De Ochtend: Gmail Priority Inbox

Een overvolle mailbox, hoe ga je ermee om? Om orde te scheppen in de chaos heeft Gmail afgelopen week een nieuwe toepassing van de eigen maildienst gelanceerd: Priority Inbox. Met één druk op de knop kun je je eigen Gmail-inbox zodanig laten herschikken dat de belangrijkste mail bovenaan staat. Maar werkt dat ook?

In radioprogramma De Ochtend op Radio Noord-Holland, waar ik sinds vorige week elke maandagmorgen over internet praat, deelde ik vandaag mijn eerste indrukken met de Priority Inbox. Hoe ziet het er in de praktijk uit? Mijn mailbox bestaat nu uit drie blokjes onder elkaar: de ‘prioriteitsmail’ (zoals Google dat in het Nederlands noemt), de mailtjes waar ik een ster aan heb toegevoegd (om er later op te antwoorden of ze nog een keer te lezen) en de grote rest. Lees je een ‘belangrijke’ mail, dan zakt hij automatisch naar de restmap.

Mijn eerste reactie was enthousiast. Gmail maakte al meteen een goede selectie van belangrijke mail, maar past die aan op basis van jouw mailgedrag: welke berichten lees je, waar antwoord je op? Probleempje: ik open bijna alles, dus denkt hij dat alles belangrijk is. Door op plusjes en minnetjes te drukken kun je de selectie-robot wel bijsturen, maar inmiddels krijg ik bijna alle berichtjes van Facebook in mijn Priority Inbox. En nee, zo belangrijk vind ik Facebook nu ook weer niet.

Wat ik wel handig vind, is dat de mailtjes met een ster (waarop ik nog actie wil ondernemen) hoog in mijn mailscherm blijven staan. Voorheen zakten ze langzaam naar beneden en vergat ik ze vaak. Dat zal nu minder vaak voorkomen. Komende week blijf ik deze nieuwe dienst proberen, zodat ik in de volgende uitzending van De Ochtend kan melden of ik er dan nog steeds enthousiast over ben. Nog een tip: de ‘techblog’ Mashable legt uit hoe je Priority Inbox extra kunt finetunen.

Uitzending gemist? Ga naar het radio-archief en selecteer 06-09, 10:00.

P.S. Over internet op de radio gesproken: afgelopen zaterdag kwam er na vijftien jaar en exact 750 afleveringen een einde aan Tros Radio Online. Voor internetfanaten als ik een rots in de digitale branding. Zelf was ik een drietal keer te gast in het programma, waaronder ook in de voorlaatste uitzending. Hierbij wil de presentatoren Peter de Bie en Francisco van Jole, samen met hun team, bedanken voor vijftien jaar leuke internetradio. Beluister de laatste uitzending… online!

Tags: , , , , , , , ,

5 Responses to “De Ochtend: Gmail Priority Inbox”

 1. Frank Mulder Says:

  Mocht alleen de starred items voor je handig zijn, dan kun je beter kijken naar Gmail Labs: Multiple Inboxes. Interessant is dan:
  http://lifehacker.com/5321180/turn-gmail-into-your-ultimate-gtd-inbox

 2. Rose Says:

  Het leuke is dat je als bedrijf functies kunt bedenken, maar dat je gebruikers zelf al een weg hebben gevonden in hun mailbox. Zo ziet mijn mailbox eruit: ik stel filters in op nieuwsbrieven, weblogreacties, etcetera. Die komen niet in mijn inbox terecht. Mails die ik beantwoord heb archiveer ik naar een van mijn ‘mappen’ (labels). Mailtjes die nog in mijn inbox staan moet ik nog behandelen. Sterretjes gebruik ik alleen voor dingen als inlogcodes of andere info die ik vaker dan eens snel op wil kunnen roepen… En zo is voor mij die hele Priority Inbox overbodig geworden.

  Wel leuk om te lezen dat er anderen zijn waar het juist wel wat voor toevoegt.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Rose: Volgens mij komt onze werkwijze redelijk overeen. Ik heb ze even geteld: ik filter mijn mail op een dertigtal termen. Al die mailtjes worden voorgesorteerd naar aparte mappen. Het enige verschil is dat veel nog steeds in mijn inbox verschijnt. Nieuwsbrieven rerouten vind ik trouwens een goed idee. Met blogreacties en social media invites doe ik dat al wel.

 4. JeroenMirck.nl » De Ochtend: iPad Says:

  […] Nog even terugkomend op de Priority Inbox van Gmail: ik ben inmiddels minder enthousiast. Google indexeert een mail als belangrijk zodra je hem openklikt, maar dat doe ik met bijna al mijn mail. Oftewel: bijna al mijn nieuwe mail is volgens Gmail belangrijk. Dat schiet dus niet echt op. Natuurlijk, je kunt aangeven dat een bepaalde mail of afzender minder prioriteit heeft, maar dat is toch weer een extra handeling, waar je tijdens het afhandelen van je mail gewoon geen zin in hebt. Ik verwacht dus dat de Priority Inbox niet echt op grote schaal gaat doorbreken. […]

 5. JeroenMirck.nl » Facebook Messages als Gmail-killer? Says:

  […] Kort gezegd komt het erop neer dat deze nieuwe berichtendienst e-mail, sms, chatberichten en ‘krabbels’ op Facebook samenbrengt in één inbox. Berichten worden geordend op je gesprekspartner, waarbij je alle soorten berichten per persoon handig bij elkaar ziet staan. Berichten van je vrienden krijgen een voorkeursplek, een beetje a la Gmail Priority Inbox. […]

Leave a Reply