De Ochtend: iedereen aan de smartphone?

2010 was het jaar dat Nederland massaal overstapte op de smartphone, het mobieltje met internet en tal van andere extra mogelijkheden. Laat ik niet overdrijven: lang niet iedereen in ons land heeft er inmiddels eentje, maar het aantal gebruikers zal de komende jaren nog wel flink gaan groeien. De onderzoekers van GfK hebben berekend dat er dit jaar straks meer dan 2 miljoen smartphones zijn aangeschaft, waardoor Nederland in totaal 3,3 miljoen gebruikers van deze gadgets telt. Meer dan de helft van deze bellers heeft een abonnement afgesloten en maakt dus ook gebruik van mobiel internet.

In het verlengde van het verkooprecord van de smartphones (met name de iPhone en diverse Android-toestellen, waaronder HTC Legend en de Blackberry) ligt ook het succes voor veel makers van mobiele applicaties. Volgens analisten is het aantal gedownloade apps dit jaar gegroeid naar bijna 11 miljard, maar dat aantal gaat de komende jaren nog explosief stijgen. In 2014 zal het aantal downloads zeven keer zo groot zijn als nu, zo voorspellen de onderzoekers van IDC.

In Nederland zijn vooral programma’s populair waarmee gratis kan worden ge-sms’t, zoals Pingchat! en WhatsApp. Dat blijkt uit de lijsten van meest gedownloade apps die marktonderzoeker Distimo vrijdag heeft samengesteld voor het NOS Journaal. Ook games scoren goed. Populaire spellen voor de iPhone zijn Angry Birds en Doodle Jump.

Toch zijn internet en bellen niet altijd een zaligmakende combinatie. Zo had de eerder nog door mij bejubelde online beldienst Skype afgelopen week grote problemen met haar bereikbaarheid. Uiteindelijk klom de baas van het bedrijf voor de webcam om zijn excuses aan te bieden aan de miljoenen gedupeerde gebruikers.

Het einde van het jaar is lijstjestijd, dus zal ik in de laatste uitzending dit jaar van mijn internetrubriek op Radio Noord-Holland ook even stilstaan bij de lijstjes die uit de vele sociale netwerken voortkomen. Hyves, dat dit jaar een succesvolle verkoop aan De Telegraaf beleefde, stuurde zelf een hele lijst met leuke feitjes over Hyves de wereld in. LinkedIn, het belangrijkste zakelijke netwerk online, deed onderzoek naar de woorden waarmee mensen zichzelf omschrijven om aan een baan of klanten te komen: wij Nederlanders verkopen onszelf als dynamische, gemotiveerde, innovatieve teamspelers die pro-actief out-of-the-box kunnen denken.

Twitter zette zelf een speciale site online met de belangrijkste twittercijfers van afgelopen jaar. Specifiek voor Nederland zijn er ook particuliere initiatieven: de verkiezing van de Twitteraar van het Jaar en mijn eigen Twitter Top 2010. Allebei handig om te kijken wie je als beginnende twitteraar zou kunnen gaan volgen.

En wat doet Facebook? Daar staat een app online waarmee je een jaaroverzicht kunt samenstellen op basis van de ‘status updates’ die je gedurende het jaar hebt geplaatst. De mijne ziet er zo uit, ik ben benieuwd naar de jouwe!

Tot zover de onderwerpen van de laatste uitzending in 2010 van mijn internetrubriek van Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , , , ,

4 Responses to “De Ochtend: iedereen aan de smartphone?”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Charlotte Wouda e.a. […]
  RT @JeroenMirck: De Ochtend: iedereen aan de smartphone?

 2. Jooper Says:

  “innovatieve teamspelers die pro-actief out-of-the-box kunnen denken”…

  Mijn god, wat een lege woorden! Weet ik meteen weer waarom ik m’n dit jaar geliquideerde LinkedIn nog geen moment gemist heb. Is toch wel een kwaal van deze tijd hoor, dat gepapegaai van foute managementterminologie. Je zal er tijdens een sollicitatieprocedure zo één tegenover je hebben, die lult als een profvoetballer met 2 jaar VMBO en een mediatraininkje. Dan is de eerste vraag of hij ook normale mensentaal spreekt…

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Jooper: Wat die loze woorden betreft ben ik het helemaal met je eens, maar dat doet wat mij betreft niks af aan de waarde van het zakelijke netwerk achter LinkedIn. Daar heb ik persoonlijk in de loop der jaren al bijzonder veel aan gehad. Zonder mezelf trouwens te omschrijven als dynamisch of pro-actief. :)

 4. Carolyn Says:

  Ben persoonlijk nog onder de non-smartphoners. Als de komende maanden goed uitpakken… dan trade ik mijn simpele foontje in voor een nog addictiever telefoon. :)

Leave a Reply