Media Me

Internet is een eigen realiteit. Je kunt hem manipuleren, maar toch tegelijk een persoonlijk verhaal vertellen. Radiomaker Bert Kommerij deed dat eerder met de foto-documentaire Flick Radio en is nu terug: afgelopen donderdag was in Het Ketelhuis de preview van Media Me, een fictieve documentaire gebaseerd op de duizenden foto’s in de gelijknamige, door Kommerij zelf opgezette Flickr-group.

Voor leden van de fotogroep Media Me (waarvan ik er zelf eentje ben) was de preview een fijne reünie. Internet is een sociaal medium, schreef ik al eens, dat mensen bijeen brengt. Hun losse foto’s krijgen in groepen soms een verhalend karakter. Of beter gezegd: Bert Kommerij maakt er een verhaal van. In tegenstelling tot Flick Radio (2007) heeft hij ditmaal ook bewegend beeld gebruikt: shots van fotograaf Akbar Simonse, die zogenaamd de maker is van alle foto’s die door het beeld flitsen. Een leugentje in dienst van het vertelde verhaal, dat gaat over de kracht van fotografie, van communicatie.

Kommerij’s vorige project Flick Radio ging nog echt deels over de maker zelf: zijn interactie met een Amerikaanse puber die haar hele leven op Flickr verbeeldde, roept anno nu associaties op met de Facebook-documentaire Catfish (2010). Ook daarin kruisen twee levens elkaar via een sociaal netwerk en ontstaat er een intense band, zonder dat beide mensen elkaar ooit in het echt hebben gezien. En ook daar lopen feit en fictie door elkaar heen.

De film Media Me (2011) is abstracter, symbolischer. De voice-over Andy gaat in gesprek met ‘Machine’ over de waarde van communicatie en het vastleggen ervan, waar hij bij de Flickr-groep Media Me om draait. Deze meta-discussie wordt persoonlijk door de vele getoonde beelden die even zovele mensen tonen. Niet voor niets luidt de ondertitel van de film: “You’re in my story.”

Daar waar de (overigens prima geslaagde) documentaire Catfish alles op een Hollywood-manier voorkookt voor de kijker, doet Kommerij dat bewust niet. Je moet zijn werk voelen, ervaren. En als het je grijpt, ga je begrijpen wat de meerwaarde is van digitale interactie. Het is een dynamiek die altijd voortduurt. Of zoals mediadocent Laurens Vreekamp het donderdag in zijn inleiding zei: “Media Me is in principe, of misschien wel uit principe nooit echt af.” De film is een uitgebalanceerde momentopname.

Foto: Akbar Simonse, door Screenpunk (Flickr/CC)

Tags: , , , , , , , ,

8 Responses to “Media Me”

 1. Flicksy.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter […] Documentaires als #MediaMe (van @Kommerij) en #Catfish manipuleren de werkelijkheid, maar toch zijn ze waar.

 2. screenpunk Says:

  Hi Jeroen, leuk dat je mn foto gebruikt hebt. Het is eigenlijk een shot die bedoeld is voor een gif animatie die ook te zien is op:

  http://farm5.static.flickr.com/4016/4549705671_b84c5cb450_o.gif

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Screenpunk: Dank voor het linkje. Ik had zelf de gif-animatie al op Flickr ontdekt (onder bovenstaande foto), maar vond hem toch echt te druk voor mijn blog. ;)
  Het was trouwens nog best lastig om op Flickr een portret van Akbar Simonse te vinden met een Creative Commons-licentie. Zo worden zijn eigen foto’s commercieel beheerd door Getty Images. Interessant: hij is door Flickr dus een professioneel fotograaf geworden.

 4. bert kommerij Says:

  Mooi verslag Jeroen! Dankjewel!

 5. Akbar Says:

  Hallo Jeroen, Als je me een mailtje had gestuurd had je zo een foto kunnen krijgen.
  M’n zelfportretten en straatfoto’s zijn all rights reserved om te voorkomen dat ze zonder mijn toestemming zomaar overal opduiken. Het is ook niet zo dat Getty Images mijn foto’s beheert. Dat gebeurt pas als ze een bepaalde foto van mij interessant genoeg vinden en dat is tot nu toe niet gebeurd.

 6. Jeroen Mirck Says:

  @Akbar: Dank voor je toelichting. Goed om te weten dat ik jouw foto’s op verzoek kan gebruiken, maar inmiddels bevalt de foto van Screenpunk al prima. Wie weet een volgende keer. En ik begrijp dat je je foto’s onder copyright aanbiedt. Zelf gebruikte ik ook Creative Commons, totdat ik mijn foto’s ook ineens terug zag op sites als Geenstijl. Net als jij laat ik mensen nu eerst om toestemming vragen, dat werkt veel beter.
  Wat Getty Images betreft: gezien de kwaliteit en de hoeveelheid van jouw foto’s ging ik er van uit dat er veel vraag naar was. Ook het aantal reacties onder je foto’s is indrukwekkend. Ik blijf je volgen op Flickr!

 7. De Ochtend: Google Art Project Says:

  […] Behalve over Google Art Project heb ik het vandaag ook over de Flickr-documentaire Media Me (van Bert Kommerij) in mijn internetrubriek bij Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief. […]

 8. Media Me by Jeroen Mirck « Media Me Says:

  […] Jeroen Mirck bezocht de preview van Media Me en publiceerde dit artikel. […]

Leave a Reply