Blog Action Day

Het is vandaag Blog Action Day. Een Amerikaans initiatief, waar ik zelf twee jaar geleden al eens aan meedeed. Toen was armoede het thema, ditmaal draait het om water. Maar leeft dat eigenlijk een beetje, blogactivisme?

Om heel eerlijk te zijn: vorig jaar sloeg ik Blog Action Day over. Ook dit jaar leek het voorbij te glippen. Nederlandse bloggers hoor je er zelden over. Het is toch vooral een Amerikaans feestje, met als grootste nieuws de deelname van Google Blog en het bloggende Witte Huis. Ik moest ook denken aan een artikel van blogger/journalist Ernst-Jan Pfauth in NRC.next, waarin hij de selectieve inspanning van online activisme aankaartte. Dat artikel had de veelzeggende kop: ‘Twitterprofiel op groen. En dan?’ Pfauth concludeerde in dat stuk:

“Wat zou het mooi zijn als wij ons vermogen om online grote groepen bij elkaar te krijgen, gebruiken om de massa te bereiken en echte politieke of maatschappelijke verandering in gang te zetten. Groene Twitter-foto’s lijken groots binnen digitale kringen, maar in het winkelcentrum van Almere Buiten heeft niemand van die actie gehoord. De maatschappij als geheel bereik je als je écht demonstreert. En als het nieuws daarover ook RTL-4 bereikt, niet alleen Twitter. Met alleen symbolische acties op het web veranderen we de wereld niet. Uiteindelijk moeten we internet tóch gebruiken voor het mobiliseren van grote groepen mensen op het Malieveld, Binnenhof of Museumplein.”

Heeft Pfauth gelijk? En betekent dat dan ook dat Blog Action Day weinig bijdraagt, of is die mondiale actie dan toch wel weer invloedrijk genoeg? Ik vind het een nobel streven, maar merk dat ook bij mijzelf de twijfel heerst. Blogactivisme, is dat nog wel van deze tijd?

Tags: , , ,

6 Responses to “Blog Action Day”

 1. Marc Says:

  De reactie van Ernst-Jan Pfauth lijkt wel erg veel op die van Malcolm Gladwell met zijn stuk ‘Why the revolution will not be tweeted’.
  http://www.newyorker.com/reporting/2010/10/04/101004fa_fact_gladwell
  En daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

  En dit jaar is Blog Action Day ook meer Microblog Action Day, ik zie heel veel tweets ook van buiten de VS. Ik ga niet zeggen dat #BAD10 een revolutie ontketent, maar ik zie wel grote organisatie en bedrijven instappen. Ik zie vooral een probleem met de Nederlandse (micro)blog-wereld. Een gesloten, niet over de grenzen kijkende club.

 2. chenqi Says:

  Beste Jeroen,
  Ja, dat leeft echt wel! Ik doe met plezier mee en zie dat er velen met mij zijn. Alle druppeltjes helpen, nietwaar!

  Leuk jouw blog te hebben gevonden. Overigens via Blog Day Action.

  Fijn weekeinde.

 3. Charlotte van Regenmortel Says:

  Hallo Jeroen,

  Ik heb dit jaar voor het eerst meegedaan met Blog Action Day. Voorheen was ik niet bekend met het fenomeen. Misschien dat het meer tijd nodig heeft in NL om voet aan de grond te krijgen. Als ik zie op de site van Blog Action Day dat er maar liefst 3 pagina’s met Nederlandse deelnemers zijn, krijg ik wel het idee dat het leeft. Zo ook op jouw site terecht gekomen.

  Dit is trouwens een link naar mijn bijdrage van gisteren: http://bit.ly/ceGDbr
  Over de Bottled Water Foot Print die we achterlaten…

  Groeten,
  Charlotte

 4. Jeroen Mirck Says:

  Ha Chenqi en Charlotte, leuk dat jullie hier via BlogActionDay.com terecht zijn gekomen. Natuurlijk doen er veel Nederlanders mee aan deze actie, maar het viel me op dat het initiatief niet heel nadrukkelijk rondzingt op sites als Twitter en Facebook. Zijn veel mensen goededoelenmoe?

  Hier trouwens alle Nederlandse deelnemers op een rij:
  http://blogactionday.change.org/blogs/search?search_term=Netherlands

 5. Jeroen Mirck Says:

  Ernst-Jan Pfauth blogt vandaag: “In plaats van Gladwell neer te zetten als een cynische man, kunnen netwerkrevolutieadepten hem beter bedanken. Hij heeft de netwerkrevolutie een enorme gunst verleend. Dankzij hem staat de kracht van Facebook en Twitter op de agenda van Westerse intelligentsia.”
  http://netwerkrevolutie.nl/post/1357919871/gladwelliseenheld

 6. Blog Action Day 2012 Says:

  […] Gisteren was het Blog Action Day, voor het zesde jaar op rij. Een sympathiek mondiaal initiatief dat ik ook echt in mijn agenda had gekrabbeld, maar na middernacht (Nederlandse tijd, dat wel) besefte ik dat het me op de dag zelf ontschoten was. Ook Twitter en Facebook hadden me er niet aan herinnerd. Jammer, want het thema was nog wel zo idealistisch: The Power of We. Helaas, die ‘we’ heeft me er niet tijdig aan herinnerd. Dan is het natuurlijk heel voor de hand liggend om je hardop af te vragen of blogactivisme wel echt bestaat, zoals ik twee jaar geleden deed op Blog Action Day. […]

Leave a Reply