The Social Network

Saverin: “You and Erica split up.”
Zuckerberg: “How did you know that?”
Saverin: “It’s on your blog.”

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is een lul. Dat is kort gezegd de boodschap van de succesvolle bioscoopfilm The Social Network, onder regie van David Fincher (Se7en, Fight Club). “You don’t get to 500 million friends without making a few enemies.” Het is allemaal wat dik aangezet, maar de film werkt wel. Je proeft de euforie van het briljante idee, de gekte van Silicon Valley, maar vooral ook het harde zakenleven waar soms geen ruimte is voor vriendschap.

Dat Zuckerberg al jaren een vaste vriendin heeft, is gemakshalve uit de film gefilterd om hem weg te kunnen zetten als vrouwonvriendelijke nerd. Correctie, ex Erica zegt het zo: “You’re going to go through life thinking that girls don’t like you because you’re a nerd. And I want you to know, from the bottom of my heart, that that won’t be true. It’ll be because you’re an asshole.” Later vult Zuckerbergs advocate dat aan met: “You’re not an asshole, Mark. You’re just trying so hard to be.”

Toeval of niet: het is uitgerekend vandaag Unfriend Day. Daarom de vraag: wat vonden jullie van de film over de oprichter van de grootste vriendensite ter wereld? Was regisseur Fincher onvriendelijk voor hem, en leek dat je terecht? Laten we The Social Network beoordelen in Facebook-termen: ‘Do you like this?’

Tags: , , , , , , , ,

10 Responses to “The Social Network”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […] Saverin: “You and Erica split up.” Zuckerberg: “How did you know that?” Saverin: “It’s on your blog.” […]

 2. Michael Minneboo Says:

  Nog niet gezien, staat nog op het lijstje. Maar wel veel over gehoord. Wel een beetje Facebook-moe aan het worden de laatste tijd. Nou ja, dat hele social media gedoe eigenlijk… al die berichtjes, meninkjes, updates en flauwigheden. Tijd voor wat nieuws of gewoon even pauze.

 3. Earl Harrington Says:

  I think posts like this really makes you think about loads of various aspects of life in different ways.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: Wat klink je soms als een grumpy old man! ;)

  Het mooie van de film is dat hij juist niet zozeer over techniek en features van Facebook gaat, maar vooral over wat dat teweegbrengt bij mensen. Zo krijgt Mark door een kroeggesprek de ingeving om ‘Relation Status’ toe te voegen aan de profielen en weet Fincher perfect in beeld te brengen wat dat kleine detail doet met de gebruikers.

  The Social Network is een mensenfilm, geen techniekfilm. Enige uitzondering is Zuckerberg zelf: over zijn gevoelsleven komen we weinig te weten. In een discussie op Facebook kwamen Ruben Libgott en ik tot het vermoeden dat Zuckerberg gewoon heeft mogen meedenken over de film, boos doet maar deelt in de royalty’s (en dus daarom buzz creëert) en dat hij daarom een wat vlak karakter heeft gekregen.
  http://www.facebook.com/jeroenmirck/posts/124637797597899

 5. madbello Says:

  Leuke film, heb het met plezier zitten kijken en wat een slangenkuil. En te bedenken dat ze nog zo jong zijn en niet eens zo lang geleden is. Maar knap als je in zo’n wereld staande kan houden, hij is gewoon super slim en gehaaid met hier en daar wat autistische trekjes.

 6. JeroenMirck.nl » Facebook Messages als Gmail-killer? Says:

  […] Aanvankelijk circuleerden de geruchten dat Facebook met een ‘Gmail-killer’ zou komen om zijn grootste concurrent Google dwars te zitten. Het vernieuwde Facebook Messages wordt echter geen gewone webmaildienst, ondanks dat iedere gebruiker een mailadres krijgt, eindigend op @facebook.com. Nee, het wordt een geïntegreerde dienst, zo vertelde Facebook’s ceo Mark Zuckerberg tijdens een persconferentie op 15 november. Zie ook de video. […]

 7. karin r. Says:

  ik heb de film ook pas geleden gezien. ik vond vooral het script mooi! goeie oneliners, zinsopbouw etc. …

 8. JeroenMirck.nl » Invloedrijk op internet Says:

  […] Wie is er invloedrijk op internet? TIME koos Mark Zuckerberg (Facebook) tot Person of the Year, The Financial Times zet zijn geld op Apple-topman Steve Jobs. Ondertussen vindt het activistische deel van het internetpubliek dat die verkiezingen maar één winnaar kunnen hebben: de gearresteerde Julian Assange van Wikileaks. De discussie over invloed op het web laaide gisteren ook in ons kikkerland weer eens op, dankzij mijn Twitter Top 2010 en de gelijktijdige verkiezing Twitteraar van het Jaar. Zeggen veel tweets iets over invloed? En wat zegt nou eigenlijk een publieksverkiezing? […]

 9. De Ochtend: Facebook en Hyves op de schop Says:

  […] De échte verandering werd pas vorige week aangekondigd: Timeline. Op de F8-conferentie in San Francisco sprak Facebook-baas Mark Zuckerberg over “een nieuwe manier om te laten zien wie je bent”. In plaats van een chronologisch overzicht van recente activiteiten van Facebook-gebruikers zie je voortaan op hun profiel een tijdslijn met jaartallen, waarlangs je hun hele leven kunt terugzoeken. […]

 10. Mark Zuckerberg opgejaagd door zombies Says:

  […] Het jaar zit er bijna op, dus blik ik vandaag op Radio Noord-Holland in mijn laatste internetrubriek van 2011 terug op de belangrijkste digitale ontwikkelingen die zich voordeden. 2011 was het jaar waarin Facebook Hyves voorbijstreefde, maar waarin het er met Google+ ook een geduchte concurrent bij kreeg. Want laten we eerlijk zijn: die ‘sociale’ netwerken zijn er niet voor ons, maar om geld mee te verdienen. De keiharde concurrentiestrijd kreeg vrijdag een gezicht toen ik per ongeluk langs de film Zombieland zapte: acteur Jesse Eisenberg, die vorig jaar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg speelde in The Social Network, wordt opgejaagd door zombies. Het was alsof ik Zuckerberg op de vlucht zag voor de tentakels van Google. Of is Hyves in deze context de zombie? […]

Leave a Reply