D66-congres in vogelvlucht

Alexander Pechtold op congres D66

De Deense liberale zusterpartij Radikale Venstre was de smaakmaker op het D66-congres van 6 november in Den Haag. “Deense liberalen en conservatieven denken nu als de rechtse populisten. Wat ervoor extremistisch was, vinden ze nu normaal.”

Met deze waarschuwing schudde de fractievoorzitter van de Deense liberalen Margrethe Vestager het congres wakker. Haar land heeft al langer ervaring met een centrum-rechtse minderheidsregering, gedoogd door rechtse populisten. Haar boodschap aan de Nederlandse politiek: probeer de PVV niet te kopiëren, maar blijf trouw aan je eigen agenda.

Het 92e congres van D66 was ook de officiële aftrap voor de statenverkiezingen. Menzis-topman en oud-minister Roger van Boxtel was door de leden verkozen tot lijsttrekker en hield in korte bezielde maiden speech als kandidaat-senator. Daarin dankte hij zijn tegenstrever Joris Backer, die mede door de inzet van social media als LinkedIn en Facebook sterk campagne had gevoerd.

Aan het einde van het congres claimde partijleider Alexander Pechtold in zijn slottoespraak het politieke midden.

“Na de vlucht van Cohen richting Roemer en de onomkeerbare vrijage van Verhagen en Rutte met Wilders, is D66 eenzaam in het progressieve midden. Maar daar moeten de bruggen geslagen worden, vooral naar de volgende generatie. (…) D66 zal vanuit het politieke midden het progessieve alternatief blijven vormen voor het kluitjesvoetbal op de flanken.”

Pechtold maakte zich zorgen de VVD als liberale bondgenoot blijvend te verliezen. “In de jacht op de macht heeft deze partij zich uitgeleverd aan een partij die de vrijheid van godsdienst betwist, de PVV, en aan een partij die de gelijkheid van man en vrouw betwist, de SGP.” Volgens de D66-voorman is de VVD daarmee op weg naar het ‘zwartekousenliberalisme’.

P.S.: Behalve deze politieke kopstukken verdient ook Maarten Koning een speciale vermelding. De kersverse voorzitter van de Jonge Democraten hield voor een volle zaal een gloedvol pleidooi voor de belangen van jongeren, die door het nieuwe kabinet Rutte (“vol babyboomers”) stelselmatig de rekening krijgen gepresenteerd.

Tags: , , , , , , , , , ,

2 Responses to “D66-congres in vogelvlucht”

  1. Topsy.com Says:

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter […] Ronald Verhaaf heeft gezegd:
    RT @JeroenMirck: [Blog] D66-congres in vogelvlucht #C92

  2. D66-congres 2011: Europa, integratie en Bas Heijne Says:

    […] Vandaag vond het 94e D66-congres plaats, met veel aandacht voor de Europese crisis. Hoogtepunt van de dag was de key-note van NRC-publicist Bas Heijne, die D66 een kritische spiegel voorhield. Ook sprak hij zich uit over Mauro en andere hypocrisie van het huidige kabinet. Bekijk heel zijn gastcolumn hier. Vreemde ogen dwingen. Zo sprak ik Kirsten Verdel, als PvdA-lid even op bezoek bij het congres. Verfrissend om de mening van een buitenstaander te horen. Andere interesse momenten: de gezellige D66-pubquiz aan de vooravond van het congres, het ‘seculiere’ ontbijt met Sophie in ‘t Veld (en de Werkgroep Religie) maar bovenal de twee debatten over de resolutie Integratie (die geen ‘Integratie’ heet) waarin ik en andere Amsterdamse D66-leden de dagelijkse praktijk in onze stad te weinig herkenden. Een discussie die zeker wordt vervolgd. […]

Leave a Reply