De Ochtend: betalen op internet

Alweer bijna vijf maanden schuif ik als internet-expert aan bij het programma De Ochtend op Radio Noord-Holland. Soms geef ik commentaar op het nieuws, soms geef ik praktische tips. In dat laatste geval voel ik me altijd een beetje de huisarts die zijn patiënt adviseert om meer te gaan sporten. Vandaag hadden presentator Arjan Burggraaf en ik het over kopen en betalen op internet. Hier de wijze raad van uw webdokter.

Kopen via internet groeit jaar in jaar uit, maar toch vinden sommige mensen het nog steeds een enge gedachte. Daarom hier een paar praktische tips. Bij transacties via internet, bijvoorbeeld met de creditcard, moet u er op letten dat dit binnen een beveiligde omgeving gebeurt. Op internet is hiervoor het SSL-protocol (Secure Sockets Layer) in gebruik, dat gegevens gecodeerd verstuurt. Iemand die de versleutelde en onleesbare gegevens onderschept, kan die moeilijk gebruiken.

Hoe weet je of een website met SSL is beveiligd? Dat kun je op twee manieren zien. Ten eerste begint het internetadres met ‘https’ in plaats van ‘http’. Daarnaast staat er onder in de menubalk van de internetbrowser een hangslotje (Internet Explorer, Firefox) of sleuteltje (Netscape).

Laat ik ook even de belangrijkste betaalvormen voor internet op een rij zetten:

 1. iDEAL. De digitale betaalstandaard, waar alle grote Nederlandse banken aan meedoen. Het is in feite digitaal pinnen: de betaling is direct van uw rekening afgeschreven op de rekening van de winkel. iDEAL is net zo veilig als internetbankieren.
 2. Creditcard. OK, zo’n kaart kost geld, maar zeker bij buitenlandse transacties is het een must. Op beveiligde sites kan u weinig gebeuren. Naast de SSL-beveiliging zijn webwinkels verplicht om als extra beveliging naar je CVC-code te vragen. Creditcard-maatschappijen verzekeren op hun beurt als uw aankopen.
 3. Internetbankieren. Veilig betalen via je eigen online bank- of girorekening is natuurlijk ook een optie. Veiliger kan haast niet, zolamng u maar niet in phishing-mails trapt (de ‘bank’ die zogenaamd je wachtwoord wil controleren).
 4. PayPal (onderdeel van eBay) is een online betaalservice waarmee u op eBay en in andere online winkels kunt betalen. Maar u kan met PayPal ook online geld overmaken naar familie en vrienden, of ontvangen. PayPal heeft wereldwijd ruim 150 miljoen rekeningen. Zowel een rekening openen als ermee betalen is gratis.
 5. Wallie-card. Zelf geen ervaringen mee, maar gelezen op Vergelijk.nl: een prepaid kaart die te koop is bij benzinestations, boekenwinkels, tabakszaken of buurtwinkels. Dat gebeurt anoniem, dus u hoeft nergens persoonlijke gegevens achter te laten. De webwinkel waar u iets wilt kopen, moet echter wel aangesloten zijn op Wallie.

Tot zover de belangrijkste betaalvormen op internet. Ook op de website van Thuiswinkel.org vindt u informatie over online kopen en betalen. Heeft de webwinkel waar u wilt kopen het keurmerk Thuiswinkel Waarborg? Dan gebruiken de winkels de voorwaarden die zijn gemaakt in overleg met de Consumentenbond. Bovendien is de webwinkel dan aangesloten bij een geschillencommissie.

Tot zover het thema ‘betalen op internet’. In de uitzending van vandaag had ik het ook even over Wikipedia (dat tien jaar bestaat) en over de Website of the Year: dat is de korte interactieve film ‘The Wilderness Downtown’ waarmee rockband Arcade Fire zijn nieuwe album promoot. Technisch kanp gemaakt, maar vooral goed te bekijken via de browser Google Chrome. Want qua techniek blijft internet in ontwikkeling.

Betalen op internet stond deze maandag centraal in de internetrubriek van Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “De Ochtend: betalen op internet”

 1. Robert Lewandowski Says:

  Wat betalen via het net betreft heb ik nooit is raars meegemaakt – let’s keep it that way. Wat aankopen doen via het internet betreft hebben veel e-shops mij afgelopen periode teleurgesteld door een lange levertijd (op de site stond één dag, dat werd 2-3 weken). Een nadeel van online kopen is dat je vaak vooruit betaalt.

  Heb je nog geen ervaring met een bepaalde winkel, onderzoek dan de volgende dingen:
  – Hoe gaan ze om met retouren?
  – Hoe kun je je bestelling annuleren?
  – Hoe lang duurt het voordat je je geld terug hebt?
  – Zijn ze goed bereikbaar? (Bel ze eens op met een vraag / stuur een e-mail)
  – Hebben zij ook een fysieke winkel?

  Op websites zoals http://tweakers.net/pricewatch/ kun je de ervaringen van anderen bekijken met een bepaalde winkel.

 2. Jeroen Mirck Says:

  Goede aanvulling, Robert. Voor transacties in het Marktplaats/eBay-circuit geldt de vuistregel: gewoon logisch nadenken. Boezemt een aanbod, site of handelaar weinig vertrouwen in, doe er dan geen zaken mee. Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook. ;)

Leave a Reply