Mat Schifferstein, strip-sherpa

Daar zaten we dan, als mannen onder elkaar in een donker eetcafé. Piet de Leeuw: sappige biefstukken met typisch Amsterdamse, dus grofgebekte bediening. Het gezelschap bestond in hoofdzaak uit stripmakers, dus vloeiden bier en wijn rijkelijk. Het was de naborrel van een feestje in stripwinkel Lambiek, waar uitgever Mat Schifferstein de Hal Foster Award in ontvangst had genomen.

Bescheiden man, Mat, maar met een onbescheiden stripsmaak. Dankzij hem maakte de Nederlandse stripliefhebber kennis met Bert van der Meij (Moesashi) en het Argentijnse duo Munoz en Sampayo (Joe’s Bar). Dankzij hem werden we vergast met fraaie (her)uitgaven van Andreas (Cromwell Stone) en The Tjong Khing (Arman & Ilva). Eerst via stripblad ZozoLala, later met zijn eigen uitgeverij Sherpa. Mat Schifferstein is de Nederlandse strip-sherpa.

Natuurlijk hadden we het in die Amsterdamse bar over veel meer dan Mat. Werk, leven en liefde, alles passeerde de revue. Bijna werd tafelgenoot Gonny van Oudenallen nog betrokken in de discussie – een personage dat zo lijkt weggelopen uit Joe’s Bar. Terug thuis zag ik de foto’s die Hans Buying (Comic House) van de avond maakte: grofkorrelige platen met veel zwarte schaduw. Alsof Mat zijn topauteur José Munoz met ons mee had gestuurd.

Tags: , , , , , , , ,

3 Responses to “Mat Schifferstein, strip-sherpa”

  1. Stripsy.com Says:

    […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter […] Mat Schifferstein, strip-sherpa

  2. Sevensheaven Says:

    Leuk stukje over een gedenkwaardige avond. Overigens: die foto’s heb ik gemaakt. Hans zit op de foto tegenover je naar je te luisteren. ;)

  3. Jeroen Mirck Says:

    @Metin Seven: Haha, het was me duidelijk dat jij deze foto gemaakt moest hebben, want de stoel naast me is leeg. Ik vond de foto’s op de Facebook-pagina van Hans, dus ging ik er van uit dat ze met zijn camera waren gemaakt en dus ‘van hem’ waren.

Leave a Reply