Stripschrift in de prijzen

Informatieblad Stripschrift wint de P. Hans Frankfurtherprijs 2011. Ik las het nieuws vanavond per toeval op Telegraaf.nl. Per toeval is een goede omschrijving, want het is eigenlijk onbegrijpelijk dat dit blad, opgericht in de jaren ’60, nog nooit is bekroond met een ereprijs. Maar beter laat dan nooit. Zelf schrijf ik al sinds 1993 voor Stripschrift en was in van 1998 tot 2001 redactielid, dus ik ken de bezieling van de ‘oude’ garde: Arco van Os, Rik Sanders en vormgever Rudy Vrooman. Van harte, mannen!

De door het Stripschap ingestelde jury lauwert de winnaar als volgt:

“Stripschrift is sinds zijn oprichting in 1968, nota bene door P. Hans Frankfurther van Het Stripschap zelf, onophoudelijk dè plaats geweest waar iedereen die iets doet of voelt voor strips terecht kon voor nieuws, achtergronden en nieuwe ideeën. Een keur aan medewerkers, waaronder ook veel striptekenaars, vonden er een plaats waar ze konden getuigen van hun liefde voor de negende kunst. Er werd in het verleden gespit, zoals in het legendarische Mad-nummer door tekenaars als Martin Lodewijk en Fred Julsing, maar ook recent in het door Rob van Eijck geschreven overzicht van alle Nederlandse stripbladen uit de jaren vijftig. Er verschenen specials over Marten Toonder, Carl Barks, William Vance en Asterix. Geen zichzelf respecterende stripliefhebber kan het zich veroorloven om geen abonnee te zijn.”

Het leuke van Stripschrift was dat er altijd relletjes waren. De Nederlandse stripwereld is immers een klein dorp waar iedereen elkaar kent. Befaamd waren de lange ingezonden brieven van Dick Matena, die in mooie volzinnen fulmineerde tegen de recensenten en juryleden die er weer eens niks van begrepen hadden. Tijden veranderen, en Stripschrift zelf in de loop der jaren ook, maar het blad ademt nog steeds een bepaalde mate van nostalgie. Nostalgie naar een tijd dat er nog echt een stripcultuur was in Nederland. Die nostalgie in stand houden is misschien wel de grootste verdienste van Stripschrift. Hou vol, Arco, Rik, Teus, Dik en Rudy!

Tags: , ,

5 Responses to “Stripschrift in de prijzen”

 1. Michael Minneboo Says:

  In het persbericht van Het Stripschap staat duidelijk vermeld waarom Stripschrift de prijs niet eerder kreeg. “Dat het blad niet eerder de prijs heeft gekregen komt doordat er altijd wel iemand van de redactie in de commissie zat. Jezelf nomineren zou vreemd zijn, aldus het persbericht van Het Stripschap.”

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: Dat had ik natuurlijk gelezen, maar het is iets procedureels. Puur principieel vind ik het onbegrijpelijk dat zo’n belangrijke informatiebron in de stripwereld meer dan 43 jaar op een ereprijs heeft moeten wachten. Maar zoals ik al schreef: beter laat dan nooit.

 3. Stripschrift krijgt Frankfurtherprijs : Michael Minneboo Says:

  […] Vorig jaar kreeg uitgever Ger van Wulften de P. Hans Frankfurther uitgereikt. Toen ik hem naar aanleiding daarvan sprak voor een interview in de VPRO Gids, deed Van Wulften enkele pittige uitspraken over de Stripdagen. Negatieve uitlatingen over dit stripfestijn zullen dit jaar niet vallen door de winnaars van de prijs, want Arco van Os, die zich al jaren inzet voor Stripschrift, is tevens festivaldirecteur van de Stripdagen. De Nederlandse stripwereld is, zoals Jeroen Mirck ook aangeeft in zijn stukje over Stripschrift, immers een klein dorp waar iedereen elkaar kent. […]

 4. Branko Collin Says:

  Misschien had Stripschrift ook een andere prijs kunnen krijgen? Want je hebt gelijk, dat was wel verdiend geweest.

  Jij trouwens ook gefeliciteerd, Jeroen.

 5. Jeroen Mirck Says:

  Dank, Branko! Al stamt mijn meest intensieve bijdrage aan Stripschrift alweer uit de jaren rond de eeuwwisseling. (Ik word oud.)

Leave a Reply