Duo!

Fotomoment! Vanavond ben ik door de deelraad van Nieuw-West benoemd tot buitengewoon commissielid, kortweg duo-raadslid. “Jeu, ik ben duo!” twitterde ik vlak nadat raadsvoorzitter Edward Vos (PvdA) me een bos bloemen in de handen had gedrukt. Vervolgens werd ik door de hele raad gefeliciteerd. Hartelijk dank, nieuwe collega’s!

Vorige maand verwelkomde de D66-fractie me al in haar midden, maar op dinsdag 14 september 2010 werd ik dan eindelijk officieel D66-politicus. Eerst moesten mijn geloofsbrieven wel kritisch bekeken worden door een raadscommissie bestaande uit Edith Brouwer (PvdA), Rien Fraanje (CDA) en Jan Engel (Tulpen voor Amsterdam). Brouwer adviseerde de raad positief over mijn benoeming, “zolang hij als zelfstandig media-adviseur maar niet gaat werken voor het stadsdeel Nieuw West.” Dat was ik ook niet van plan, dus was mijn benoeming hiermee een feit.

Als commissielid van D66 ga ik me in de deelraad vastbijten in portefeuilles als onderwijs, veiligheid, communicatie, automatisering, sport, cultuur en de dienstverlening van het stadsdeel. Ook wil ik me hard maken om de creatieve economie te stimuleren in Nieuw-West, omdat dit kansen biedt voor extra werkgelegenheid en bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van ons stadsdeel. Maar daarover spoedig meer.

UPDATE: Op 30 januari 2013 ‘promoveerde’ ik tot raadslid, vanwege het vertrek van een collega.

Tags: , , , , , , , , , ,

7 Responses to “Duo!”

 1. Peggy Says:

  Gefeliciteerd! Hoop dat je het heel goed gaat doen… beetje jammer dat ik net dat stadsdeel uit ben!

 2. Coen Says:

  Hey Jeroen!

  Van hartelijk gefeliciteerd! En heel veel succes!

  http://www.twitter.com/coenoldebijvank

 3. JeroenMirck.nl » Nederlander van het Jaar Says:

  […] Wat mij het afgelopen jaar met name opviel is de sterk gegroeide betrokkenheid van velen bij de politiek, en dan met name de lokale politiek. De gemeentelijke verkiezingen hadden enorm veel impact. Of dat bij de stemming voor de Provinciale Staten (en dus indirect de Eerste Kamer) ook zo zal zijn, merken we na de jaarwisseling. Zelf speel ik sinds afgelopen zomer een bescheiden rol als duo-raadslid in de stadsdeelpolitiek van Amsterdam Nieuw-West. Het is fascinerend, maar ook heel intensief. En soms best hard. Toch kan ik het iedereen aanbevelen. […]

 4. Liefde, leven en werk Says:

  […] Voor mij was 2010 echt een politiek jaar. Niet alleen omdat Nederland het roer drastisch omgooide, maar ook voor mezelf: ik voerde intensief campagne voor D66 in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West, waarvoor we werden beloond met drie zetels en bestuursdeelname. Zelf werd ik net niet gekozen, maar stapte ik toch in de lokale politiek als duo-raadslid ofwel buitengewoon commissielid. Het is een leerzame tijd gebleken, want het politieke spel is onvergelijkbaar met het bedrijfsleven. […]

 5. Video: De Eed Says:

  […] Tijdens de eerste raadsvergadering in 2011 van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West zijn twee buitengewoon commissieleden officieel beëdigd: VVD’er Ton Stor en ikzelf. Allebei zijn we al sinds medio 2010 als commissielid (of simpeler gezegd: duo-raadslid) actief in de deelraad, maar door de stadsdeelfusie werd er met een oud reglement van orde (van Osdorp) gewerkt, waarin beëdiging niet was vastgelegd. Het nieuwe reglement (van fusiestadsdeel Nieuw-West) schrijft wel beëdiging van duo-raadsleden voor, dus werd dat op woensdag 19 januari 2011 alsnog gedaan. Hoewel het in een paar minuten gepiept is, blijft het toch een spannend moment. De hele zaal gaat staan, de raadsvoorzitter leest de (statig geformuleerde) eed en belofte voor en vervolgens zeggen we allebei: “Dat verklaar en beloof ik.” Direct na de beëdiging was er een borrel: een stuk minder formeel. […]

 6. Wat doe je als duo-raadslid in Nieuw-West? Says:

  […] Vaak krijg ik de vraag: wat doe je nou precies in de Amsterdamse politiek? Dan leg ik altijd eerst uit dat ik duo-raadslid van D66 ben in stadsdeel Nieuw-West. Vervolgens moet ik vaak uitleggen dat D66 Nieuw-West een andere afdeling is dan D66 West. Pas dan gaan we de inhoud in. Dat verhaal heb ik nu ook eens op papier gezet. Aangezien deze maand het nieuwe politieke jaar is begonnen, blikken verschillende D66-politici in Nieuw-West terug en vooruit op hun rol in de stadsdeelpolitiek. Ook ik schreef daarvoor een bijdrage. “Veiligheid is een belangrijk thema in Nieuw-West, dus heb ik afgelopen jaar raadsvragen gesteld of voorbereid over actuele veiligheidskwesties en de rol van politie of straatcoaches in het stadsdeel.” […]

 7. Amsterdam24hrs Says:

  […] Vanavond is Jeroen Mirck door de deelraad van Nieuw-West benoemd tot buitengewoon commissielid van advies, kortweg: duo-raadslid. […] Als commissielid van D66 gaat Mirck zich in de deelraad vastbijten in portefeuilles als onderwijs, veiligheid, communicatie, automatisering, sport, cultuur en de dienstverlening van het stadsdeel. Ook wil hij zich hard maken om de creatieve economie te stimuleren in Nieuw-West, omdat dit kansen biedt voor extra werkgelegenheid en bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van ons stadsdeel. […]

Leave a Reply