Moet ik elke dag bloggen?

Een bekende mythe onder bloggers is dat ze echt iedere dag een stukje moeten schrijven op hun blog. Dan ben je immers pas echt een blogger, een diehard. Een paar maanden geleden zette Ernst-Jan Pfauth, auteur van Sex, Blogs & Rock-‘n-Roll, er weer een boom over op: “Keer op keer heb ik het gezegd. In collegezalen en conferentiehallen. Met m’n grote mond. ‘Als je echt een populaire blog wil, moet je elke dag schrijven.’ Makkelijker gezegd dan gedaan, denk ik nu. Toen was bloggen mijn fulltime baan.” Toch schreef Pfauth het op en staat hij er nog steeds achter: als je echt invloedrijk wil zijn als blogger, outblog everyone!

Zelf reageerde ik ook op die discussie. Ik vertelde dat het vroeger ook voor mij als journalist/blogger een peuleschil was om dagelijks meerdere stukken te bloggen. Inderdaad: outblog everyone! Toch heb ik dat dwingende gevoel om elke dag iets te moeten schrijven in de loop der jaren bewust losgelaten. Risico is namelijk dat het ten koste gaat van de kwaliteit van wat je schrijft.

“De laatste jaren merk ik dat ik voor mijn persoonlijke blog bewust kies voor het credo: minder is meer. Dus als ik eens een dag geen goed verhaal of idee heb, dan doe ik geen blog. Zelfs al heb ik tijd. Kwaliteit boven kwantiteit. Maar ja, je bent blogger of je bent het niet, dus betekent dat een frequentie van minimaal eens per twee dagen. En het percentage kruipt alweer omhoog… Dagelijks heb ik nooit als een verplichting gezien voor een individuele blog. Er zijn er ook teveel: zelfs je grootste fans hebben niet alle tijd om dat allemaal te lezen. En o ja: op vakantie in wifi-loze gebieden denk ik: fuck that blog. Dan doen mijn lezers het maar even zonder mij. That’s outblogging yourself.”

Ik sta in die houding niet alleen, al was het maar omdat de meeste bloggers hun site niet dagelijks verversen. En dan wil ik het niet eens hebben over de miljoenen spookblogs wereldwijd: verreweg de meeste publiek beschikbare blogs zijn gestaakte blogs. Hoewel ik het nu wil hebben over blogs die nog wel actief zijn, zeggen die miljoenen spookblogs toch wel iets over hoe moeilijk het is een blog vol te houden.

Begrijp me goed: ik blog graag. En vaak. Soms zelfs bijna dagelijks. Het maximum op dit weblog zijn twintig stukken in een maand. Maar dat is nog altijd lang niet dagelijks. Daarom ga ik deze maand met mezelf een uitdaging aan: ik ga in december 2010 elke dag iets bloggen op JeroenMirck.nl. Ook als ik even helemaal niets meer weet. Gewoon om te kijken hoe dat ook alweer voelt, de gedachte dat je elke dag iets moet schrijven.

Een zelfopgelegde verplichting dus, want blogregels bestaan niet. Ik leg het mijzelf op vanwege mijn passie om te schrijven, om te delen. Geen idee wat het me brengt, dat zullen de komende vier weken leren. Op 1 januari 2011 maak ik de balans op, uiteraard in blogvorm. Tot die tijd kun je me scherp houden door te reageren. Blog on!

Tags: , , , , , ,

14 Responses to “Moet ik elke dag bloggen?”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […] Elke dag bloggen?

 2. Peter Güldenpfennig Says:

  Het klinkt misschien tragisch maar ik heb al moeite om maandelijks een stukkie te bloggen. Het hangt ook helemaal van het thema van je blog af, of je op het moment iets zinnigs te melden hebt enzovoort. Kleine blurbs en dergelijke post ik sneller op Twitter of Tumblr dan dat ik het als blog-post post. Ik heb wel iets te zeggen maar niet elke dag (hoewel ik dat wel graag zou willen). Tijd speelt ook nog een rol. Jammer eigenlijk.

 3. Jooper Says:

  Ik kom toch vaker op blogs van mensen die alleen posten als ze iets te melden hebben dan op blogs van figuren die iedere scheet online gooien. Als je een paar keer op rij iets totaal niet-boeiends post omdat het nou eenmaal moet raak je geheid lezers kwijt. Altijd kwaliteit boven kwantiteit dus.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Jooper: De uitdaging die ik met mezelf aan ga, is dan ook dat de kwaliteit er niet onder mag lijden.

  @Peter: De frequentie die je kiest hangt natuurlijk volledig af van de tijd die je hebt, het onderwerp dat je kiest en de eisen die je jezelf oplegt. Zelf zie ik de discussie op blogs verschuiven naar ‘mentions’ op Twitter en ‘likes’ op Facebook, waardoor je zelf ook meer geneigd bent om daar het gesprek aan te gaan. Wat vroeger korte blogposts waren, zoals leuke linkjes of filmpjes, zet ik tegenwoordig vaak liever op die netwerken dan dat ik ze zonder verhaal eromheen op mijn blog zet. Is dat verhaal er wel, dan vind ik dat voldoende toegevoegde waarde om het op mijn blog te zetten.

  Dit experiment om weer dagelijks te gaan bloggen is bedoeld om te kijken welke rol mijn blog nu eigenlijk speelt temidden van al die andere sociale media. Wanneer zet je iets op Twitter en wanneer op je blog? Het is niet mijn bedoeling om nu maar gewoon verlengde tweets te gaan publiceren. Maar waar het wel toe leidt, weet ik nog niet. Dat is het leuke van dit experiment. Ga ik anders bloggen als ik dat weer dagelijks doe? Word ik wellicht persoonlijker, ontstaat er meer interactie? Dat zal deze maand leren.

 5. Rob Doms Says:

  Twee onderwerpen heb je op deze manier al te pakken. Deze aankondiging en de laatste concluderende bijdrage. Een moment van ontbrekende inspiratie kan opgevuld worden met een tussenstand van het onderzoek. Eén of twee keer kom je daar wel mee weg. Ik kijk uit naar die 27 andere dagen!

 6. Michael Minneboo Says:

  Succes, Jeroen! Volgens mij is het wel te doen een maand achter elkaar elke dag bloggen. Ik heb het een tijdje bijna per ongeluk gedaan, met bijna iedere dag een blogpost. Voorlopig zit je goed op schema. :)

 7. Steeph Says:

  Het ligt er een beetje aan. Om jezelf op de kaart te zetten (als solo blogger) moet je wel dagelijks iets doen. En zeker nu moet je dat een jaartje volhouden wil je een beetje publiek hebben opgebouwd. Heb je eenmaal een reputatie (en sta je in lijstjes en heb je een google page rank etc…) kan het tempo wel omlaag.
  Maar ik denk wel dat dan de groei (in publiek) ook navenant afneemt. Dus het ligt er maar aan wat je doel is.

  Als je een groepsblog bent, is het verlagen van het tempo overigens direct zichtbaar in de statistiek. Van 6 stevige posts per dag te zakken naar 2 matig, een paar dagen lang, zorgt ervoor dat je snel 30% van je publiek kwijt bent. Zie die maar weer terug te krijgen als het te lang duurt.
  Uit het oog uit het hart.

 8. JeroenMirck.nl » Blogpijn Says:

  […] Vincent Mirck mailde me deze tekst toen hij las dat ik de uitdaging met mezelf was aangegaan om een maand lang elke dag te bloggen. “Wie weet heb je een keer een dag geen inspiratie. Haha, dan mag je dit gedichtje nog eens in acht nemen of herpubliceren.” Vandaag had ik de hele dag mensen over de vloer om mijn verjaardag te vieren. Niet echt tijd om te bloggen, dus zet ik vandaag ‘Blogpijn’ in als joker. Dank, Vince! […]

 9. Een dag niet geblogd… » Michael Minneboo Says:

  […] Een dag niet geblogd, is toch een dag geleefd. Dat twitterde ik deze week. De laatste tijd komt het woord bloggen vaak voor in mijn twittertijdlijn. Het houdt mensen bezig. Iedereen blogt met een eigen frequentie. Jeroen Mirck kondigde op 5 december aan dat hij besloten had de gehele maand elke dag te gaan bloggen. Een oud credo dat veel oerbloggers wellicht nog steeds aanhangen is immers dat je vaak tot iedere dag moet bloggen als je toonaangevend wil zijn. Een idee wat ik overigens niet aanhang. Je moet bloggen wanneer je er zin in hebt. […]

 10. Jeroen Mirck Says:

  Even reageren op de blogpost van Michael Minneboo:

  Voor alle duidelijkheid licht ik graag mijn blogactie nog even nader toe. Het is een experiment om te kijken hoe het is om ‘klassiek’ elke dag iets te bloggen. De grondhouding van zowel Michael als mij is dat we vinden dat een individuele blogger alleen moet bloggen als hij daar zin in heeft. Niemand verplicht je om dat koste wat kost elke dag te doen. Juist daarom is het interessant om jezelf eens een maand zo’n verplichting op te leggen, om te kijken wat er gebeurt. Verplichting is trouwens een relatief begrip, want ik vind bloggen juist heel erg leuk om te doen. Wel neem ik na deze maand, net als Michael trouwens, even een time-out!

 11. JeroenMirck.nl » Mijn jaar 2010 (volgens Facebook) Says:

  […] Op tweederde van de maand kan ik je zeggen dat weer echt dagelijks bloggen absoluut leuk is: ik voel me heel erg verbonden met mijn blog, probeer er echt elke dag iets bijzonders van te maken. En het levert ook extra publiek op, en extra reacties. Dat is een stimulans. Waarmee niet gezegd is dat ik deze frequentie vast ga houden. Al was het maar omdat ik in januari vermoedelijk even op een korte vakantie ga. […]

 12. JeroenMirck.nl » Gestopt met bloggen Says:

  […] Een weblog starten is zo gedaan, een weblog langdurig volhouden is een heel ander verhaal. Stoppen met bloggen ligt soms op de loer. Menig blogger verliest na verloop van tijd zijn enthousiasme of motivatie, terwijl ook tijdgebrek vaak een rol speelt. Writer’s Block wordt soms Writer’s Blog of Blogger’s Block. Wat gaat er door het hoofd van zo’n blogger heen? […] Dit artikel verscheen al enige tijd eerder op het weblog Nieuwe Media. In het kader van mijn actie #ElkeDagBloggen herplaats ik het in gewijzigde vorm. […]

 13. JeroenMirck.nl » Elke Dag Bloggen Says:

  […] Het zit er nu officieel op: mijn actie #ElkeDagBloggen. Een hele maand lang heb ik me aan het aloude bloggersadagium gehouden: trouw elke dag een blogpost schrijven. Dat gebeurt tegenwoordig steeds minder vaak, omdat veel bloggers ook gewoon nog een drukke baan of jong gezin hebben. Of beide. En dat gaat natuurlijk voor. Bovendien is het ‘snelle werk’ deels verschoven naar andere sociale media als Twitter en Facebook. Om mezelf te testen ben ik de uitdaging aangegaan om dagelijks een volwaardige posting te produceren. Ik was benieuwd waar ik tegenaan zou lopen: tijdgebrek, writer’s block of zelfs desinteresse? Zou ik anders gaan schrijven? Andere onderwerpen aanroeren? Persoonlijker worden of juist zakelijker? […]

 14. Jeroen Mirck Says:

  Gelezen op de website over de Blogparel:

  Iamzero trekt zich niets aan van wat Jeroen Mirck vorig jaar de ‘mythe onder bloggers’ noemde: “echt iedere dag een stukje moeten schrijven op hun blog. Dan ben je immers pas echt een blogger, een diehard”. Mirck ging het weer eens proberen, om te zien of het zijn bloggen zou veranderen en knalde een maand lang elke dag een blogje on-line. Het enige dat er veranderde was dat de inhoud iets persoonlijker werd. “Wie meer schrijft, deelt natuurlijk ook meer over zichzelf”, schreef Jeroen Mirck.

Leave a Reply