Haatmeneer

Daar is ie weer, de haatmeneer. Na NRC.next had nu ook de Volkskrant vandaag een artikel over “Dit is niet mijn winkel, vriend!”, de internethype rond ‘Mo’ uit Nieuw-West. Daarin wordt ook mijn opiniestuk van een week geleden aangehaald:

Het is duidelijk: niet iedereen kan lachen om de ‘haatmeneer’. Blogger Jeroen Mirck schreef een analyse van de hype. Hij stoorde zich eraan dat het draait om ‘het hoofd van telkens dezelfde minderjarige jongen. Iemand die er niet voor gekozen heeft om in de publiciteit te komen.’

De pure willekeur staat me inderdaad tegen. Loop Nieuw-West binnen met een draaiende camera en je weet dat jongeren daar onvriendelijk op reageren. Daarmee praat ik dat gedrag niet goed, maar de keuze van PowNed en Geenstijl om ‘Mo’ er zo uit te lichten is ingegeven door de funfactor. De lolligheid van een filmpje of ‘meme’ bepaalt hoezeer iemand te kakken wordt gezet. De funfactor bepaalt de strafmaat van de publieke opinie. Op die manier krijgt ‘Mo’ meer over zich heen dan pakweg een moordenaar als Joran van der Sloot. Best sneu eigenlijk.

Tags: , , , , , , , ,

7 Responses to “Haatmeneer”

 1. Weesie.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter door Aldert Hazenberg e.a. […] RT @JeroenMirck: Mijn opinie op #haatmeneer: funfactor bepaalt strafmaat.

 2. Freek Says:

  Begrijp ik nu goed dat je gewelddadig reageren tegen journalisten eigenlijk goed keurt? Een meme ontstaat door bezoekers die content rehashen en opnieuw uploaden. Kritiek op het non-item is terecht, kritiek op POW-nieuws staat je vrij. Maar doen alsof Mo het slachtoffer is, dat is vreemd. Maar goed, dat is dan weer mijn mening.

 3. Joran Says:

  Huh? Wordt Mo ook elke dag door een neger verkracht dan?

 4. Mo Says:

  ‘Dit is niet mijn winkel … vriend’

 5. Chris Says:

  Joh, ik zal wel weer rechts zijn, maar dat soort Mootjes mogen we van mij net zo lang zo snoeihard belachelijk maken dat ze het land uitvluchten en naar oorden vertrekken waar mensen wel graag op die manier worden aangesproken zoals hij het doet.

  Maar weet je? Die landen bestaan niet. Wat mij betreft: men neme een Philipijner Trog: een blok beton en een ketting. Nufsaid.

 6. Jeroen Mirck Says:

  Jammer dat serieuze mediakritiek niet tot een serieuze discussie leidt.

  Neem nou Freek: die leest dat ik agressie tegen PowNews niet goedkeur, maar schrijft op dat ik het wel goedkeur. Datzelfde deed op Twitter journalist Bas Paternotte, die zichzelf daarmee diskwalificeert als betrouwbare verslaggever. Het zijn de methodes van Geenstijl, PowNed, Telegraaf en hun ‘Roze Brigades’: belaster je tegenstanders door hun woorden moedwillig verkeerd te citeren, teneinde hen schade toe te brengen of uit te schakelen in het publieke debat.
  Zie ook: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/twitter.html

  Blijkbaar durven velen geen kritiek te hebben op de werkwijze van PowNews: mensen lastigvallen, treiteren, provoceren en moedwillig kapot maken. Zoals ik al schreef: de funfactor bepaalt de strafmaat. Dit heeft niets meer met journalistek te maken. Maar nee, het is natuurlijk veel veiliger om te roepen dat een agressief minderjarig jochie dood moet, zoals Chris Hanselaar hierboven doet. Is dat de nieuwe moraal?

 7. Michiel Doornbos Says:

  Snapt dan niemand dat dit gewoon een waarschuwing is naar iedereen die het in zijn hoofd haalt om fysieke intimidatie te gebruiken.

  Dat is een grens die Mo heeft overschreden. Een grens met een hoge tol.

  Soms zijn rigoureuze middelen noodzakelijk om jezelf te beschermen. We kunnen niet allemaal naar de beveiliging lopen als het moeilijk wordt.

Leave a Reply