De Ochtend: Angry Birds

Sommige online successen zijn groter dan je voor mogelijk had kunnen houden. Neem nou Angry Birds: een game die inmiddels 100 miljoen (!) keer is gedownload door gebruikers van Android en de iPhone. Binnenkort zijn de boze vogels ook te bewonderen op Facebook en in een eigen tekenfilm. Wat is er zo leuk aan Angry Birds?

Wie geen iPhone of een Facebook-account heeft, zal zich ongetwijfeld afvragen: wat is Angry Birds in vredesnaam? Het is een computerspel waarin spelers met een katapult boos kijkende vogels moeten lanceren teneinde in wankele constructies verschanste groene varkens te vernietigen, aldus Wikipedia. De game werd gelanceerd in december 2009 en is inmiddels één van de vijf top-apps voor zowel de iPhone als mobieltjes met Android.

Je zou Angry Birds dus een simpel schietspel kunnen noemen. Gebruikers verklaren het succes door de combinatie van verslavende gameplay (hier een hele analyse), komische stijl en lage prijs. Want ja, het spel is niet eens gratis: zo betaal je er 79 dollarcent voor in de App Store van Apple. Bezitters van smartphones hebben er geen enkele moeite mee om geld te betalen voor applicaties die geen enkele bijdrage leveren aan het functioneel gebruik van hun telefoon.

Het succes van Angry Birds heeft de makers van het Finse bedrijfje Rovio geen windeieren gelegd. Bij een investeringsronde haalde het bedrijf maar liefst 42 miljoen dollar op, meldt Emerce. Dat bedrag impliceert dat investeerders er vertrouwen in hebben dat de verdere uitbouw van het merk (tekenfilms, merchandise, andere varianten van het spel) een veelvoud van dat bedrag gaat opleveren.

Wat het succes in ieder geval aantoont, is dat spelletjes onweerstaanbaar blijven, in alle soorten en maten. Miljoenen spelen schietspelletjes als Angry Birds op hun mobiel, terwijl weer andere miljoenen op Facebook een virtuele boerderij bijhouden via het spel FarmVille. Voor wie van competitie en meer uitdaging houdt, zijn er meer geavanceerde en verfijnde ‘plays’ als World of Warcraft, waar je het opneemt tegen andere online gebruikers.

Mocht je een kantoorslaaf zijn die dit allemaal veel te ingewikkeld vindt, dan zijn er gelukkig altijd nog de gouwe ouwe pc-spelletjes Patience en Minesweeper. Want spelen zullen we.

Angry Birds staat vandaag centraal in mijn internetrubriek op Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , ,

7 Responses to “De Ochtend: Angry Birds”

 1. Mike van Hoenselaar Says:

  Dan is dit echt iets voor jou: Artikel over het waarom Angry Birds zo verslavend en succesvol is: http://www.mauronewmedia.com/blog/2011/02/why-angry-birds-is-so-successful-a-cognitive-teardown-of-the-user-experience/

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Mike: Dank voor de aanvulling! Een boeiende analyse over user interfaces, die ik als linkje heb toegevoegd aan het artikel. Verrassend wat er allemaal in zo’n ogenschijnlijk simpel spel kan schuilen.

  “To summarize, in the context of Angry Birds, success is bound up in slowing down that which could be fast, erasing that which is easily renewable, and making visual that which is mysterious and memorable. Over the past 10 years, our firm has conducted user engagement studies on hundreds of user interfaces. The vast number did not get one principle right, much less six. You go Birds! Your success certainly makes other Angry and envious.”

 3. Gyurka Jansen Says:

  Haha, ik wilde datzelfde artikel als Mike aandragen. Overigens, ‘wie geen iPhone heeft’, heeft zoals je zelf in de inleiding al zegt wellicht een Android, dus dat is geen voorwaarde om Angry Birds te kennen. (Hij was wel het eerst uit op de iPhone, maar ook voor Maemo.)

  Inmiddels zijn er ook versies downloadbaar via Intel’s AppUp (voor je windows PC), de Mac App store en de Playstation platforms.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Gyurka: Ik bedoelde te zeggen dat het met games als Angry Birds en FarmVille zo is dat hele volksstammen het spelen, maar dat nog veel grotere volksstammen er werkelijk nog nooit van hebben gehoord. Al word je er op Facebook en Twitter natuurlijk mee dood gegooid. :)

 5. Gyurka Jansen Says:

  Ja, het is best opmerkelijk te zien hoeveel mensen Angry Birds niet kennen of echt denken dat mensen op twitter alleen zeggen wanneer ze naar de WC gaan. Dat is waar.

 6. roger Says:

  Ik heb een tijdje geleden een knuffel gekocht bij http://www.angrybirdsgifts.nl maar dat is niet het enige wat ze verkopen !!

 7. Justin Says:

  http://www.angrybirdstoys.nl voor al uw angrybirds knuffels en accessoires

Leave a Reply