VS vordert Twitter-data Rop Gonggrijp

De Amerikaanse Justitie heeft via een gerechtelijk dwangbevel de gegevens van het Twitter-account van XS4all-oprichter en hacker Rop Gonggrijp gevorderd. Het gaat daarbij om onderzoek naar WikiLeaks, meldt Webwereld. Gonggrijp, die schrijft over de kwestie op zijn weblog, is juist een voorvechter van online privacy.

Eerder werd duidelijk dat ook de informatie van het Twitter-account van de IJslandse parlementariër Birgitta Jónsdóttir is opgeësit. Zij was in het verleden vrijwilliger voor Wikileaks en heeft zich ingezet voor verregaande wetgeving rond persvrijheid en bescherming van klokkenluiders. Naast de informatie over Gonggrijp en Jónsdóttir zijn in ieder geval ook de gegevens gevorderd van Jacob Appelbaum, bekend van het Tor Project dat anonimiteit op internet mogelijk maakt.

Webwereld doet uitvoerig verslag van dit opmerkelijke optreden van de VS. D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert bezorgd tegenover Webwereld-journalist Brenno de Winter:

“Het internet heeft veel veranderd, maar niet de fundamentele rechten en vrijheden die mensen hebben. Dat lijken ze in de VS na de publicaties door WikiLeaks soms bijna te vergeten. De EU moet nu leiderschap tonen op het gebied van persvrijheid, vrije expressie en privacy, online of offline.”

Gonggrijp heeft altijd ontkend onderdeel te zijn van Wikileaks, maar heeft in het voorjaar van 2010 wel meegewerkt aan de video “Collateral Murder”, waarin te zien is hoe burgers en journalisten door Amerikaanse soldaten worden doodschoten in Irak. Gonggrijp schoof indertijd onder meer aan bij Pauw & Witteman om hierover te vertellen.

Update 13-01: Lees ook de opiniestukken van Peter Olsthoorn en Maarten Reijnders op Webwereld, die hard oordelen over een tendentieus Telegraaf-artikel waarin Gonggrijp wordt weggezet als ‘linkse terreuractivist’.

Update 11-11: Twitter moet de ip-adressen van Gonggrijp, Jónsdóttir en Appelbaum aan de Amerikaanse justitie overhandigen, zo meldt de NOS vandaag. Het drietal stapte naar de rechter omdat ze vinden dat het ip-adres, waarin onder meer de locatie is opgeslagen, tot de privégegevens hoort. Volgens de rechter hebben de twitteraars vrijwillig hun ip-adressen overhandigd toen ze zich aanmeldden bij Twitter en daarmee voor een deel afstand gedaan van hun privacy.

Tags: , , , , , , , ,

3 Responses to “VS vordert Twitter-data Rop Gonggrijp”

 1. Leaksy.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter door OpenNieuws en anderen. […] @Rop_G: “For all these people that were asking: this kind of thing is why people run their own mail servers. Get it now?”

 2. Asa Gellespie Says:

  This actually answered my drawback, thank you!

 3. Jeroen Mirck Says:

  Gonggrijp verliest beroep Twitterdata, meldt de NOS vandaag. Twitter moet de ip-adressen van drie gebruikers aan de Amerikaanse justitie overhandigen. De drie, onder wie Nederlander Rop Gonggrijp, worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de klokkenluiderssite WikiLeaks. Het drietal stapte naar de rechter omdat ze vinden dat het ip-adres, waarin onder meer de locatie is opgeslagen, tot de privégegevens hoort.

  Volgens de rechter hebben de twitteraars vrijwillig hun ip-adressen overhandigd, toen ze zich aanmeldden bij Twitter. Daarbij hebben ze ook voor een deel afstand gedaan van hun privacy. Gonggrijp zegt op zijn blog dat de Twitterdata weinig spectaculair vindt. Volgens hem gaat het “om grotere principes en dit vonnis is niet goed voor online privacy”. Appelbaum reageerde via Twitter: “Vandaag is zo’n dag dat je het vertrouwen in het rechtssysteem verliest.”

Leave a Reply