Brandbrief tegen internetcensuur

Nederlandse maatschappelijke organisaties, wetenschappers en bloggers stuurden vandaag een brandbrief aan Ernst Hirsch Ballin, minister van Justitie. Een onlangs gelanceerd wetsvoorstel werkt overheidscensuur in de hand. De organisaties, onder aanvoering van Bits of Freedom, dringen erop aan het voorstel ingrijpend te wijzigen om de pers- en internetvrijheid in Nederland te waarborgen.

Geachte heer Hirsch Ballin,
Met zorg namen de ondergetekenden kennis van het concept-wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit. Dit concept-wetsvoorstel, dat het Ministerie van Justitie op 28 juli heeft gepubliceerd, leidt tot een disproportionele inperking van fundamentele rechten. Het Openbaar Ministerie zou hierdoor zonder tussenkomst van een rechter delen van websites en diensten kunnen blokkeren. Ook wordt het hierdoor moeilijker voor bijvoorbeeld klokkenluiders en journalisten om maatschappelijk relevante informatie openbaar te maken.

De internetgemeenschap vraagt de minister om de wet aan te passen op drie punten. Ten eerste wil zij dat een website alleen op zwart mag worden gezet na tussenkomst van een rechter. De minister wil de eis van deze rechterlijke toets schrappen. Ook wil zij dat het voorgenomen verbod op publicatie van niet-openbare informatie integraal wordt heroverwogen. Tot slot vragen ze de minister om het voorgenomen verbod op het opnemen van eigen gesprekken te verduidelijken.

De brandbrief is ondertekend door instanties als de NVJ, Internet Society Nederland, Global Voices en het Humanistisch Verbond, hoogleraren als Ybo Buruma en Egbert Dommering, maar ook uiteenlopende media en bloggers. Bits of Freedom roept andere bloggers op om via de internetconsultatie van Justitie op het wetsvoorstel te reageren of om gewoon zelf extra aandacht te schenken aan de brandbrief. Bij deze.

Tags: , , , , , , , ,

2 Responses to “Brandbrief tegen internetcensuur”

  1. Tonie Broekhuijsen Says:

    Beste Jeroen, je bezorgdheid is zeer terecht. Wellicht is het nieuws je ontgaan, vandaar deze reactie. Op 14 september is AutoWeek na acht jaar en acht maanden door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in het gelijk gesteld in een zaak die we tegen justitie hadden aangespannen. Justitie vorderde in 2002 zonder tussenkomst van een rechtercommissaris foto’s van AutoWeek en had lak aan ons beroep op journalistieke bronbescherming. Zie op mijn blog ons persbericht.

    In Nederland is de aandacht voor deze uitspraak vanm het EHRM nogal onder gesneeuwd. De ruzie tussen de heren Kelder en Storms in het amusementsprogramma DWDD (hoe toepasselijk!) vindt men in journalistieke kring blijkbaar belangrijker.

    Wereldwijd was er deze week gelukkig wel veel aandacht . Van the New York Times tot de International Herald Tribune. The Guardian noemt het vonnis een ‘victory for press freedom’. Bronbescherming, zo stelt het unanieme vonnis van het Hof namelijk, is van vitaal belang voor de persvrijheid. De jurist Geoffrey Robertson, ook betrokken bij de zaak, schetst in de Britse krant het belang van het vonnis: ‘It sets a high benchmark for protection of journalistic materials and will force police and prosecutors across Europe, from Russia to France, to change their practices.’

    Onze zaak werd gesteund door organisaties als de NVJ, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Persvrijheidsfonds, de European Federation of Journalists, Media Legal Defence Initiative en de International Press Institute. Ook media als The New York Times, The Guardian, Bild en The Observer zagen het belang van deze strijd. Welke consequenties de uitspraak heeft voor onder andere dit wetsvoorstel wordt nu onderzocht.

  2. [Blog] De Ochtend: Flickr, T-Mobile en Hirsch Ballin Says:

    […] In De Ochtend op Radio Noord-Holland sta ik deze week vooral ook stil bij privacyschending op internet. Allereerst is daar een wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), die computercriminaliteit denkt te kunnen bestrijden door content van internet te mogen verwijderen zonder tussenkomst van een rechter. De afgelopen weken ondertekenden allerlei instanties, wetenschappers, media en bloggers hierover een brandbrief, opgesteld door Bits of Freedom, de stichting die zich opwerpt voor de bescherming van digitale burgerrechten. […]

Leave a Reply