De Ochtend: gratis bellen via internet

Skype is misschien wel de grootste digitale revolutie sinds de lancering van internet zelf. Minder stoer wellicht dan de smartphone of de iPad, maar het brak enkele jaren geleden wel de telefoniemarkt open. Gratis bellen is vooral een uitkomst voor mensen met familie in het buitenland. Geen torenhoge telefoonrekeningen meer, maar gewoon… gratis! Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 300 miljoen gebruikers op Skype actief. Afgelopen maand brak de digitale telefoondienst een record: er waren gelijktijdig 21 miljoen bellers online.

Je wordt tegenwoordig doodgegooid met aanbiedingen voor ‘internetbellen’. Dat is iets anders dan diensten als Skype. Grote telecomproviders als KPN, Vodafone en Tele2 gebruiken deze term om combipakketten te verkopen. Voor de beller maakt het niet veel uit: verschil merkt hij niet tussen analoog bellen en internetbellen. Door het combi-abonnement zal de rekening lager zijn, dat wel. Maar niet gratis.

Gratis internetbellen doe je van computer naar computer. Bellen naar vaste nummers wordt door Skype wel aangeboden, maar kost dan gewoon geld. Op de markt van gratis internetbellen heeft Skype een eenzame toppositie, vandaar dat deze belvorm vaak wordt aangeduid met ‘skypen’. Andere voorbeelden zijn VoipBuster, Bondd, Windows Live Messenger, Jajah en Google Talk. Lees meer op Bellen.com.

Dankzij mobiel internet is het in theorie natuurlijk ook mogelijk om gratis te bellen via je smartphone, en daarvoor dus geen belminuten af te hoeven rekenen met je provider. Het moge duidelijk zijn dat telecombedrijven hier niet blij mee zijn, dus ontmoedigen zij het gebruik ervan: door geld te rekenen voor gebruik of Skype simpelweg te blokkeren. Uiteraard zijn er trucs om zo’n blokkade te omzeilen.

Ook sms’en kan tegenwoordig steeds gemakkelijker gratis. Blackberry-gebruikers kunnen elkaar gratis ‘pingen’, een applicatie die dit zakentoestel ook onder jongeren heel populair heeft gemaakt. Daarnaast zijn er speciale sms-apps, zoals WhatsApp, die tekstberichtjes gratis maken op mobiele telefoons met internet. Al met al wordt telefonie dus steeds meer gratis, maar helemaal voor niks zal het nooit worden.

Internetbellen staat deze maandag centraal in de internetrubriek van Radio Noord-Holland, vanaf 10:10 uur in het programma De Ochtend. Later op de dag terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , , , ,

13 Responses to “De Ochtend: gratis bellen via internet”

 1. Roy van der Linden Says:

  Jeroen,

  Internetbellen via Skype is inderdaad een uitkomst. Zelfs op de huidige mobiele telefoons. Let wel, de mobiele providers zijn dit enorm aan het ontmoedigen. Behalve T-Mobile (die hebben het sinds een aantal maanden vrijgegeven) wordt er door providers tarieven gehanteerd die het bellen met Skype via de mobiele telefoon of via mobiel internet heel erg duur maakt.

  Op dit moment is het bellen via Skype eigenlijk alleen maar voordelig wanneer er gebruik wordt gemaakt van een vaste internetverbinding.

  Er zijn ook alternatieven, voor de mensen die naar vaste of mobiele telefoonaansluitingen willen bellen (deze zijn binnen Skype namelijk niet gratis).
  http://www.voipbuster.com
  http://www.telediscount.nl
  En als je gratis naar de VS of Canada wil bellen: Google.

 2. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […] Arjan Burggraaf heeft gezegd: Gratis bellen via internet, nu in de #Ochtend op Radio Noord-Holland.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Roy: Dank voor je aanvulling. Omdat de radio-uitzending er aankwam, had ik alvast een korte blogpost online gezet. Het stuk is inmiddels aangevuld met meer uitleg over Skype via de mobiele telefoon. Daar hoor je trouwens heel wisselende ervaringen over. Bij wie van de lezers hier werkt het wel/niet?

 4. dccrowley Says:

  WhatsApp is het eerste jaar gratis. :)

 5. Roy van der Linden Says:

  ‘t is m’n vak toevallig :P

 6. Oscar Says:

  Ik heb een zakelijk Skype-account maar moet bekennen dat ik het niet vaak gebruik. Naar vaste / GSM-lijnen bellen kan inderdaad, waarbij je nummerherkenning dan je GSM-nummer weergeeft. Voor vaste nummers gebruik ik het soms wel eens, maar bellen naar GSM is belachelijk duur (ca. 25 ct p/m).

  Het skypen doe ik eigenlijk meer privé, beter geaccepteerd merk ik.
  Als je toch wil skypen raad ik een Dualphone aan. Daarmee kan je draadloos bellen zonder dat je computer aan staat via een draadloze router. Tevens kan je telefoontjes van een vaste lijn ontvangen, wel zo handig. Netwerk mogelijk tot vier toestellen, geloof ik.

 7. Joost Says:

  Ping app is er ook voor iPhone.

 8. karin r. Says:

  Zelfs laatst een Skype-blogconsult gedaan! Wat een uitkomst! :-)

 9. Eljo_M Says:

  Skype al zo oud en door velen geprobeerd voor een korte of langere periode. Helaas nog steeds niet ingeburgerd en gebruikt. Zeker de nieuwe generatie ziet hier geen voordeel in en gebruikt het bijna niet.

  Er zijn heel veel accounts die niets meer doen en zo lijkt het of er veel te doen is maar niet hier in Nederland. Zelfs mensen en bedrijven met Skype blijken het niet te gebruiken. Zowel bedrijfsmatig als persoonlijk heb ik Skype al zolang het bestaat maar gebruik het bijna nooit.

  En natuurlijk verdienen de telecombedrijven er wel aan: je hebt immers buiten je belabonnement ook een internetabonnement nodig voor Skype. Skype op de mobiel betekent 50% meer batterijverbruik wegens het gemis van een dekkend wifi-netwerk en staat nog in de kinderschoenen.

  Dit stuk wat 10 jaar geleden misschien modern geweest, maar om nu nog over Skype te schrijven is meer reclame maken.

 10. Jeroen Mirck Says:

  @Eljo: Modern, zo was deze blogpost niet per se bedoeld. Elke maandag schrijf ik een stuk naar aanleiding van mijn rubriek op Radio Noord-Holland, waar ik voor een breed publiek praat over internet. Soms pak ik daar iets heel actueels op, maar aangezien er ook veel mensen luisteren met weinig kennis over internet behandel ik soms ook zaken die insiders al lang weten. Skype is nog altijd een relevant alternatief voor betaald telefoneren, zeker met het buitenland.

 11. JeroenMirck.nl » Iedereen aan de smartphone? Says:

  […] Toch zijn internet en bellen niet altijd een zaligmakende combinatie. Zo had de eerder nog door mij bejubelde online beldienst Skype afgelopen week grote problemen met haar bereikbaarheid. Uiteindelijk klom de baas van het bedrijf voor de webcam om zijn excuses aan te bieden aan de miljoenen gedupeerde gebruikers. […]

 12. De Ochtend: Skype of FaceTime? Says:

  […] Bellen via internet wordt vaak ‘skypen’ genoemd, maar marktleider Skype heeft wel degelijk concurrentie. Zo heeft Apple de dienst FaceTime toegevoegd aan de iPhone 4 en iPad 2, terwijl Google+ ook een eigen dienst aanbiedt: Google Hangouts. […]

 13. WeCloudit Says:

  Leuk om te lezen hoe het hele VoIP gebeuren van start ging! Nu 7 jaar later is VoIP niet meer weg te denken in de wereld van zakelijke telefonie. ISDN van KPN stopt ermee en hosted voip telefooncentrales van allerlei verschillende aanbieders voeren de boventoon. Ik denk dat Jeroen niet verwacht zou hebben dat het allemaal met zo’n gang zou gaan!

Leave a Reply