De Ochtend: iPad

De iPad is de meest besproken gadget van het jaar. Deze week heb ik het erover in mijn internetrubriek bij De Ochtend op Radio Noord-Holland. Ook blik ik terug op mijn ervaringen met de Priority Inbox van Gmail en kijk ik op Twitter of Geert Wilders daar stoerdere taal uitsloeg dan de toch wat vlakke speech in New York.

Prachtig ding, de iPad. Heerlijk om filmpjes te kijken op de bank of in bed. Het is geen volwaardige computer, dus is het geheugen beperkt en mist hij bepaalde features, zoals een webcam. Ook kun je maar één applicatie tegelijk open hebben staan. De iPad houdt dan ook het midden tussen een smartphone, een e-reader en een laptop. Eerder schreef ik er al een column over, waarin ik de hype een beetje probeerde te relativeren:

“Ik snap best dat Apple zoekt naar marktverbreding en dus een product heeft gemaakt dat zich positioneert tussen een laptop, een e-reader en een smartphone. Bedenk alleen wel dat bijna iedereen al een laptop en een (smart)phone heeft. Maar die unieke beleving van de iPad dan? Die is prachtig, maar die biedt de iPhone al grofweg in het klein. En over beleving gesproken: in deze tijd van infobesitas is het juist wel weer heerlijk ontspannend om je terug te trekken met een schaamteloos omkrullend boek.”

Nog even terugkomend op de Priority Inbox van Gmail: ik ben inmiddels minder enthousiast. Google indexeert een mail als belangrijk zodra je hem openklikt, maar dat doe ik met bijna al mijn mail. Oftewel: bijna al mijn nieuwe mail is volgens Gmail belangrijk. Dat schiet dus niet echt op. Natuurlijk, je kunt aangeven dat een bepaalde mail of afzender minder prioriteit heeft, maar dat is toch weer veel extra handelingen, waar je tijdens het afhandelen van je mail gewoon geen zin in hebt. Ik verwacht dus dat de Priority Inbox niet echt op grote schaal gaat doorbreken.

Tot slot Geert Wilders: een politicus die beduidend minder twittert dan collega-partijleiders Maxime Verhagen (CDA) en Femke Halsema (GroenLinks), maar wel iemand die het medium slim inzet. Wilders twittert oneliners die journalisten kunnen citeren in de krant, zoals zijn opmerking dat CDA-voorzitter Bleker een ‘zeurpiet’ is. Door de beperkte lengte van tweets bepaalt Wilders precies hoe dat hij in de media geciteerd zal worden. Slim.

Vreemd genoeg heeft Wilders over zijn omstreden speech in New York helemaal niets getwitterd. Ook dat is vast strategisch: de PVV-leider wil dolgraag dat dat rechtse kabinet er toch komt. Ruzie met CDA en VVD is dus even niet gewenst. Volgende week een niet-politieke twitteraar.

Uitzending gemist? Ga naar het radio-archief en selecteer 13-09, 10:00.

Video: Newsday (via YouTube). Foto: Robert Cox (CC/Flickr)

Tags: , , ,

One Response to “De Ochtend: iPad”

  1. Cat Diaries » Tech Cats Says:

    […] It seems iPads are popular everywhere – even among cats! A few weeks ago, we posted an article containing some ideas for what to buy your cat for Christmas. Something that didn’t make the list (but might have been on yours) was the ever-popular iPad. With a special application called ‘Game for Cats’ (download it free here) the feline world doesn’t have to miss out on Apple-mania. Watch these two getting into it… who said a non-scratch screen wasn’t an important feature of the device?! […]

Leave a Reply