Lokale politiek: criminelen en cowboys

De algemene beschouwingen zorgen altijd voor wat extra politiek vuurwerk, ook op lokaal niveau. Gisteren spraken de fracties in de deelraad van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West zich uit over de begroting voor komend jaar. En passant werd de PVV een bende criminelen genoemd en kreeg een wethouder het verwijt dat hij ‘op zijn luie reet’ bleef zitten. Kortom: het was gezellig!

Het vuurtje werd aangestoken door fractieleider Avni Turgut van GroenLinks, die van leer trok tegen het huidige kabinet VVD-CDA dat met gedoogsteun van Geert Wilders (PVV) keihard aan het bezuinigen is geslagen. Dat beviel Turgut bepaald niet:

“Met steun van fraudeurs, criminelen, bedriegers, haatzaaiers, belastingontduikers, ontuchtplegers, kortom: een groep ‘bandieten’ wil dit gedoogkabinet de meest harde en asociale maatregelen ooit doorvoeren. Nooit eerder sinds de invoering van het stelsel van stadsdelen werden de burgers in Nieuw-West zo hard geconfronteerd met onzekerheden en uitzichtloosheid. Nederland staat aan de vooravond van een strenge winter!”

VVD-fractieleider Michel Tromp maakte zich er eerst nog met een grapje van af (“Ik zal alle complimenten aan het adres van dit kabinet doorgeven aan onze premier”), maar koos niet veel later de aanval richting GroenLinks. Ook de PvdA moest het ontgelden bij Tromp: “Zet drie PvdA’ers bij elkaar en je hebt een milieuvergunning nodig vanwege de zuurgraad.” Het waren de klassieke botsingen tussen oppositie- (VVD) en coalitiepartijen (PvdA, GroenLinks). Er zouden meer aanvaringen volgen.

De lokale partij BNW’81 had het traditiegetrouw weer eens gemunt op D66, dat volgens BNW-woordvoerder Gerard Molewijk zichzelf tegenspreekt op “haar website WikiLeaks ’66“. De andere lokale partij, Tulpen voor Amsterdam, was hard voor de PvdA (waar de partij ooit zelf uit is gestapt) en voor GroenLinks-wethouder Paulus de Wilt. Die bleef volgens Tulpen-raadslid Jan Engel “op zijn luie reet” zitten en kreeg het verwijt niet te willen bezuinigen op cultuur. De Wilt op zijn beurt noemde dat een leugen. Engel lanceerde daarnaast een bijnaam voor stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud: “Na Ahmed Marcouch als sheriff van Slotervaart hebben we nu de cowboy van Nieuw-West.”

Ging het ook nog over de inhoud? Jawel hoor. Alle partijen spraken hun bezorgdheid uit over de zware bezuinigingen die zich aandienen in het stadsdeel. In 2014 wil het Dagelijks Bestuur, bestaande uit PvdA, GroenLinks en D66, liefst 20 miljoen bezuinigd hebben. In het bestuursprogramma is daar in grote lijnen richting aan gegeven. Komende week spreekt de deelraad over zo’n zeventig (!) moties die vooral te maken hebben met het ontzien van allerlei bedreigde beleidsterreinen, diensten en projecten.

Dit artikel verscheen ook op weblog Amsterdam Centraal.

Tags: , , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Lokale politiek: criminelen en cowboys”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […] Debat GroenLinks vs. VVD in @NieuwWest: “Kabinet bezuinigt met steun van criminelen, haatzaaiers en ontuchtplegers!”

 2. JeroenMirck.nl » Nederlander van het Jaar Says:

  […] “Waardering is zeker ook op haar plaats voor al die minder bekende leden van gemeenteraden en Provinciale Staten en al die wethouders en gedeputeerden die, terwijl de rest van de Nederlanders thuis op de bank naar Goede Tijden, Slechte Tijden zit te kijken voor een tamelijk bescheiden vergoeding nadenken en vergaderen over de riolering, de plaatselijke schouwburg, de provinciale wegen en andere zaken van publiek belang. Deze politici zijn de ruggegraat van de democratie. Een ruggegraat die het in 2010 extra zwaar te verduren had. Een jaar waarin een gemeenteraadslid werd mishandeld vanwege zijn kritiek op de hennepteelt, een Kamerlid voor de rechter moest verschijnen omdat hij een religie kritiseerde en het aantal bedreigingen en beledigingen aan het adres van politici een hoogtepunt bereikte.” […]

 3. Branko Collin Says:

  En passant werd de PVV een bende criminelen genoemd

  Werden er ook werkwoorden gebruikt? Was er een agenda? Werd er vergaderd in een ruimte met een plafond? Had minstens een van de sprekers tegelijkertijd longen in en een onderbroek aan?

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Branko: De waarheid moet gezegd kunnen worden, maar in de setting van een Amsterdamse deelraad was dit wellicht wat off-topic. :)

 5. Woelig jaar voor politiek Amsterdam Says:

  […] Het politieke reces is aangebroken. De laatste raadsvergadering van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West moest over twee lange avonden worden uitgesmeerd om alle circa 80 (!) moties en amendementen over de begroting van het stadsdeel te behandelen en erover te stemmen, maar woensdag na middernacht hamerde raadsvoorzitter Edward Vos iedereen eindelijk richting kerstreces. Terugblik op het eerste politieke jaar van fusiestadsdeel Nieuw-West — en op de rest van Amsterdam. […]

 6. Donkere wolken boven Nieuw-West Says:

  […] Donkere wolken pakken samen boven Amsterdam Nieuw-West. Het stadsdeel erkende in de raadsvergadering van 13 juli dat het ‘in zwaar financieel weer terecht is gekomen’. Volgens oppositiepartij VVD moet Nieuw-West rekenen op een tegenvaller van 16 miljoen euro, stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud noemde dat ‘dagkoersen’ en ‘niet gevalideerde cijfers’. […]

Leave a Reply