Suske en Wiske bestaan 65 jaar

Feest bij onze zuiderburen: de strip Suske & Wiske bestaat vandaag exact 65 jaar. Een indrukwekkende periode, waarin meer dan 200 miljoen exemplaren van reeks over de toonbank gingen. In tegenstelling tot dat andere stripidool Kuifje verschijnen er nog steeds jaarlijks meerdere albums. Het feestalbum heet ‘De stuivende stad’ en ging speciaal voor de gelegenheid vergezeld van een iPhone- en iPad-app.

Er is veel geschreven over de ontwikkeling die de stripreeks Suske & Wiske door de jaren heen heeft doorgemaakt. Modernisering kon niet uitblijven, maar werd niet onverdeeld positief opgepakt door de fans. Het kostte Marc Verhaegen zelfs de kop, de man die de derde ‘officiële’ tekenaar van de strip had moeten worden na geestelijk vader Willy Vandersteen en diens opvolger Paul Geerts.

Het huidige duo Luc Morjaeu (tekeningen) en Peter van Gucht (tekst) speelt meer op safe, al durfden ze het wel aan om Wiske lange blonde manen te geven — geen verbetering trouwens. Verder gaat het gerucht dat ze Lambiek en Sidonia binnenkort laten zoenen, maar dat geloof ik pas als ik het zie.

Het nieuwe album ‘De stuivende stad’, nummer 311 uit de reeks, speelt in Antwerpen, de stad waar het 65 jaar geleden allemaal begon. Indertijd stond Wiske (nog gewoon met strikje in het haar) enkeldiep in de Schelde te vissen, nu opent de strip met de rivier bij nacht. Niet toevallig duikt een oude bekende uit dat eerste album, ‘Het eiland Amoras’, weer op: het spook Sus Antigoon, de grootvader van Suske. Hij weet hoe het heldenduo Antwerpen moet redden van de ondergang die een andere oudgediende, de Zwarte Madam, met haar hervonden toverkrachten over de stad heeft afgeroepen.

Na de nodige achtervolgingen en vechtpartijen (met de immer ijzersterke Jerom) komt het natuurlijk allemaal goed, maar dat zal niemand verrassen. Het aardige van dit nieuwe album is dat de makers zich inlaten met politiek. Lambiek, gestoken in een bruin streepjespak, loopt met megafoon en flyers door de stad om verkozen te worden tot burgemeester van Antwerpen. Voer voor veel grappen over het opportunisme van de hedendaagse politiek. Of zoals Lambiek het zelf zegt:

“Ik heb besloten om mee te doen aan de verkiezingen in Antwerpen, met mijn eigen partij L.A.M.B.I.K., oftewel Lambik Aan de Macht Bij Iedere Kiezing! Belastingen moeten fiscaal aftrekbaar worden! Het fileprobleem oplossen door de files honderd per uur te laten rijden! (…) Ach, principes zijn als haren: je mag er veel verliezen, zolang je de principes die je het best kan gebruiken maar overhoudt.”

Lambiek wisselt zijn principes in voor het burgemeesterschap, maar dat loopt uiteraard verkeerd af. Vermakelijk is de scene dat hij Suske en Wiske als plakploeg de stad in stuurt, terwijl hij zelf naar de kroeg gaat “om het contact met de gewone man te onderhouden.”

‘De stuivende stad’ is uiteraard verre van het beste album uit de jubilerende stripreeks. Maar welk album is dat wel? De Vlaamse krant Het Nieuwsblad organiseerde een online verkiezing, maar aangezien niet iedereen daar wil inloggen, heb ik hem ook op Facebook gezet. Titels die daar genoemd worden zijn onder meer ‘De poenschepper’, ‘Tuf-Tuf-Club’ en ‘De bokkerijders’. Zelf herlees ik graag ‘Het Spaanse spook’. Wat is jouw favoriet?

Tags: , , , ,

4 Responses to “Suske en Wiske bestaan 65 jaar”

 1. Spems Says:

  Mijn favorieten zijn ‘De koperen knullen’, ‘De briesende bruid’, ‘De poenschepper’, ‘De stalen bloempot’ en met stip op 1: ‘De wolkeneters’.

  Eigenlijk vind ik ze allemaal leuk. De strip is zeker moderner geworden maar zo slecht is dat nog helemaal niet. Als dat een manier is om de jongere generatie te bereiken dat ze de strip blijven lezen, lijkt me zoiets prima. Tenslotte blijven Suske en Wiske gewoon Suske en Wiske en zullen nieuwe fans echt de oude strips wel gaan lezen. :-)

 2. Jeroen Mirck Says:

  Leuk lijstje, Emma. Ook ik zou er vele kunnen noemen, van ‘De bronzen sleutel’ (of eigenlijk alles uit de Blauwe Reeks) tot ‘De dulle griet’.

 3. Topsy.com Says:

  Reacties op dit blogartikel via Twitter:

  @Ecluse: Als 11-jarige vloog ik dagelijks naar de brievenbus, om in de krant ‘Amoras’ te lezen. Schanulleke heette toen nog Schalulleke.

  @Spems: AARGH! ik ben de helft van de mooie strips vergeten te zeggen: ‘De regenboogprinses’ is ook één van m’n favo’s.

  @Leesmapman: Eentje uit de blauwe reeks: ‘De schat van Beersel.’

 4. Eugene Says:

  Mijn favorieten:

  De Apenkermis en de Zwarte Madam!

Leave a Reply