tamica Laudenslager Says:

  Wat is dit hier? Ik zocht suiker maar ik kreeg zout? Wat moet dat betekenen?!

Leave a Reply