De Ochtend: Sint is weg, cadeaus op Marktplaats

Goed, nog één keer Sinterklaas. Vandaag, maandag 6 december, is immers de dag dat veel ongewenste cadeautjes te koop aangeboden worden op Marktplaats.  Dat is al jaren een trend, zo constateerde de handelssite alweer in 2008: “De trend dat ongewenste cadeaus na de feestdagen worden aangeboden op Marktplaats.nl is bij ons een fenomeen. Ook dit jaar is een stijging te zien in het aanbod van cadeau-gerelateerde artikelen.” Dat was toen, hoe is het nu?

Marktplaats speelt sowieso een grote rond tijdens de feestdagen. De afgelopen jaren zou Sint (en ook de kerstman) vanwege de recessie steeds vaker tweedehands cadeaus kopen. Dat verhaal staat natuurlijk wel op gespannen voet met het ieder jaar groeiende bedrag dat Nederland uitgeeft aan Sinterklaas. Maar goed, het wegdoen van cadeaus die niet in de smaak vallen, staat daar natuurlijk los van.

Vannacht waren ze alweer te zien op de site: berichten van nooit gebruikte spullen die soms zelfs voor een zacht prijsje van de hand werden gedaan. “Wie zoet is krijgt stekkers”, zei het NOS Journaal gisteren, want gadget en elektronica waren dit jaar populair. In die categorie doken best wat nieuwe spullen op. Datzelfde gold bij huishoudelijke spullen en kinderkleding. Wellicht dat Marktplaats zelf in de loop van de dag nog met een persbericht komt over de Sinterklaas-handel. Of anders kun je vast wel terecht op MijnMiskoop.nl.

Wie zeer zeker niet voor Sinterklaas speelt, is Google. Het internetbedrijf kreeg afgelopen week te horen dat de Europese Commissie een onderzoek is gestart naar de wijze waarop concurrenten worden benadeeld in de eigen zoekmachine. Die klacht is ingediend door de veel kleinere spelers Foundem, Ciao en eJustice.fr. Mocht Google op de vingers worden getikt, dan riskeert het volgens The Guardian eenzelfde terugslag zoals Microsoft overkwam in 2000. Dat duurt alleen nog wel even, want de Europese rechterlijke macht zal niet voor 2012 uitspraak doen in deze ingewikkelde zaak.

Deze onderwerpen staan vandaag centraal in de internetrubriek van Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , ,

One Response to “De Ochtend: Sint is weg, cadeaus op Marktplaats”

  1. Topsy.com Says:

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […] Blog @JeroenMirck: De Ochtend: Google speelt niet voor Sinterklaas, Marktplaats wel.

Leave a Reply