Montenegro: vladika, vidi, vici

King-Jerek

Montenegro is een land van contrasten. Badplaatsen met luide techno-muziek worden afgewisseld met een zwaar socialistisch mausoleum voor voormalig leider (‘vladika’) Petar II Petrovic Njegos.

Een bezoek aan het mausoleum in Lovcen is niet alleen qua ligging (op de berg Jezerski) een hoogtepunt van ieder bezoek aan Montenegro. Het is een ware belevenis: de trap ernaartoe, de imposante beelden van Ivan Mestrovic, de massieve marmeren tombe, het uitkijkpunt… maar vooral ook de fotograaf die je aankleedt en portretteert in de klederdracht van Njegos zelf. En wat te denken van het stokoude geschiedenisboekje dat de kaartverkoper je meegeeft, met niet te imiteren communistische propaganda zoals:

“In our socialist community, conditions were secured for paying our debt to our great poet in dignified manner. (…) Therefore, the government of the People’s Republic of Montenegro wrote to the famous Yugoslav sculptor Ivan Mestrovic asking him to accept the task of submitting a draft project of the mausoleum and a statue of Njegos. Mestrovic accepted this task with exceptional pleasure.”

Uiteraard is er veel meer moois te zien in Montenegro. In het zuidoosten, grenzend aan Albanië, ligt het Skadar-meer, met zijn dolfijnvorm de grootste zoetwaterplas van de Balkan. Het beboste berglandschap eromheen is prachtig, maar huur vooral ook een boot om Skadar te verkennen.

Lake Skadar, Montenegro

Wie Montenegro vanuit Kroatië binnenrijdt, doet er goed aan om via de tweekoppige baai van Kotor naar het gelijknamige havenstadje te rijden. De tour rond de baai is prachtig, in het dorpje Perast wacht een heerlijke vislunch en eindpunt Kotor is van alle markten thuis: boten, kiezelstrand, een historisch centrum, een steile trapklim (1500 treden!) naar het vervallen fort van Sint Ivan… waarna je ‘s avonds totaal wordt verrast door luide dancemuziek op de terrassen in de stad. Lonely Planet adviseert zelfs oordopjes:

“Kotor’s full of café-bars that spill into the squares and during the day are abuzz with conversation. However, all chit-chat stops abruptly in the evening, when speakers are dragged out onto the ancient lanes and the techno music cranked up to near ear-bleeding volumes. On summer nights it’s hard to escape it.”

Al met al was Montenegro een openbaring. Na negen dagen Kroatië was vijf dagen in dit kleinere land eigenlijk te kort. Montenegro is nog veel ongerepter dan haar buurland en verrast met gekke contrasten. Het onverholen communisme in Lovcen wordt afgewisseld door het decadente uitgaansleven van Kotor en de toeristische badplaatsen als Sveti Stefan en Budva. De natuur van het land betovert en doet verlangen naar meer. Alle reden dus om terug te gaan naar het land van de vladika’s Danilo en Njegos.

Dit was mijn tweede en laatste verslag van onze reis langs de Adriatische kust. Lees ook het vorige verslag, over Kroatië. Een uitgebreidere selectie foto’s staat op Flickr.

Rijeka Crnojevica, Montenegro

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Montenegro: vladika, vidi, vici”

  1. JeroenMirck.nl » Croatia: from Split to Dubrovnik Says:

    […] Onze reis leidde van Kroatië naar Montenegro. Dat andere Balkanland behandel ik apart, in een volgende blogpost. Hier alvast meer foto’s. […]

  2. Twitter Trackbacks Says:

    Tweets about this link: [Foto] Tsaar Jeroen de Eerste: http://bit.ly/bqNNrJ

  3. Michael Minneboo Says:

    Ik moest even twee keer kijken voordat ik je zonder je bril herkende. :)

Leave a Reply