Dutch Bloggies bekroont Dominique Weesie

Geenstijl-oprichter Dominique Weesie is uitgeroepen tot Blogger van het Decennium. De prijs werd op woensdagavond uitgereikt door Stichting Dutch Bloggies in de Haagse popzaal Paard van Troje. Weesie wordt door de jury van de Dutch Bloggies geroemd omdat hij de sleutelfiguur is achter het ‘ongekende blogsucces’ van Geenstijl. “Vriend en vijand vinden dat hij een stempel heeft gedrukt op bloggen in Nederland.”

Als juryvoorzitter las ik over de latere winnaar het volgende juryrapport voor:

“Geenstijl is mijn beste vriend, zo las uw juryvoorzitter ooit op dat beruchte roze weblog. Nou, dan weet je het wel: dekking zoeken! Achter mijn rode Ikea-kastje bijvoorbeeld. Geenstijl.nl is spraakmakend sinds de oprichting in april 2003. Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend, zo noemden de oprichters dat zelf, citerend uit een aan hen gerichte advocatenbrief. Die brieven kwamen ook met enige regelmaat, onder meer van Manon Thomas, Ruud de Wild en Wendy van Dijk.

Heel wat mensen kunnen meepraten over de verzengende invloed van deze zogenaamde shockblog. Zonder Geenstijl had u waarschijnlijk nooit gehoord van Joost Ravoo, Trudy Prins of Wim Heitinga. Zonder een Geenstijl-filmpje van Rutger Castricum was PvdA-minister Ella Vogelaar wellicht nooit afgetreden. En zonder Geenstijl waren Pim Fortuyn en Rachel Hazes geen Nederlander van het Jaar geworden, was “Wij van WC-eend” geen reclame van de eeuw en hadden we ook nooit een zakje Geenstijl Doritos kunnen opentrekken.

Geenstijl zal niet ieders vriend zijn, maar vriend en vijand zijn het er wel over eens dat dit het meest invloedrijke weblog van Nederland is. Qua bezoekersaantallen en relletjes, maar zeker ook vanwege de veel geïmiteerde schrijfstijl, waarin de moderne mix van sarcasme en straattaal heeft geleid tot nieuwe woorden als ‘reaguurder’, ‘bontkraagjes’ en ‘weggejorist’.

Sleutelfiguur achter dit ongekende blogsucces is mede-oprichter Dominique Weesie, op Geenstijl beter bekend onder zijn pseudoniem Fleischbaum. Weesie is mede verantwoordelijk voor het strakke format van de site, waar in al die jaren nauwelijks van is afgeweken. Als voormalig Telegraaf-journalist heeft hij een goede neus voor nieuws en controverse. Ook durft hij te innoveren: vanuit Geenstijl ging hij zelfs Hilversum bestormen, waar zijn geesteskind PowNed vorig jaar als gloednieuwe omroepvereniging werd toegelaten tot het Publieke Bestel. Formeel is het Geenstijl niet, maar met name het door Weesie gepresenteerde PowNews is een haarfijne doorvertaling van het Geenstijl-concept naar televisie.

Natuurlijk is er wat af te dingen op de harde koers van Geenstijl en Weesie. You love it or you hate it. Ook de jury van de Dutch Bloggies heeft jaren met dat dilemma geworsteld. Toch vinden we Dominique Weesie als belangrijkste representant van Geenstijl een onmiskenbare kandidaat voor de titel Blogger van het Decennium.”

Uiteindelijk ging de prijs dus ook naar Weesie. De andere vier genomineerden waren Electric Luna (van ‘lifelog’ Maanisch.com), Henk de Hooge (van techblog DutchCowboys.nl), Martine de Jong (10e.nl, Recensiekoning.nl) en Wim de Bie (Bieslog.vpro.nl). Criteria van de jury waren de mate van invloed en inspiratie die van deze personen uitgaat.

De jury vraagt ook aandacht voor twee eervolle vermeldingen: mannen die zelf niet per se toonaangevende bloggers zijn, maar wel een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse blogosfeer door software te bouwen die Nederlandse bloggers flink op weg heeft geholpen. Joris Leermakers bouwde in 2003 een blogsysteem op het domein Web-log.nl, dat zo populair werd dat Ilse Media het uiteindelijk kocht. Het staat symbool voor de verdere popularisering van blogs in Nederland. ‘Web-streepje-log’ gold als het systeem voor de gewone man (of vrouw), die weinig zin en tijd had om zelf allerlei technische capriolen uit te halen. De andere eervolle vermelding is voor Bob den Otter, die eind 2001 kwam met het openbare blogprogramma Pivot, dat een begrip werd voor bloggers van het eerste uur.

De uitreiking van de prijs was tevens de nieuwjaars- en afscheidsborrel van Stichting Dutch Bloggies. De zittende bestuursleden stoppen ermee, maar staan open voor derden die de prijs een herstart willen geven. Blog on!

Tags: , , ,

8 Responses to “Dutch Bloggies bekroont Dominique Weesie”

 1. Weensie.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Patrick Petersen, Jöran Maaswinkel, Menno Kooistra en anderen. Menno Kooistra heeft gezegd: Jesus f*cking christ! RT @JeroenMirck: [Blog] #DutchBloggies bekroont Dominique Weesie […]

 2. NuCash.nl Says:

  Nu wil hij er niks mee te maken hebben? Kwam zelf zijn prijs niet ophalen. Wat een arrogantie. Hij moet zijn roots niet vergeten.

 3. Dutch Bloggies: einde van een tijdperk Says:

  […] Een tijdperk zit erop: de Dutch Bloggies zijn na tien jaar gestopt. Maar wel met een Big Bang, want de media-aandacht voor onze laatste prijs was enorm. Erg leuk allemaal, maar het hoogtepunt was natuurlijk de uitreiking zelf. Hier dan eindelijk de beelden! […]

 4. Jeroen Mirck Says:

  Voorafgaand aan de uitreiking sprak Ambroos Wiegers (Professor Hoxha, eveneens ex-Geenstijl) zich bij WNL op Radio 1 uit over zijn oud-collega Weesie:
  http://www.radio1.nl/contents/25072-wat-is-de-blog-van-het-decennium

 5. Jeroen Mirck Says:

  Een columnist op About:blank vindt de uitverkiezing van Weesie maar niets. Hij vindt het zelfs een ‘kontkruipreflex’:
  “Ik zei nog: doe het niet. Maar de jury van de Dutch Bloggies heeft in haar (eigen)wijsheid besloten om tóch een ‘blogger van het decennium’ aan te wijzen. Dat werd Dominique Weesie, de oprichter van GeenStijl. Omdat het blog zo ‘invloedrijk’ is geweest voor de blogwereld in Nederland. Invloedrijk was het absoluut. Maar dan in negatieve zin. Het imago van het bloggen in Nederland is door deze blogger van het decennium voorgoed verpest.”

 6. Koefnoen p0wned PowNews Says:

  […] Treffende parodie van Koefnoen op PowNed-presentator (en Blogger van het Decennium) Dominique Weesie. “Vanavond in het PowNews een moslim die na de zoveelste tendentieuze treitervraag die irritante roze plofkap uit zijn gezicht slaat, waarna onze verslaggever zegt: doe eens normaal joh, ik mag toch wel gewoon een vraag stellen?” Met toegift. Priceless. […]

 7. Terugblik op het digitale jaar 2011 Says:

  […] 2011 was een jaar waarin er online nog veel meer gebeurde. Het begon in januari al met het einde van de Dutch Bloggies. Als juryvoorzitter mocht ik die weblogprijs zelf te grave dragen. Dat deed ik in de Haagse popzaal Paard van Troje, waar we de Blogger van het Decennium bekendmaakten. Alle vijf genomineerden waren aanwezig, dus ook Wim de Bie. Een hele eer om hem daar even te spreken. De winnaar had een frontsoldaat gestuurd: PowNed-verslaggever Rutger Castricum nam de prijs in ontvangst namens zijn baas Dominique Weesie, oprichter van Neerlands grootste weblog GeenStijl. En daarmee kwam er een einde aan tien jaar Dutch Bloggies. […]

 8. Mijn Moment 2011 Says:

  […] Hoewel er altijd kritiek is geweest op deze blogprijs (maar nu geldt: over de doden niets dan goeds), was dit slotfeest toch een memorabele avond. Alle genomineerden voor de afscheidsprijs Blogger van het Decennium waren er, dus zelfs jeugdheld Wim de Bie. Hoe anders was dat vier jaar eerder, toen Henk-Jan en ik allebei aanwezig waren bij de toenmalige uitreiking, maar winnaar ‘Bieslog’ schitterde door afwezigheid. Ditmaal was ik de juryvoorzitter en reikte de prijs uit aan Rutger Castricum, die hem zou doorgeven aan zijn baas bij PowNed, Dominique Weesie. Een prijs voor GeenStijl; het bleef nog lang onrustig in Den Haag. […]

Leave a Reply