Volkskrant stopt met VKblog

De Volkskrant stopt met Volkskrantblog. Ook ik heb daar nog ergens een totaal verstoft blogje, maar op 1 maart trekt hoofdredacteur Philippe Remarque daar de stekker uit. Hij stuurde er alle bloggers een mailtje over, dat mij echter niet bereikte. Maar op internet gaat het nieuws snel, dus hier is die mail.

Beste Volkskrant-blogger,

Via deze mail wil ik u graag persoonlijk op de hoogte brengen van een wellicht vervelende mededeling: het Volkskrant-blog gaat stoppen. Per 1 maart zal de site niet meer toegankelijk zijn, en vervalt de mogelijkheid een weblog bij te houden onder de naam van de Volkskrant.

De reden hiervoor is dat wij het blog helaas niet meer de aandacht en technische ondersteuning kunnen bieden, die het vereist.

Om te voorkomen dat u al uw bijdragen na 1 maart niet meer kunt terugvinden, en u te stimuleren vooral te blijven schrijven, wil ik u graag wijzen op enkele gratis en toegankelijke blog-alternatieven op het web, zoals WordPress en Web-log.nl.

Wij onderzoeken nog mogelijkheden om blogs te kunnen bewaren. Mocht u zelf nog goed werkzame tools weten, dan roep ik u op deze de komende maand te delen met uw mede-bloggers in de reactiemogelijkheid onder het moderator-blog van de Volkskrant.

Ik dank u hartelijk voor uw vertrouwen in het Volkskrant-blog de afgelopen jaren.

Hoogachtend,

Philippe Remarque
Hoofdredacteur de Volkskrant

Persoonlijk vind ik het geen ramp, want ik blog al lang niet meer op Volkskrantblog. Wel gaat op deze manier een stukje Nederlandse bloghistorie (Wim Heitinga, Candy Barr, weet u nog?) verloren. En wat nog veel erger is: voor veel trouwe VKbloggers is hun webstek onder de Volkskrant-vlag een hobby of zelfs verslaving geworden. Die mensen uiten dan ook massaal hun onvrede, en terecht. Ik hoop dat zij snel een ander vertrouwd plekje op het web vinden.

Tags: , , ,

9 Responses to “Volkskrant stopt met VKblog”

 1. Peggy Says:

  Gaan we nu weer massaal bloggen op Hyves? Van Volkskrant naar Telegraaf?

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Peggy: O ironie! Al lijken Volkskrant-lezers en Hyves me niet echt een goede match. Met Web-log.nl ook niet, maar dat was vast humor van Remarque.

 3. VKblogsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter Boorsma en anderen. […] Volkskrant stopt Volkskrantblog? RT @MennoPot: Mail van #VK: blog gaat stoppen omdat krant niet langer ondersteuning kan bieden. Opmerkelijk.

  Lees ook: http://www.vkblog.nl/bericht/363819/

 4. Branko Collin Says:

  Tja, als de techniek je in de steek laat, en je bent in het recente verleden ook nog eens zo stom geweest jezelf te verkopen aan Engelse assetstrippers, zodat je geen cent te makken hebt, dan is de stekker d’r uittrekken misschien nog het vriendelijkste wat je voor het beestje kunt doen.

 5. Jeroen Mirck Says:

  Enkele VKbloggers overwegen nu een kort geding aan te spannen tegen de Volkskrant. ICT-jurist Arnoud Engelfriet reageert:

  “Een kort geding lijkt mij kansloos. Er is geen rechtsregel die een bedrijf verplicht een dienst aan te bieden wanneer zij dit economisch niet langer haalbaar acht. Het enige dat te eisen is, is een redelijke opzegtermijn en wellicht een exportmogelijkheid zodat je je berichten kunt downloaden en elders kunt herpubliceren. In het geval van VKBlog werd begin januari gemeld dat 1 maart de einddatum zou zijn. Een kleine twee maanden lijkt me toch wel genoeg om dit voor elkaar te krijgen.”

 6. Jeroen Mirck Says:

  Morgen is het zover: dan stopt Volkskrantblog officieel. Met Web-log.nl (van Sanoma Digital) is de afspraak gemaakt dat VKbloggers wordt aangeboden over te stappen naar die (totaal anders gepositioneerde) dienst. Een terugblik:
  http://www.molblog.nl/bericht/afscheid-van-het-volkskrantblog/

 7. Problemen bij migratie van Weblog.nl Says:

  […] Het huidige wachten zorgt voor veel onzekerheid en frustratie bij met name de zeer actieve bloggers van Web-log.nl. Sommigen vrezen dat ze al hun jarenlange blogarbeid kwijtraken. Datzelfde geldt voor de Volkskrantbloggers die in de gelegenheid worden gesteld om hun account op VKblog.nl (eveneens deze week gestaakt) over te zetten naar Weblog.nl. Of zoals Bart Franssen, hoofdredacteur van De Persgroep Online, het verwoordt: “In de nacht van zondag 21 op maandag 22 augustus gaat VKblog offline. Vanaf dinsdag 23 augustus kunt u een weblog aanmaken op Weblog.nl. […]

 8. Catharina Anna Maria Says:

  En nog staan de VKbloggers in de kou. Geduld is het enige wat ze rest.

 9. Volkskrant heeft wéér kritiek op Publieke Omroep Says:

  […] Ik wens hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant veel succes toe. Niet met het bestrijden van de Publieke Omroep, maar met het verbeteren van zijn eigen businessmodel. Misschien had Telegraaf Media Groep beter geen miljoenen kunnen pompen in de aankoop van Hyves, misschien had De Persgroep beter geen afscheid kunnen nemen van Volkskrantblog. Een betere toekomst begint bij jezelf, niet bij het zwartmaken van je concurrent. Laat daar de Tweede Kamer maar over beslissen. Die zijn daarvoor ingehuurd, van onze belastingcenten. […]

Leave a Reply