Zeven soorten reaguurders

“Een kleine rondgang langs Geenstijl, Joop en Telegraaf.nl leert dat er grofweg zeven soorten reaguurders te onderscheiden zijn”, schrijft hoofdredacteur Rob Wijnberg vandaag in zijn column voor NRC.next. Wie kent ze niet: de Caps-Lock-schreeuwer, de complotdenker, de toonmatiger, de Topic-Changer, de Topic-Basher, de terechtwijzer en de puntenteller? Even los van het politieke gekrakeel in Den Haag.

Tags: , , , , ,

13 Responses to “Zeven soorten reaguurders”

 1. Chris Says:

  Zal ik dan maar geheel in de stijl van Wijnberg roepen: Allemaal LINKS GELUL!

  Heb je er toch een te pakken ;-)

 2. Jeroen Mirck Says:

  Geenstijl brengt vandaag een ‘ode aan de reaguurder’:

  “De tijd is daar. Een stukje terugkoppeling naar de mannen en vrouwen die GeenStijl groot maken. Een heel topic speciaal om u, de reaguurder, shine te geven. Want u steent. U heerscht. Het machtige roze leger. Dit is een ode aan de reaguurder. Een pino in de reet van de F5’ende GeenStijl-commenter. Beschaafd en fatsoenlijk Nederland kijkt u met de nek aan, want u heeft schijt. Schijt aan de mening van de mainstream, schijt aan de trollende Van Jolo’s, schijt aan de basisregels van de Nederlandse taal. U luister niet naar grammatica, grammatica luistert naar u. Het alphamannetje van de Nederlandse taal (© Pieter Broertjes). U poept op politiek correct. U pist over andersdenkenden alsof het vliegstickers in een Sfinxbak zijn. Ironische doodsbedreigingen nemen epische proporties aan in uw handen. U bent de roze rebel van het internet, de Keizerlijke Garde van alle internetters, de vijfde colonne in het linkse medialandschap. Als het internet Super Mario World is, bent u Bowser die een onkwetsbaarheidsster heeft ingeslikt. De FARC van het vrije edoch ongenuanceerde woord. Zorgt elke herziene uitgave van de Van Dale weer voor een compleet arsenaal aan nieuwe woorden die wel grappig zijn. Vat boeven en gespuis in de kraag alsof je comment met c-o-c-k schrijft. Aan u en u alleen heeft GeenStijl de naam, de faam, het halfjaarlijks ververste autopark en de bankrekeningen op de Seychellen te danken. Alsmede gratis Red Bull en rijen groupies elke dag om vijf uur bij de parkeergarage. Onze buiging naar u kan niet diep genoeg zijn, edele strooiers van het haatzaad. Elke dag, als we hand-in-hand staan in een cirkel tijdens de redactionele dagopening en elkaar bemoedigend toespreken, sluiten we af met de traditionele woorden “en een applaus voor de reaguurders.” Dit, zo vonden wij, mocht ook wel eens hardop gezegd worden. Vindt u ook niet?”

 3. JeroenMirck.nl » Moderatie is meer dan censuur Says:

  […] Begin een discussie over het modereren van online community’s en vroeg of laat wandelt er iemand binnen die “Censuur!” roept. Dat krijg je met mondige reaguurders: die vinden dat iedere mening ruimte verdient, bij voorkeur ook meningen die op of over de grens zitten. “Gewoon, omdat het kan.” Eerder deze maand stond moderatie als thema centraal bij een ontmoeting tussen Nederlandse community managers. “Wanneer je als moderator mee discussieert, ben je extra verantwoordelijk.” […]

 4. Eljo_M Says:

  De terechtwijzer: is dit niet net zo voor de schrijvers van de artikelen?!

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Eljo: Volgens mij gaan bijna al deze zeven types ook op voor bloggers zelf, uitgezonderd de topic-changer en -basher want de onderwerpen bepalen ze zelf. Toch kan het nooit kwaad om structuur te herkennen in de comments onder je berichten. Deze types kunnen daar een bijdrage aan leveren.

 6. Jeroen Mirck Says:

  Jewish World mentions that Shlomo Aviner, one of Religious Zionism’s leading rabbis, says responding to articles on websites may lead to religious and moral transgressions.
  “Talkbacks can bring many blessings, but for the most part we see that they have many negative sides which means it isn’t worth it in the long run. (…) I can’t tell the person who asked me the question to look at the talkbacks in a critical light, read only the positive ones, it doesn’t work that way. A person can get swept away by the talkbacks, so a decision is needed. It’s like having someone ask if they should eat soup that has a few unhealthy vegetables in it. We all give up positive things because of the unhealthy elements they have. I mean, you aren’t in the desert with no food, so no, don’t eat the soup. Find something else to eat. Instead of reading article talkbacks, I recommend reading Rashi’s ‘talkbacks’ on the Torah.”
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3986921,00.html

 7. Jeroen Mirck Says:

  Interessante uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over een door Elsevier.nl geblockte reaguurder:
  “De Commissie overweegt dat het in beginsel aan Reed Business als persorgaan is om te bepalen hoe haar journalistieke product eruit ziet. Dit geldt ook voor het internetforum. Het weigeren van bepaalde reacties behoort tot deze keuzevrijheid. (…) De Commissie is daarom van oordeel dat in het onderhavige geval de persvrijheid van Reed Business zwaarder weegt dan het verbod van onderscheid op grond van politieke gezindheid.”
  http://www.hpdetijd.nl/2011-05-23/reageren-wij-zijn-de-baas-en-u-niet

 8. Jeroen Mirck Says:

  Volgens Geenstijl zelf zijn er maar liefst 13 soorten Geenstijl-lezers:
  1. De stiekeme lezer
  2. De nooit-maar-deze-keer lezer
  3. Domrechtse schanderoeper
  4. De journalist
  5. De niet-lezer
  6. De politicus
  7. De 15-jarige puber
  8. De reaguurders
  9. De staatsgevaarlijke dreigdebiel
  10. De dwangneurotisch obsessieve GeenStijl-hater
  11. De stille lezer
  12. Vrouwen
  13. De hoogopgeleide sceptische ironicus
  http://tinyurl.com/13reaguurders

 9. GeenStijl in het museum Says:

  […] Het rode kastje in mijn huiskamer is beroemd. Op 4 september 2009 linkte GeenStijl naar mijn foto van dit IKEA-meubelstuk, waarna duizenden reaguurders kwamen kijken. Later doopte de shockblog het ding zelfs tot Jeroen Mirck Kastje, al noemt IKEA het nog steeds ‘PS’. Inmiddels staat de teller op Flickr alweer op ruim 62.000 views. En het laatste nieuws? De foto hangt in het museum. […]

 10. Jeroen Mirck Says:

  Over anonimiteit op internet (wat geldt voor veel reaguurders) heeft Geert-Jan Boogaerts (ex-VKblog) enkele interessante gedachten opgeschreven. Een citaat:

  “In Usenet nieuwsgroepen in de jaren tachtig en negentig, was het onder deze vroege gebruikers heel gewoon om elkaar met een ‘nickname’ aan te spreken – korter, krachtiger, en een nick zei meer over wie iemand was dan een echte naam. Deze gewoonte is inmiddels traditie geworden, die wordt bekrachtigd door een aantal andere factoren:

  * De grote openheid van het internet. Veel mensen laten geven zichzelf online in grote mate bloot, niet alleen omtrent hun privéleven, maar ook als het gaat om politieke standpunten. Deze mensen voelen zich veiliger om niet hun echte naam te gebruiken; als ze willen, kunnen ze hun nick wel meedelen aan vrienden en familie

  * Ik ben geen socioloog, maar misschien heeft het ook te maken met een behoefte aan ontsnapping aan het dagelijks leven; sommige mensen willen gebruik maken van de mogelijkheid om online iemand anders te zijn dan offline.

  * Iemand kan onder een pseudoniem een heel eigen online reputatie opbouwen – een verschijnsel dat je vaak ziet in online communities, waar ‘Maanlander3’ een imago heeft waar ‘Jan Jansen’ niet aan kan tippen.”

  http://www.nederlandsmedianieuws.nl/Columnisten/anonimiteit-op-internet.html

 11. Jeroen Mirck Says:

  Leuk: de commenting do’s en don’ts van techblog Mashable.com.
  http://mashable.com/2011/10/10/mashable-comment-guidelines/

 12. Gefeliciteerd, GeenStijl! Says:

  Gisteren vierde GeenStijl een jubileum: 5 miljoen reaguursels. Dat omschreef de redactie van Neerlands grootste weblog als volgt:

  “Volgens de hardbemmende reaguurder-0-matic van Atm0s en Olifant is vanavond voor de 5.000.000ste maal een comment onder een topic geplaatst. Proficiat reaguurder Rammstein (sinds jaar en dag in de Top10) die in DIT TOPIC de nu al iconische opmerking ‘Yessirreebob’ maakte. Het zogeheten reaguren op GeenStijl was voor het eerst mogelijk op 9 april 2003. Sindsdien zijn we dus vijf miljoen tegels verder. Allemaal stuk voor stuk even relevant: Grappen, beledigingen, rants, doodswensen, recepten, zwitsals, SOFI-nummers, schoenmaten, goatses, tenen en natuurlijk het oldskool: ‘oud, boeie, NEXT!’.”

 13. Jeroen Mirck Says:

  Nog een lijstje, ditmaal van Roald Pool:
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/22367_de_twaalf_soorten_internetreageerders/

Leave a Reply