De Ochtend: Google Art Project

Als Google iets nieuws lanceert, kan het bijna niet dat je het hebt gemist. Google Earth en Street View waren het gesprek van de dag, net als indertijd Gmail. Afgelopen week was de beurt aan Google Art Project: de ontsluiting van kunst in een selectie toonaangevende musea wereldwijd. Prachtig gedaan, maar het is slechts het begin. En waar kun je nog meer terecht voor online kunst?

Wat is Google Art Project precies? Simpel gezegd heeft het grootste internetbedrijf ter wereld zijn eigen Street View-technologie het museum binnengereden. Zeventien topmusea lieten Google binnen, waaronder MoMa in New York, de Hermitage in St. Petersburg, het Uffizi in Florence en onze eigen publiekstrekkers Rijksmuseum en Van Gogh Museum.

Je kunt virtueel door deze kunsthuizen dwalen en inzoomen op de topstukken. Google heeft er ruim duizend op hoge resolutie gefotografeerd, waarbij je zelfs de ruwe verfranden kunt bewonderen waarmee Vincent van Gogh zijn werk accentueerde. Elk van de zeventien musea heeft één werk geselecteerd dat is vastgelegd op en ‘gigapixel photo’ van 7 miljard pixels. “Dat is duizend keer gedetailleerder dan met een gewone digitale camera”, meldt Google trots. Probeer het zelf eens uit bij ‘De nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn.

Het is echt prachtig gedaan, maar je kunt ook kanttekeningen plaatsen, zoals The Telegraph doet. Waarom geen Louvre, Prado of het Vaticaan? Waarom liefst twee gigapixels van Van Gogh, maar geen van Picasso’s ‘Guernica’, die toch hangt in het deelnemende Museo Reina Sofia in Madrid? Ook kiest Google in de zeventien musea op welke kunstwerken je kunt inzoomen – een beetje in tegenspraak met de vrije informatievoorziening van de eigen zoekmachine. Maar laten we positief eindigen: Google Art Project is een goed begin.

Toen ik me aan het verdiepen was in dit kunstproject van Google, vroeg ik me ineens af: welke musea hebben er eigenlijk zelf toonaangevende websites? Want laten we wel wezen: ook zonder Street View kun je op internet prima je weg vinden naar beeldende kunst. Ik vroeg het Renske de Groot, hoofd educatie van het Amsterdamse fotografiemuseum Foam. Haar eerste reactie: “Boijmans van Beuningen (Rotterdam) en Tate Modern (Londen) moeten er in ieder geval bijzitten! En haha: Foam heeft over ongeveer twee weken ook een fantastische nieuwe website.” Ook veel van de musea die meedoen aan het Art Project hebben websites waar je verlekkerd naar kunst kunt staren: MoMa, het Metropolitan, de Londense National Gallery, het paleis van Versailles en natuurlijk de beide Nederlandse deelnemers aan het Museumplein in Amsterdam.

Ga kijken! Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het zo mooi is.

Behalve over Google Art Project heb ik het vandaag ook over de Flickr-documentaire Media Me (van Bert Kommerij) in mijn internetrubriek bij Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , , , , , , , ,

6 Responses to “De Ochtend: Google Art Project”

 1. Googsy.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter door Marcel Kolder en Mieke Siemons: “Kunst ontsloten, past bij Google’s missie.” […] Ron Volkaine (USA): “Stop Google’s Stealing Art Project Now! We want to be paid for our work of art.”

 2. Merel B. Says:

  Is het waar dat Google kiest welke schilderijen ze selecteren? Doen de musea dat niet zelf? Bij het ronddwalen kreeg ik ‘n beetje het gevoel van een “sneak peek”: al die schilderijen waar je niet op kunt klikken en al die zalen waar je niet in mag, lijken de bezoeker uit te nodigen om écht te komen kijken (dat effect heeft ‘t in elk geval op mij).
  Hoe dan ook: ik ben verslaafd. Ik heb al vijf Artwork Collections samengesteld.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Merel: Volgens mij kozen de zeventien musea zelf hun ‘gigapixel masterpiece’. En uiteraard kunnen zij Google verbieden om hun felle lampen te richten op heel kwetsbare doeken. Een curator heeft natuurlijk meer kijk op de werken die er echt toe doen dan een door Google ingehuurde fotograaf, dus de keuze zal vast in overleg worden gemaakt. Alastaire Sooke van The Telegraph zegt het fraai:

  “One of the pleasures of exploring a museum is that you can follow your eyes, and linger in front of any work of art that takes your fancy. This is impossible with Google’s Art Project since it prescribes which images you are allowed to study in any depth. Their selection from the collection of the Museum of Modern Art in New York, for instance, favours Neo- and Post-Impressionist painting by the likes of Seurat, Gauguin, Van Gogh and Cezanne, at the expense of modernist masterpieces.

  In other words, someone else is deciding what images are worthy of study on your behalf – an impulse that surely runs counter to the “democratic” motivation of the project in the first place. Essentially, Google’s Art Project is a cherry-picking tool, but I would much rather choose the cherries I want to pick myself.”

 4. greg.org Says:

  The artworks emphasized in Google Art Project are only those where there are no possible claims of copyright. So even for works that are over 100 years old, like Munch’s The Storm, or Picasso’s Les Demoiselles d’Avignon, the artists’ estates may reject attempts to restrict such reproductions on Google. So Google blurred out these works, just like they do on Germany Street View.

  The result: the only 20th century work visible in the entire project is from Chris Ofili, because the Tate asked his permission to include it.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Greg: Aha, the artwork selection in Google’s Art Project was partly based on copyright issues. Thanks for clearing this up!

 6. Tombstone Says:

  Hi,

  What is good about Google Art Project is the no copyright issues I believe?

  Julia

Leave a Reply