Help WikiLeaks, free Julian Assange!

Het lijkt op een slechte film. Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, is vandaag in Londen gearresteerd. Aanleiding: twee aanrandingen die eerder terzijde werden geschoven vanwege te weinig bewijs. De werkelijke reden is niet moeilijk te raden: overheden wereldwijd willen deze voorvechter van politieke transparantie de mond snoeren. Ze noemen hem een een terrorist, zeggen hardop dat hij dood moet en lijken nu de strijd zowaar te gaan winnen.

Dankzij WikiLeaks (klik hier en refresh de pagina) weten we welke kwalijke praktijken diverse overheden erop nahouden, ook bevriende naties in de westerse wereld. Schokkend was de onthulling van videobeelden van VN-soldaten die in Irak moedwillig op burgerdoelen schoten. Nu is er Cablegate: het uitlekken van 250.000 diplomatieke stukken, die veelzeggend zijn over de wijze waarop de VS met zijn bondgenoten omgaat. Dat is informatie die sommige regeringsleiders liever niet openbaar zien worden. Prachtig werk dus, een aanvulling op wat media doen.

Je zou dus denken dat ieder weldenkend mens er schande van spreekt dat WikiLeaks aan alle kanten wordt tegengewerkt, tot aan het sluiten van de site door providers en het blokkeren van de bankrekeningen van Assange aan toe. Maar nee, sommigen beklagen zich over soldaten die nu in gevaar zijn in landen als Irak en Afghanistan, alsof die soldaten daar nog geen gevaar liepen. En alsof dat de schuld is van Assange.

WikiLeaks is een voorvechter van persvrijheid, van het vrije woord. Eenieder die internet bejubelt als nieuwe vorm van transparante communicatie tussen overheden, bedrijven en burgers, kan toch niet om WikiLeaks heen. Dat blijkt ook, want zelfs de verklaarde vijanden Joop.nl en Geenstijl steunen de strijd van Assange onomwonden. Sites als PowNed en (sinds vandaag) de VPRO bieden ‘mirrors’ aan van de Wikipedia-site, die onder vuur ligt van hackers en onwillige providers.

Er is zelfs een petitie om de oprichter van WikiLeaks politiek asiel aan te bieden in Nederland, al is het door zijn arrestatie daarvoor inmiddels te laat. Ook politici roeren zich, zoals Europarlementariër Marietje Schaake (D66) die het gedrag jegens Assange vergelijkt het praktijken in klassieke dictaturen.

Wat gaat er met Assange gebeuren? Dat is ongewis. Ook in gevangenschap is het niet ondenkbaar dat de man achter WikiLeads moet vrezen voor zijn leven. Dit is geen zaak die draait om verkrachting of aanranding, dit in een keiharde mondiale strijd tegen Wikileaks. En wat mij betreft tegen de vrijheid van informatie op internet.

Tags: , , ,

9 Responses to “Help WikiLeaks, free Julian Assange!”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Ronald Verhaaf […] Blog @JeroenMirck: Help WikiLeaks, free Julian Assange!

 2. Jabir Says:

  Erg leuk om te zien hoe netizens van heel verschillend pluimage gemeenschappelijk optrekken.

 3. Michael Minneboo Says:

  Ik ben heel benieuwd hoe deze strijd om informatievrijheid gaat aflopen. Overheden houden de zaken graag binnenshuis, terwijl de burger in principe eigenaar is van wat de overheid produceert. Openheid is een belangrijk goed. In het tijdperk waarin er steeds meer gepleit wordt om het internet op slot te doen, is een site als WikiLeaks verschrikkelijk belangrijk. Ik heb uiteraard de petitie getekend – voor de arrestatie.

 4. Arjen Jongeling Says:

  Vrijheden staan vaak haaks op elkaar. Vrijheid van meningsuiting versus haatzaaien, vrijheid van informatie versus staatsveiligheid. De kloof tussen burger en overheid wordt voor een groot deel veroorzaakt door journalisten die ter meerdere eer en glorie van zichzelf allerlei spectaculaire beeldvormingen opwekken. Als hun artikel maar gelezen wordt, als hun medium maar geconsumeerd wordt. De schoorsteen moet roken.

  Het gevaar van Wikileaks is dat het geen journalistieke club is. Ze wegen geen belangen af (informatie versus veiligheid) en duiden de gelekte informatie ook niet. Dus gaat Jan en Alleman die zich journalist noemt op zijn eigen manier mee aan de haal. Een voorbeeld is dit artikel. De beschieting van de Iraakse burgers was een verschrikkelijk incident maar de duiding in dit artikel is dat het staande praktijk is dat Amerikaanse soldaten moedwillig onschuldigen neermaaien. Wikileaks biedt de informatie in ruwe vorm aan en iedereen kan er de onzin van maken die hij wil. Als de nieuwsconsument maar dagelijks met dit soort verdraaiingen wordt geconfronteerd dan gaat hij vanzelf geloven dat de overheid het op hem gemunt heeft. Tot chemtrails aan toe.

 5. Yvonne Says:

  Ik wil iets doen, maar wat? Meepraten oké, maar er wordt al genoeg gepraat en ik ben het met vele anderen eens dat het hier om een ommekeer gaat.
  Zoals al is gezegd willen de overheden steeds meer van de burger weten en alles onder het mom van veiligheid. Zelfs mijn paarden, geiten en schapen die ik als hobbydieren heb, moeten gechipt worden. En waarom?
  Nog even en dan zijn mijn kinderen aan de beurt.
  Maar wanneer wij iets van de overheden willen weten en wat ze bv met ons belastinggeld doen, dan gaan deuren dicht.
  En juist de burger heeft het recht om te weten wat de mensen die ons, zogenaamd, vertegenwoordigen doen.
  In de The United States Declaration of Independence, samengesteld door vooral George Washington, Thomas Jefferson enz., staan de plichten van overheden naar de burger en de vrijheid van meningsuiting als belangrijkste vermeld.
  Maar aan deze Declaration is ook meegewerkt door generaal Markies de Lafayette, medevechter in de onafhankelijkheidsoorlog naast Washington en een van de laatste grote vrijheidsstrijders van Europa. Hij wilde deze grondwet ook in laten voeren in Frankrijk. Helaas moesten er eerst bloedige revoluties aan vooraf gaan.
  Maar zijn ideeën hebben alle burgers in Europa beïnvloed en één voor één vielen de absolute monarchieën in Europa.
  Helaas worden langzaam en bijna ongemerkt onze rechten weer afgenomen.
  En deze agressieve aanval op WikiLeaks en Julian Assange, en ook de Amerikaanse soldaat Bradley Manning, vind ik een schokkende ontwikkeling.
  Wat kan ik, als enkele persoon, doen om tegen deze grove vorm van aanval op vrijheid te protesteren?
  Wat kunnen wij allen doen?

 6. Ivan Says:

  go wikileaks laten we met zijn allen vechten tegen de geheimen van de regeringen.lets fight against the system!!!!!111

 7. JeroenMirck.nl » Invloedrijk op internet Says:

  […] Wie is er invloedrijk op internet? TIME koos Mark Zuckerberg (Facebook) tot Person of the Year, The Financial Times zet zijn geld op Apple-topman Steve Jobs. Ondertussen vindt het activistische deel van het internetpubliek dat die verkiezingen maar één winnaar kunnen hebben: de gearresteerde Julian Assange van Wikileaks. […]

 8. Gwen Boubet Says:

  You guys think Assange will come with more exciting news? Or is the lawsuit against him all he can handle at this time? G.

 9. JeroenMirck.nl » VS vordert Twitter-data Rop Gonggrijp Says:

  […] De Amerikaanse Justitie heeft via een gerechtelijk dwangbevel de gegevens van het Twitter-account van XS4all-oprichter en hacker Rop Gonggrijp gevorderd. Het gaat daarbij om onderzoek naar Wikileaks, meldt Webwereld. Gonggrijp schrijft over de vordering op zijn blog. Eerder werd duidelijk dat ook de informatie van het Twitter-account van de IJslandse parlementariër Birgitta Jónsdóttir is opgeësit. Zij was in het verleden vrijwilliger voor Wikileaks en heeft zich ingezet voor verregaande wetgeving rond persvrijheid en bescherming van klokkenluiders. Naast de informatie over Gonggrijp en Jónsdóttir zijn in ieder geval ook de gegevens gevorderd van Jacob Applebaum, bekend van het Tor Project dat anonimiteit op internet mogelijk maakt. […]

Leave a Reply